Petteri Orpo linjasi ahkerien siivoojien kuuluvan keskiluokkaan – näin vastaa rautatieaseman junasiivooja - Työelämä - Ilta-Sanomat

Petteri Orpo linjasi ahkerien siivoojien kuuluvan keskiluokkaan – näin vastaa rautatieaseman junasiivooja

Junasiivoojana työskentelevä Juniel Tornea ei mielestään ole keskiluokkaa. –Mielestäni keskiluokkainen henkilö tienaa noin 2000–3000 euroa kuukaudessa.

Julkaistu: 2.6.2016 7:46

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Petteri Orpo linjasi kampanjansa alussa, että hän on huolissaan keskiluokasta. Hänen mukaan sitä uhkaa kutistuminen.

– Olen käyttänyt keskiluokka-termiä, koska tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista kokee kuuluvansa keskiluokkaan, Petteri Orpo sanoi ISTV:n Vaaligrilli-haastattelussa tiistaina.

– Kyse on ahkerista suomalaisista, jotka opiskelevat päästäkseen työelämään, jotka ovat työelämässä, työttömänä, yrittäjänä tai sitten seniorina, joka on tehnyt pitkän työuran. Eli niitä niin sanottuja tavallisia suomalaisia, vaikka kaikki ovat erilaisia ihmisiä.

Orpo sanoi olevansa huolissaan siitä, että kymmenen vuoden taantuma on vaikuttanut juuri keskiluokan elämää.

Jos on esimerkiksi hemmetin ahkera siivoaja, niin kuuluuko hän keskiluokkaan?

– Kyllä, kyllä hän kuuluu keskiluokkaan. Samoin yrittäjä, joka on ahkera ja voi tienatakin enemmän, kuuluu keskiluokkaan, jos kokee niin. Kyse on niistä ihmisistä, jotka työllään pitävät tämän hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä ja kustantavat niidenkin hyvinvointia, jotka eivät ole työelämässä tai ovat sieltä pudonneet tai eivät pysty työskentelemään.

IS KYSYI sisäministerin määritelmästä keskiluokasta mielipidettä siivoojalta työn touhussa. Helsingin rautatieasemalla junasiivoojana työskentelevä Juniel Tornea kertoo olevansa eri mieltä Petteri Orpon kanssa.

– En usko tuohon. Mielestäni keskiluokkainen henkilö tienaa noin 2 000–3 000 euroa kuussa, Tornea arvioi englanniksi.

Orpon mielestä keskiluokassa on kyse niistä ihmisistä, jotka työllään pitävät hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä. Tornea ymmärtää sisäministerin ajatuksen, mutta pitää keskiluokkaisuutta silti tuloihin liittyvänä asiana. Siivoojan tulot eivät hänestä riitä keskiluokkaan.

– Tietysti siivoojakin osallistuu yhteiskunnan ylläpitoon, mutta mielestäni keskiluokkaisuus on aina yhteydessä tulotasoon, Tornea sanoo.

TILASTOKESKUKSEN tuoreimman palkkarakennetilaston mukaan Suomen kokoaikaisten palkansaajien ansioiden mediaani oli 2 946 euroa kuukaudessa vuonna 2014. Puolet palkansaajista ansaitsi mediaania enemmän ja puolet sitä vähemmän.

Esimerkiksi sveitsiläinen pankkialan yhtiö Credit Suisse on arvioinut rajoja sille, kuinka suuri varallisuus katsotaan keskiluokkaiseksi. Suomessa raja oli yhtiön mukaan 45 109 euroa viime vuonna.