Pääsisitkö läpi poliisikoulun kuntotestistä? – Näin monta penkkipunnerrusta ja leuanvetoa on minimi - Työelämä - Ilta-Sanomat

Pääsisitkö läpi poliisikoulun kuntotestistä? – Näin monta penkkipunnerrusta ja leuanvetoa on minimi

Kuvituskuva
Julkaistu: 22.8.2016 18:59

Poliisiammattikorkeakoulun kuntotestin menestyksekkäästi läpäisseillä on paremmat mahdollisuudet päästä toiseen valintakoepäivään.

Haku poliisiammattikorkeakoulu Polamkiin on alkanut tänään. Esivallan edustajaksi haluavilla on kuitenkin vielä monta estettä ylitettävänä ennen poliisikoulun ovien avautumista huhtikuun alussa. Kaksivaiheisissa valintakokeissa koetellaan kokelaan kirjallista kyvykkyyttä, fyysistä kuntoa ja psykologista soveltuvuutta poliisin ammattiin.

– Valintaperusteet päivitetään vuosittain, kertoo suunnittelija Kirsti Asunta Polamkin opiskelijavalinnoista.

Lähtövaatimuksena hakijan on oltava Suomen kansalainen, vähintään kolmivuotisen toisen asteen tutkinnon suorittanut, hyvän perusterveyden omaava rehellinen ja luotettava henkilö, jolla on B-luokan ajokortti.

Kuntotestin vaikutus kasvanut

Kaikista eniten testeissä painaa soveltuvuus ammattiin, jota arvioidaan psykologisin testein, yksilö- ja ryhmätehtävillä sekä henkilökohtaisella haastattelulla. Soveltuvuuden painoarvo on 50 prosenttia. Kirjallisen kokeen osuus taas on 30 prosenttia.

Tulevan poliisin kuntoa mitataan neliosaisella kuntokokeella, jonka painoarvo on 20 prosenttia. Kuntokoe järjestetään ensimmäisenä valintakoepäivänä ja siinä testataan kestävyyttä, ketteryyttä, leuanvetoa tai ylätaljan vetoa ja penkkipunnerrusta.

– Kuntotestin painoarvo on noussut 2015 joulukuussa voimaan tulleen muutoksen myötä siinä mielessä, että ensimmäisenä valintakoepäivänä parhaiten menestyneet kutsutaan toiseen valintakoepäivään, jolloin kuntotestillä on suurempi painoarvo, sanoo Asunta.

Myös kuntotestin sisältöä päivitetään tarpeen mukaan.

– Viimeisimmässä kuntotestiin tehdyssä muutoksessa nukenkantotesti poistui, kertoo Asunta.

Kuntokokeen enimmäispistemäärä on 20 ja jokaisesta osatestistä voi saada enintään 5 pistettä.

Uimataito todistettava erikseen

Kokelaan on myös osoitettava Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton pohjoismaisella uimataitotestillä olevansa uimataitoinen. Testissä tulee hypätä syvään veteen niin, että pää käy veden alla. Pinnalle pääsyn jälkeen tulee uida yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta vähintään 50 metriä selällään.

– Uimatesti on jäänyt pois varsinaisista valintakokeista ja uimataito todistetaan jo kokeeseen tullessa, sanoo Asunta.

Lopuksi valituille tehdään vielä terveystarkastus, huumausainetestaus ja perusmuotoinen turvallisuusselvitys.

Tällainen on poliisikoulun kuntokoe

1) Kestävyyskoe: 1500 metrin juoksutesti

Testi suoritetaan ulkoradalla vaihtelevassa maastossa. Talvella testi voidaan suorittaa myös urheiluhallissa.

2) Ketteryyskoe: taitorata sisäliikuntatiloissa

Rata sisältää seuraavat suoritukset: ristiaskellus penkin yli kymmenen kertaa, kuperkeikka, keilan kierto, aidan alitus (50 cm korkea), keilan kierto ja käännös takaperin juoksuun, 10 metrin takaperin juoksu, käännös etuperin juoksuun, keilan kierto ja kolmen juoksuaidan ylitys (korkeus: naiset 69 cm, miehet 77 cm).

3) Ylätaljan-/leuanveto

Veto suoritetaan myötäotteella ja aloituksessa kädet ovat suorana kyynärnivel oienneena. Naiset suorittavat ylätaljan vedon painolla, joka on 70 prosenttia suorittajan oman kehon painosta. Miehet suorittavat leuanvedon toistoleuanvetona oman kehon painolla tai vaihtoehtoisesti ylätaljan vedon 100 kilon painolla.

Ylätaljan veto suoritetaan leveällä tangolla vetämällä käsillä yhtäjaksoisesti niin, että leuan kärki menee tangon yli. Leuanveto suoritetaan niin, että tangossa suorin käsin roikkuva hakija vetää itsensä ylös siten, että hänen leukansa menee tangon päälle. Liikettä ei saa vauhdittaa jaloilla ja jalkojen tulee olla suorituksen aikana ristissä nilkkojen kohdalta.

4) Penkkipunnerrus

Naiset suorittavat penkkipunnerruksen 35 kilon painolla ja miehet 65 kilon painolla.

Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu

Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva