Työelämä

Postinjakaja hermostui, kun kuuli, mitä ruohonleikkuusta maksetaan: ”Suorastaan mitätön korvaus”

Julkaistu:

Posti
Nurmijärven Klaukkalassa postia jakava Jaana Mantila on ottanut tiedon Postin uudesta aluevaltauksesta, ruohonleikkuupalvelusta, vastaan kaksijakoisesti.
Logistiikka- ja postiyhtiö Posti on kertonut alkavansa tarjota asiakkailleen ruohonleikkuupalvelua toukokuun 17. päivästä alkaen.

Nurmijärveläinen postinjakaja Jaana Mantila suhtautuu työnantajansa uuteen palveluun varovaisen myönteisesti.

– Vaikka toimenkuva monipuolistuu, niin työnantaja pysyy samana. Tässä kun on ollut paljon irtisanomisia, niin on hyvä, jos näin saadaan lisätöitä postinjakajille, Mantila arvioi.

Vaikka Mantila näkee Postin uudessa palvelussa paljon hyvää, yksi seikka saa hänet kiivastumaan: postinjakajalle ruohonleikkuusta maksettava korvaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Korvaus on alle euron. Työn fyysisyyteen nähden korvaus on pieni, suorastaan mitätön, Mantila jyrähtää.

Maaliskuussa Posti ilmoitti irtisanovansa 181 henkilöä yt-neuvottelujen päätteeksi. Postimäärien vähentyessä Posti on joutunut uudistamaan liiketoimintamalliaan. Jo aikaisemmin logistiikkayhtiö on laajentanut toimintaansa ateriajakeluun. Nyt vuorossa on pihanhoito.

Moni asia huolestuttaa

Mantila kertoo, että ainakin Nurmijärvellä postinjakajat saivat tietää Postin uusista suunnitelmista vasta keskiviikkona. Toistaiseksi moni ruohonleikkuupalveluun liittyvä yksityiskohta on työntekijöille vielä epäselvä. Huolta aiheuttaa muun muassa työturvallisuus, vaikka esimerkiksi Postin johtaja Anu Punola kertoi keskiviikkona, että ruohonleikkuuseen liittyvät riskit on huomioitu palvelun suunnitteluvaiheessa.

– Työsuorituksen turvallisuus on yksi mieltäpainava kysymys. Ruohonleikkuu suoritetaan asiakkaan koneella ja niitä on paljon erilaisia. On istuttavia vempaimia ja käsin työnnettäviä... Millaisia ne sitten lopulta ovat, Mantila miettii.

 

Jos osa porukasta alkaa leikata ruohoa, niin kuka sitten jakaa heidän postit?

Myös resurssien riittävyys mietityttää postinjakajaa. Ruohonleikkuun lisäksi kun pitäisi suoriutua kunnialla myös perustyöstä.

– Resurssit on nyt jo aika tiukalle vedetty. Jos osa porukasta alkaa leikata ruohoa, niin kuka sitten jakaa heidän postit?

Mantila kertoo, että hänen aamukuudelta alkavat työpäivät venyvät monesti yhdeksäntuntisiksi. Niiden väliin voi osua myös lyhyempiä päiviä, mutta ylimääräistä luppoaikaa Mantila ei katso töissään olevan.

– Tiukille vetää. Jos muina päivinä tehdään töitä hirvittävän pitkään, niin olisihan se kiva päästä niinä ”helppoina päivinä” kotiin ajoissa.

 

Jos osa porukasta alkaa leikata ruohoa, niin kuka sitten jakaa heidän postit?

Postin mukaan yhtäkään jakajaa ei pakoteta ruohonleikkuuseen, vaan palveluntarjonta perustuu vapaaehtoisuuteen. Mantila kertoo, että vielä työnantaja ei ole kysynyt, olisiko hän käytettävissä myös nurmikonhoitoon.

– Kai sitä kokeilla voi. Pitää katsoa miltä se tuntuu ja kuinka työaika riittää.

Näin PAU kertoo korvauksesta

Posti- ja logistiikka-alan unionista (PAU) vahvistetaan tiedot ruohonleikkuutyöstä postinjakajalle annettavasta korvauksesta täsmennyksin.

Unionin toimittamista tiedoista selviää, että korvaus perustuu Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksessa määritettyyn asiakasvastuumoduliin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nurmikonleikkuusta ja muusta erityisvastuuta tai -osaamista vaativasta työstä maksetaan postityöntekijälle normaalin palkan lisäksi kiinteä kuukausittainen korvaus. Aikaisemmin sitä on sovellettu ainakin postinjakajien suorittamissa ateriakuljetuksissa.

– Jos kuukausittaisen korvauksen jakaa työtuntia kohden, niin postinjakajalle jää siitä alle euro, edunvalvontajärjestön puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo.

Täsmällinen summa on 0,67 euroa tunnilta.

Nieminen kuitenkin muistuttaa, että ruohonleikkuu perustuu vapaaehtoisuuteen ja siitä maksettava korvaus tulee postinjakajan työstä maksettavan normaalin palkan päälle.

– Ilmeisesti Postissa on varauduttu teettämään työt alihankintana ulkopuolisilla tekijöillä, jos vapaaehtoisia ei löydy riittävästi, Nieminen kertoo.

Postityöntekijän tuntipalkan vaihteluvälit nurmikonleikkuutyöstä

Pääkaupunkiseudulla alle kaksi vuotta työssä ollut kuukausipalkkainen työntekijä, tuntipalkka 11,63 euroa + 0,67 euroa (nurmikonleikkuu) = 12,30 euroa ja yli 16 vuotta työssä ollut tuntipalkkainen työntekijä, tuntipalkka 13,42 euroa + 0,67 euroa (nurmikonleikkuu) = 14,73 euroa

Tuntipalkan vaihteluväli nurmikonleikkuutyöstä pääkaupunkiseudulla: 12.30 euroa – 14,73 euroa.

Muualla Suomessa alle kaksi vuotta työssä ollut kuukausipalkkainen työntekijä tuntipalkka 11,30 euroa + 0,67 euroa (nurmikonleikkuu) = 11,97 euroa ja yli 16 vuotta työssä ollut tuntipalkkainen työntekijä, tuntipalkka 13,65 euroa + 0,67 euroa (nurmikonleikkuu) = 14,32 euroa

Tuntipalkan vaihteluväli nurmikonleikkuutyöstä muualla Suomessa: 11.97 euroa – 14,32 euroa.

Lähde: Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt