Suomalainen duunari voi saada Norjassa muhkean tilipussin – hoitajien ansioissa tuhansien eurojen ero - Työelämä - Ilta-Sanomat

Suomalainen duunari voi saada Norjassa muhkean tilipussin – hoitajien ansioissa tuhansien eurojen ero

Norjassa suomalaisia hoitajia ja rakennusmiehiä odottaa muhkea tilipussi, mutta toisaalta eläminen maksaa.

Leveämpi leipä houkuttaa suomalaisia sairaanhoitajiksi ja rakennusmiehiksi Norjaan.­

4.7.2016 20:42 | Päivitetty 6.7.2016 16:47

LEVEÄMPI leipä houkuttaa suomalaisia sairaanhoitajiksi ja rakennusmiehiksi Norjaan. Luvassa on puolta paksumpi tilipussi. Norjassa sairaanhoitajan peruspalkka on 45 000 euroa vuodessa. Kymmenen vuotta alalla ollut pääsee yli 53 000 euron vuosituloihin. Jos sairaanhoitaja jäisi vastaaviin töihin Suomeen, hän tienaisi tuhansia euroja vähemmän.

Norjan työmahdollisuudet nousivat puheenaiheeksi viikonloppuna, kun Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö ihmetteli ensin Ylellä ja sitten IS:ssä suomalaisten haluttomuutta lähteä naapurimaahan paksun tilipussin perään.

Tehyn palkkatilastojen mukaan Suomessa sairaanhoitajan keskiansio on 3 100 euroa kuukaudessa. Vuodessa palkkatuloa kertyy yli 37 000 euroa.

Palkan lisäksi Norjaan houkuttavat erilaiset edut. Norjassa on pulaa sairaanhoitajista. Erityinen pula on erikoissairaanhoitajista. Suomalaisella ovat hyvät mahdollisuudet vaatia itselleen lisää etuja.

– Sopimusta tehtäessä voi neuvotella korkeammasta palkasta ja muista eduista, kuten asunnosta tai autosta, Norjan sairaanhoitajien etujärjestön NSF:n tiedottaja Kristin Henriksen vinkkaa.

HOITOALAN lisäksi suomalaisia alan ammattilaisia työskentelee rakennusfirmojen palveluksessa. Hyvät tienestit houkuttavat suomalaisia Norjaan.

– Alan ammattilaiselle maksetaan Norjassa yli 20 euroa tunnilta, Rakennusliiton aluetoimitsija Ilpo Hiltula kertoo.

Rakennusmiehen kuukausitulot nousevat Norjassa yli 3 200 euron ja vuosiansiot yli 38 000 euron.

Suomessa tulot jäävät vaatimattomiksi. Rakentamisen ammattilaiset ansaitsevat Rakennusliiton mukaan kokemuksesta riippuen 12–16 euroa tunnilta. Hiltulan mukaan suomalaiset ovat Norjassa hyvässä maineessa. Yleensä rakennusyritykset tarjoavat suomalaisille tulijoille työsuhde-etuna majoituksen.

– Kaverit osaavat vaatia asuntoa. Asunnothan Norjassa ovat kalliita ja tiukassa, Hiltula lisää.

Palkka on Norjassa parempi kuin Suomessa, mutta rahat menevät helposti elämiseen. Eläminen maksaa enemmän kuin Suomessa.

– Ei voi sanoa, että Norjassa on tarjolla niin rahakasta hommaa. Suomalaisille on ollut tärkeintä saada jostain työtä ja toimentuloa.

RAHAA menee työmatkoihin, ruokaan, asumiseen, kalliisiin päivähoitomaksuihin.

– 2000-luvun alussa, kun Suomessa oli työttömyyttä, sairaanhoitajia meni paljon töihin Norjaan. He kertoivat silloin, miten Norjassa oli ruoka kallista ja he veivät Suomesta ruokaa Norjaan, Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen muistelee.

Norjan rakennushankkeet kiinnostavat erityisesti pohjoissuomalaisia alan ammattilaisia, joiden on vaikea löytää kotiseudulta töitä. Norjassa työskentely merkitsee satojen kilometrien työmatkoja.

– Jotkut tekevät Norjassa työtä kaksi viikkoa. Sitten heillä on viikko vapaata ja he tulevat kotiin Suomeen, Hiltula kertoo työmatkoista.

Hiltulan mielestä suomalaista työn perässä liikkuvaa rakennusmiestä ei voida verrata virolaiseen, joka leveämmän leivän perässä tulee Suomeen rakennustöihin.

– Virolaiset voivat tehdä töitä huonommilla palkoilla. Norjassa suomalaisilla ei ole sellaista. Suomalaisista työntekijöistä tykätään. Suomalaiset ovat valveutuneita, heille maksetaan kunnon palkkaa.

NORJASSA käy Hiltulan mukaan tällä hetkellä töissä pari sataa suomalaista rakennusalan ammattilaista. Tekijöitä voisi olla enemmänkin, mutta yksi este on kielitaito.

– Rakennustyömailla pitää osata kouluruotsia. Jo pelkästään työturvallisuuden kannalta nosturin kuljettajan pitää osata ruotsia, Hiltula vaatii.

Suomalaisia hoitoalan ammattilaisia työskentelee Norjassa noin 500.

Suomalaisia työskentelee vanhuspalvelussa, erilaisissa sairaanhoidon tehtävissä, röntgenhoitajina, fysioterapeutteina.

– Työkulttuurit ovat aika samantyyppisiä eri Pohjoismaissa. Norjan ja Ruotsin etuna hoitajan kannalta on se, että niissä on parempi täydennyskoulutus, Markkanen vertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?