Töitä tarjolla jopa tuplaliksalla, mutta suomalaisia ei kiinnosta – asiantuntija: ”Se on jopa mysteeri”

Julkaistu:

Työmarkkinat
Korkeasti koulutettujen työttömien määrä on ollut Suomessa kasvussa. Monella alalla hyvin palkattuja hommia olisi Akavan asiantuntijan mukaan Norjassa, mutta suomalaiset eivät ole innostuneet lähtemään vuonojen maahan.
Suomalaisia sairaanhoitajia on lähtenyt Norjaan töihin jo vuosien ajan, minkä lisäksi maa on houkutellut suomalaisia myös muun muassa kalanjalostuksen pariin.

Korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen kummastelee nyt, miksei yhä useampi suomalainen lähtisi töihin Norjaan. Maan työttömyysprosentti vaihtelee joillain alueilla parhaimmillaan vain 2–3 välillä, kun Suomessa korkeasti koulutettuja työttömiä on viime vuosina ollut yhä enemmän.

– Sanoisin, että se on jopa mysteeri. Norjassa työmarkkinoilla on jo pitkään ollut erinomainen tilanne, kun avoimia työpaikkoja korkealla palkkatasolla on ollut paljon ja maantieteellisesti ympäri Norjaa.

Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Yle.


TÖITÄ OLISI Penttisen mukaan terveydenhuolto- ja hoiva-alojen lisäksi esimerkiksi rakennusalalla muun muassa insinööri- ja suunnittelutason tehtävissä, IT-alalla ja tietotekniikan parissa.

– Suomen palkkatasoon verrattuna Norjassa voi tienata ainakin 50 tai jopa 100 prosenttia enemmän kuin Suomessa alasta ja paikasta riippuen. Terveydenhoitoalalla palkat voivat tehtävästä riippuen olla jopa enemmän kuin puolet korkeampia kuin mitä Suomessa voi tienata, Penttinen kertoo.

Suomalaisille työntekijöille kysyntää olisi hänen mukaansa ollut jo pidemmän aikaa. Penttinen kuitenkin sanoo, ettei voida puhua vain akavalaisten alojen tilanteesta, sillä suomalaisia on Norjan työmarkkinoilla on edelleen kokonaisuudessaan hyvin vähän.

– Ruotsalaisten määrä Norjan työmarkkinoilla on kaksinkymmenkertaistunut parissa kymmenessä vuodessa, kun taas suomalaisia lähtee edelleen vain muutama sata vuodessa, hän perustelee.


SUOMEN ja Norjan välillä liikkuvia työntekijöitä Pohjoiskalotin rajaneuvonnassa opastava koordinaattori Riitta Leinonen sanoo erikoisesta työelämän ilmiöstä ensimmäisenä uutisoineelle Ylelle, että töitä on erityisesti palveluammateissa.

Akavan Penttinen sanoo Leinosen tapaan, että kysyntää työvoimalle on erityisesti Pohjois-Norjassa, mutta myös Oslon alueella. Penttinen vinkkaa, että pohjoisessa tilipussikin voi kasvaa muhkeammaksi.

– Norjassa on ainakin julkisen puolen viroissa sellainen järjestelmä, että mitä pohjoisemmaksi menee, sitä kovempaa palkkaa saa. Yksityisellä puolella näin ei välttämättä ole.

Ylen haastattelema toimialajohtaja Kristiina Moilanen henkilöstöyritys Personalhuset Staffing Groupista vahvistaa, että suomalaisille hoitajille on Norjassa yhä kysyntää, vaikka moni suuntaakin Ruotsiin, missä palkkoja on nostettu.

Sairaanhoitajilta edellytetään hänen mukaansa nykyisin kuitenkin parempaa kielitaitoa kuin aiemmin.

– Kielitaito ruotsin kielen osalta täytyy olla aika korkea, Moilanen arvioi Ylelle.


MIKSI Norja ei sitten houkuttele suomalaisia työntekijöitä?

Juuri suomalaisten englantiin keskittynyt kielitaito on Penttisen mukaan yksi vaikuttavista tekijöistä.

– Ruotsin kielen taito on heikentynyt. Kun lähdetään Norjaan, olisi ruotsin kielen taito johdanto tai silta suoraan työmarkkinoille.

Korkeista palkoista huolimatta myös maan tunnetusti korkea hintataso säikäyttää monet.

– Sitä ei oteta huomioon, että vaikka hintataso on korkea, ovat myös palkat sen verran korkeat, siitä jää jotain käteenkin, Penttinen huomauttaa.


LISÄKSI esimerkiksi sairaanhoitajien osalta Ruotsi on pyrkimässä yhä vahvemmin osingoille. Moni taas lähtee mieluusti kehittämään itseään vielä kauemmaksi kotoa. Penttisen mukaan esimerkiksi Iso-Britanniasta on muodostunut huomattava maahanmuuttokohde suomalaisille.

– Kun pakkomuuttoa elintason perässä ei ole, tavoitellaan jotain, kun lähdetään. Silloin lähdetään tavallisesti hakemaan kielitaitoa tai ammattitaitoa kauempaa maailmalta, jolloin Norja jää katveeseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt