Haluaisitko ”agentiksi”? Puolustusvoimat hakee nyt reserviläisiä tiedusteluun

Puolustusvoimat hakee reserviläisiä henkilötiedustelukurssille.

12.6.2016 9:57

Puolustusvoimat hakee parhaillaan reserviläisiä henkilötiedustelukurssille.

Kurssi antaa valmiudet toimia kriisinhallintaoperaatioiden henkilötiedustelutehtävissä ja sillä opetetaan tiedustelun perusteet.

Puolustusvoimien mukaan hakijalta vaaditaan hyviä sosiaalisia taitoja ja kykyä toimia pienryhmässä. Lisäksi tehtävään tarvitaan hyvä englannin kielen taito ja hyväksytysti suoritettu valintakoe.

Valintaperusteet ovat kuitenkin salassa pidettävää tietoa, eikä hakijoille tiedoteta valitsemiseen tai valitsematta tulemiseen liittyviä syitä.

Paljon salattavaa

Tiedustelutoimintaan liittyy muutenkin paljon salattavaa. Asiantuntija Jens Säynäjärvi kertoo, että henkilötiedustelu voidaan ymmärtää myös vakoiluna.

Säynäjärvi on työskennellyt it-palveluyritys CGI:ssä aiemmin kyberturvallisuus- ja tiedusteluasiantuntijana, ja johtaa nykyään yrityksen kyberturvallisuuskonsultointia.

– Tässä tapauksessa kysymys on kuitenkin meidän näkökulmastamme tiedustelusta, sillä vakoilu tarkoittaa laitonta toimintaan. Jos ulkomaan edustaja tiedustelee Suomessa, se on meidän näkökulmastamme vakoilua. Nämä termithän kuitenkin menevät aina ristiin rastiin, hän selittää.

Säynäjärvi valottaa henkilötiedustelua yleisellä tasolla: se on henkilöltä henkilölle tapahtuvaa tiedonhankintaa, eli käytännössä keskustelemista. Keskustelun perusteella tiedustelija tekee myös havaintoja kohdehenkilöstään.

– Henkilötiedustelua mystifioidaan erittäin paljon, mutta loppujen lopuksi siinä vain käytetään menetelmiä, jotka perustuvat henkilöiden väliseen kanssakäymiseen. Henkilötiedustelun päämäärä on värvätä agentti, joka tuottaa tietoa, Säynäjärvi valottaa.

Myös peitetoimintaa

Tehtävästä riippuen henkilötiedustelija voi toimia myös peitteellä, eli jossain muussa näennäisessä tehtävässä, vaikkapa toimittajana ja tavata peitetehtävässään erilaisia ihmisiä.

Peitteen turvin hän voi esimerkiksi esittää peitetehtävälle luontevia kysymyksiä ilman, että herättää epäilyksiä.

– Eri ihmisten kanssa keskustellaan eri tavoin. Ihan kuten normaalissa sosiaalisessa kanssakäymisessä huomaa, että yhdelle kaverille putoaa tämän tyyppinen retoriikka ja toiselle tällainen, hän konkretisoi.

 Ihan kuten normaalissa sosiaalisessa kanssakäymisessä huomaa, että yhdelle kaverille putoaa tämän tyyppinen retoriikka ja toiselle tällainen.

Lisäksi henkilötiedusteluun liittyy varsinaisen keskustelun ympärillä tapahtuvia asioita, esimerkiksi oman tiedustelutoiminnan suojaamista.

Yksittäinen tiedustelija on aina osa isompaa koneistoa, joten pienistäkin tiedonmurusista kyetään kokoamaan iso kuva.

– Jos karrikoidaan, niin tiedustelukysymys voi olla, että minkälainen käyttöjärjestelmä tutkijaryhmän tietokoneissa on. Yhdistämällä tämä tieto muuhun kerättyyn tietoon voidaan päätellä jotain tärkeää, Säynäjärvi selittää.

Tiedustelun kolme lajia

Tiedustelutoiminta voidaan jakaa kolmeen päälajiin.

OSINT – eli open source intelligence – tarkoittaa julkisten lähteiden tiedustelua. Siinä aineistona hyödynnetään julkisesti saatavilla olevaa materiaali, vaikkapa sosiaalista mediaa, nettikirjoituksia tai viranomaisten julkisia asiakirjoja. Tällainen toiminta on täysin laillista.

TECHINT – eli tekninen tiedustelu – tapahtuu teknisiä apuvälineitä hyväksi käyttäen. Sitä harjoittavat muun muassa asevoimat. Tekniseen tiedusteluun sisältyy kymmeniä alalajeja: esimerkiksi signaalitiedustelu, kuvatiedustelu, karttatiedustelu, eri aallonpituuksien tiedustelu. Tekninen tiedustelu voi tapahtua lain puitteissa tai laittomasti, esimerkiksi hakkeroinnin ja haittaohjelmien avulla. Suomi ei itse vakoile ja vakoilu on määritelty laissa rikokseksi.

HUMINT – eli henkilötiedustelu – on henkilöltä henkilölle tapahtuvaa tiedonhankintaa. Sen piirissä tapahtuvaa toimintaa on romantisoitu populaarikulttuurissa, esimerkiksi James Bond -elokuvissa. Henkilötiedustelua voidaan tehdä kuitenkin täysin laillisia keinoja käyttäen, esimerkiksi vain keskustelemalla kohdehenkilön kanssa, vaikka päämääränä onkin henkilön värvääminen agentiksi. James Bond on siis tiedustelu-upseeri ja hänen värväämänsä henkilö agentti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?