Kannattaako Suomessa tehdä töitä? 6 karua esimerkkiä kannustinloukuista - Työelämä - Ilta-Sanomat

Kannattaako Suomessa tehdä töitä? 6 karua esimerkkiä kannustinloukuista

Miksi mennä töihin, jos kotona saa käteen lähes saman summan? Tässä kuusi esimerkkiä kannustinloukuista.

Kannustinloukulla tarkoitetaan sitä, että työn tekeminen ei ole kannattavaa.­

21.4.2016 7:00

Kannattaako töitä tehdä, jos taloudellinen hyöty on olematon. Kannustinloukulla tarkoitetaan yleisesti sitä, että työn tekeminen ei ole kannattavaa. Loukku syntyy, kun palkkatulojen kasvaessa myös verot kasvavat ja samalla tulonsiirtoja leikkautuu pois.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n laskelmat paljastavat karuja esimerkkejä kannustinloukuista.

Kokoaikainen työ kannata yksin asuvalla

Esimerkki 1: Yksin asuva työmarkkinatukea saava työtön. Vuokra 440 euroa.

Kun hän alkaa saada palkkaa, työmarkkinatuki pienenee puolella palkanlisäyksestä. Suojaosan johdosta enintään 300 euron kuukausipalkka ei vaikuta tuen määrään. Työmarkkinatuki loppuu vajaan 1 600 euron palkkatasolla. Asumistuki loppuu esimerkkitapauksessa kuukausipalkan ollessa noin 1 950 euroa.

Jos tämä henkilö työllistyy osa-aikatyöhön, josta saa palkkaa 1 000 euroa kuukaudessa, hänen käytettävissä olevat tulonsa lisääntyvät 432 eurolla kuukaudessa.

Mutta jos tämä henkilö on jo osa-aikaisessa työssä 1 000 euron kuukausipalkalla ja saa soviteltua työmarkkinatukea ja tämän jälkeen työllistyy kokoaikaiseen palkkatyöhön 2 000 euron kuukausipalkalla, kannustinloukku iskee.

Tässä tapauksessa hänen käytettävissä olevat tulonsa lisääntyvät vain 186 eurolla kuukaudessa, koska työllistymisveroaste on 81,4 prosenttia.

Toisin sanoen työttömän työllistyminen osa-aikatyöhön on kannattavampaa kuin työllistyminen osa-aikaisesta kokoaikatyöhön. Osaltaan tähän vaikuttavat työttömyysturvan ja asumistuen suojaosat.

Esimerkki 2: Yksin asuva työtön saa työtarjouksen, jossa kuukausipalkka on 2 000 euroa. Saman summan hän tienasi ennen työttömäksi joutumistaan. Näin ollen hän saa työttömänä ollessaan ansiopäivärahaa 1 249 euroa, josta jää verojen jälkeen käteen 993 euroa. Vuokra on 533 euroa. Asumistukea hän saa 232 euroa kuussa. Hänelle jää verojen ja asumismenojen jälkeen käteen 692 euroa kuussa.

Uudesta työstä hän saisi 2 000 euroa kuussa, josta jää verojen ja eläkemaksun jälkeen 1 554 euroa. Asumistukea hän ei enää saisi, joten verojen ja asumiskustannusten jälkeen käteen jäisi 1 021 euroa kuussa. Hänelle jäisi siis käteen 329 euroa enemmän kuin työttömänä ollessaan.

Yksinhuoltajan ei kannata lähteä töihin alle 2 600 €/kk palkalla

Esimerkki 1: Yhden päivähoitoikäisen lapsen yksinhuoltaja, joka saa työmarkkinatukea. Hän ei saa toimeentulotukea, mikä johtuu kohtuullisista asumiskustannuksista sekä siitä, että lapsilisä ja elatustuki otetaan tulona huomioon toimeentulotukea laskettaessa. Vuokra 660 euroa.

Hänen kannustimet työnteon lisäämiseen ovat lähes olemattomat vähäisiä tuloja lukuun ottamatta. VATT:n laskelman mukaan ansiotyöhön ei oikeastaan kannata hakeutua taloudellisista syistä ellei kuukausipalkka ylitä 2 600 euroa.

Kannustinongelmat eivät lievene, jos yksinhuoltaja saa keskimääräistä ansiopäivärahaa, koska soviteltu päiväraha pienenee tietyn tulotason jälkeen yhtä paljon kuin palkka lisääntyy.

Esimerkki 2: Yhden lapsen yksinhuoltaja, joka saa palkankorotuksen.

Hänen aiempi palkkansa oli 1 500 euroa kuussa, josta jäi nettona käteen 1 251 euroa. Hän maksaa vuokraa 739 euroa kuussa, johon hän saa asumistukea 382 euroa. Verojen, asumismenojen ja päivähoidon jälkeen käteen jää 894 euroa kuussa.

Palkankorotuksen myötä hänen palkkansa nousee 2 000 euroon, josta käteen jää 1 554 euroa. Asumistuki laskee 190 euroon ja päivähoitomaksua kertyy korotuksen myötä 86 euroa. Verojen, asumismenojen ja päivähoidon jälkeen yksinhuoltajalle jää käteen 919 euroa kuussa.

Palkankorotuksen myötä tulot nousevat siis vain 25 euroa.

Kahden huoltajan kotitalous

Esimerkki 1: Nelihenkinen perhe, molemmat puolisot saavat työmarkkinatukea, toinen lapsi päivähoidossa ja vuokra 980 euroa. Perhe saa toimeentulotukea.

Toisen puolison työllistyminen noin 2 800 euron palkalla lisää perheen käytettävissä olevia tuloja vajaalla 400 eurolla kuukaudessa. VATT:n laskelmien mukaan kannustimet pysyvät heikkoina aina siihen asti, kunnes asumistuki loppuu.

Esimerkki 2: Perhe, johon kuuluvat äiti, isä ja kaksi alle kouluikäistä lasta. Työssäkäyvä äiti tienaa 2 500 euroa kuussa ja isä on lasten kanssa kotona.

Isälle tarjotaan työtä, josta saa 1500 euroa kuussa. Työpaikan vastaanottamalla isälle jää käteen vain 134 euroa enemmän kuussa verrattuna siihen, että hän jäisi kotiin lastensa kanssa ja nostaisi kaikki mahdolliset yhteiskunnan antamat tuet.

  • Esimerkkien lähteet: VATT ja EK. Lisää VATT:n laskelmista voit lukea täältä.

– Jokainen voi vetää oman johtopäätöksensä näiden laskelmien pohjalta, että miten laaja tällainen ilmiö on. Meidän johtopäätös laskelmien perusteella on se, että aika laajasta ongelmasta on kyse, sanoo EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.

Hänen mukaansa ratkaisu ongelmaan löytyy kolmesta asiakokonaisuudesta: verotuksesta, etuuksista ja päivähoidon maksuista.

– Eli työn verotuksen keventäminen on yksi tapa. Toinen on se, että etuuksilla elämistä tehdään vähemmän houkuttelevaksi, Rantahalvari sanoo.

– Sitten ovat päivähoitomaksut ja asumistuki. Nehän ovat erityisesti kannustinloukun ongelmia. Eli jos menet töihin, siitä seuraa se, että päivähoitomaksut nousevat ja asumistuen pienenee.

Hallitus on luvannut purkaa kannustinloukkuja.

IS kertoi eilen pohjoispohjanmaalaisesta insinööristä, joka kertoi omakohtaisia kokemuksiaan kannustinloukusta, kun työnteko ei kannata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?