Williamista tuli kaivinkoneyrittäjä 11-vuotiaana – ”Hankalinta on, kun ei ole ajokorttia” - Työelämä - Ilta-Sanomat

Williamista tuli kaivinkoneyrittäjä 11-vuotiaana – ”Hankalinta on, kun ei ole ajokorttia”

William Österberg, 14, tekee kaivinkoneurakointia Vaasan seudulla jo kolmatta vuotta.

William Österberg sai ensimmäisen kaivinkoneensa jo 11-vuotiaana. Yrittäjäisä on auttanut muun muassa paperitöissä.

24.4.2016 7:49

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla 14-vuotiaasta Jere Myllymäestä, joka perusti oman yrityksen maaliskuussa ja on saanut polttopuubisneksilleen hyvän alun.

Jere ei ole ainoa alaikäinen suomalaisyrittäjä. Esimerkiksi Vaasan seudulla kaivinkoneurakointia tekevä William Österberg, 14, toimii yrittäjänä jo kolmatta vuotta.

–  Kun täytin 11 vuotta, toivoin synttärilahjaksi kaivinkonetta. Toiveeni toteutui ja siitä lähtien olen kaivanut, Österberg kertoo Ilta-Sanomille.

Ensimmäinen tilaustyö tuli muutama kuukausi syntymäpäivän jälkeen.

– Kaivinkoneen myyjä oli luvannut lunastaa isän hankkiman pienen käytetyn koneen takaisin, jos kaivuinnostukseni lopahtaisi. Ei se loppunut, mutta kone vaihdettiin pian isompaan ja isä perusti minulle aputoiminimen William’s Gräv.

Tämä tapahtui vuonna 2013. Nyt 14-vuotiaan Österbergin asiakkaina on sekä yrityksiä että yksityisiä, joille hän tekee teiden, pihojen, nurmikoiden ja sähkökaapeleiden kaivutöitä sekä ruoppauksia. 6–25-tonnisten kaivinkoneiden lisäksi kalustoon kuuluvat myös traktori ja dumpperi.

– Hankalinta on, kun ei ole ajokorttia. Kun vihdoin täytän 15, kukaan ei tiedä, saanko edes siirtää kaivinkonetta omalla traktorilla ja hakea murskamontusta mursketta, Österberg harmittelee.

Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa ruoppaustyöt.

Koulun vuoksi Österberg tekee kaivutöitä lähinnä viikonloppuisin. Kirjapaino- ja kiinteistöyrittäjänä toimiva isä auttaa häntä paperitöissä ja kuusitonnisen koneen siirrossa. Isommille koneille tilataan siirrot.

William Österberg aikoo tähdätä rakennusalalle ja työskennellä yrittäjänä myös jatkossa.

– Parasta tässä työssä on nähdä, miten hyvää lopputulosta kaivinkoneella saa ja kun asiakas on tyytyväinen. Mukavaa on myös se, että saa tienata omaa rahaa, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?