Purjelautailija viihtyi Espanjassa - Työelämä - Ilta-Sanomat

Määräaikainen etätyö pidensi Markus Huhtisen kesää

Näkymä vuorille työn äärestä, vapaa-aikana purjelautailua sekä retkeilyä, sukeltelua ja purjehdusta perheen kanssa. Siinä tiivis kuva Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa opettavan Markus Huhtisen syksyisistä etätyöviikoista. Mikä ettei etätyötä voisikin tehdä sanan varsinaisessa merkityksessä - myös kaukana kodista?

5.11.2003 7:30

Etätyö on edennyt Suomessa verkkaisin askelin, mutta se ei estä tekemästä henkilökohtaista harppausta.

- Gran Canaria on eräs maailman parhaista purjelautailukohteista. Se on tuttu ympäristö myös lukemattomilta surffausmatkoilta, Markus Huhtinen kuvailee etätyöpaikkansa valintaa. Hänen mukanaan maisemaa vaihtoivat parin kuukauden ajaksi myös vaimo, lapset ja kompakti etätyövälineistö: kannettava tietokone, memorystick, digikamera, gps-laite, matkapuhelin gprs-yhteydellä ja pari lähdeteosta.

Muun muassa metsäsuunnittelua, paikkatieto-ohjelmistoja ja satelliittipaikannusta opettava Huhtinen voi irtautua arkisesta työympäristöstään projektiluonteisen työtehtävän myötä. Espanjassa hän työsti uutta oppimateriaalia.

Käytännössä etätyöhön lähtöä siivitti myös suomalaisen Distancework.netin myymä palvelupaketti, jollaisia yritys on syksystä saakka tarjonnut niin tietokone- kuin puhelintyötäkin tekeville. Perillä Espanjassa asiakasta odottaa majoituksen ohella muun muassa valmiiksi viritetty langaton modeemi- tai laajakaistayhteys nettiin, joten töitä voi tehdä halutessaan ulkoilmassakin.

Keskittymistä etäällä

Paikkoja auringosta on etätyöläisille kaupan lokakuusta toukokuuhun. Distancework.netin isä, arkkitehti Mikael Westermarck, kuvailee liikeideaansa mieluusti juuri valo-, lämpö- ja energialähtöisesti, kuten myös lääkkeeksi työuupumusta vastaan. Vuosien "?talvehtimiskokemuksella"? hän uskoo, että maiseman vaihtaminen kesäisemmäksi keskellä kaamosta virkistää, vaikka reissuun lähtisikin työpaperit salkussa ja kannettava kainalossa – yksin, perheen tai vaikka oman työtiimin kanssa. Rantaloma- ja etätyömatkalla Espanjassa on kuitenkin eronsa.

- Stressi vähenee, jos voi keskittyä yhteen asiaan eli omaan projektiinsa. Toisaalta työ antaa ryhtiä ja jäsentää päivää, ja kyllä se deadline siellä takaraivossa aina jomottaa, Markus Huhtinen kuvailee omia kokemuksiaan ja kertoo tehneensä työtä Espanjassakin aika perinteiseen tapaan, sisällä työpöydän ääressä. Vapaa-ajassa ero suomalaisesta syksystä sen sijaan oli näyttävä:

- Pyrin purjelautailemaan pari tuntia päivittäin, ja kyllä se muutamaa tyyntä päivää lukuun ottamatta onnistuikin. Perheen kanssa retkeilimme, sukeltelimme ja purjehdimme. Ristikoita ei tarvinnut täytellä, eikä televisiota kaivattu.

Lapsille uusia koulukokemuksia

Huhtisen perheen lapset olivat niin ikään "?etätyössä"?, johon kuului myös paikallista koulunkäyntiä peruskoulun neljännellä ja yhdeksännellä luokalla.

- Kouluasiat järjestyivät kivuttomasti julkisissa kouluissa. Yksityiskoulut ovat hankalampia, tiukempia ja kalliita, Huhtinen kertoo ja arvelee, että lapsille parin kuukauden visiitti espanjalaisessa koulumaailmassa antoi ennen muuta arvokkaan kieli- ja kulttuurikylvyn. Espanjalaisesta ympäristöstä huolimatta eniten taisi kuitenkin Huhtisen mukaan karttua perheen englannin kielen taito.

Jos etätyömatkaan lähdetään koko perheen voimin, kiinnostusta ja halua sopeutua pitää riittää jokaisen matkaeväiksi. Omaa tekemistäkin olisi hyvä olla kaikilla.

- Toimettomuus voisi rassata, mutta meiltä tuntuivat päivät loppuvan kesken, Huhtinen kertoo. Lasten ohella myös hänen opettajavaimonsa käytti Espanjassa aikaa opiskeluun.

Etätyöhön ajan kanssa

Distancework.netiltä voi ostaa vähimmillään 14 vuorokauden mittaisen etätyöpaketin pienessä Agüimesin kaupungissa. Markus Huhtinen on kuitenkin sitä mieltä, että kun etäisyyttä arkisesta työympäristöstä kasvattaa näinkin reippaasti, kannattaa aikaa varata reilusti.

- Kustannusten ja vaivannäön takia pari kuukautta on mielestäni minimiaika ja 3-6 kuukautta olisi sopiva. Pidemmillä ajanjaksoilla työntekijä taas joutuu todennäköisesti budjetoimaan jonkin "välilennon" kotiin.

Muuten yhteydenpito Suomeen on Espanjasta vaivatonta ja suomalainen mediakin käden ulottuvilla. Helsingin Sanomat ehtii myyntiin päivän ikäisenä ja verkosta uutisia voi lukea, katsoa ja kuunnella tuoreempinakin. Tosin yksi mutka kuuluu tulleen matkaan:

- Kuka muka muistaa ottaa matkalle mukaansa jonkin tilaajanumeron, Markus Huhtinen kertoo mananneensa Hesarin nettiversion ääressä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?