Top 15 lista: Näissä ammateissa on tekijöistä pulaa juuri nyt

Lääkäreistä on pulaa ja sihteerejä on yhä liikaa. Asiantuntija hämmästelee tilanteen alueellisia eroja.

Tietyille ammattilaisille riittäisi töitä.

7.4.2016 6:03

Sosiaali- ja terveysalalla on edelleen suurin pula työntekijöistä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuore ammattibarometri. Lääkäreiden ja hoitajien lisäksi pulaa on esimerkiksi puhelinmyyjistä ja erityisopettajista.

Ylitarjontaa on muun muassa sihteereistä, graafisista suunnittelijoista ja vaattureista. Arvio on tehty yli 200 ammatista maalis-huhtikuussa.

TEM:in neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala ihmettelee sitä, että tietyillä alueilla ylitarjonta-ammatteja on huomattavasti maan keskitasoa enemmän.

– Esimerkiksi Keski-Suomessa 200 ammatista 122 oli määritelty ylitarjonta-ammatiksi ja 65 oli suuren ylitarjonnan ammatteja. Keski-Suomen lisäksi Pohjois-Karjalassa näyttää olevan hyvin heikot työllisyysnäkymät monessa ammatissa.

Tuomaalan mukaan ylitarjonta-ammattien listalla on tapahtunut melko vähän muutoksia. Hän toteaa postinkantajien nousun ylitarjontalistalle olleen jossain määrin odotettavissa alalla tehtyjen supistusten vuoksi.

Postinkantajien ylitarjonta on ollut jossain määrin ennakoitavissa.

Työmaille kaivataan johtajia

Uutena listalle työvoimapula-ammateista ovat nousseet rakennusalan tehtävät. Kysyntää on nyt erityisesti rakennusalan työnjohtajista. Tuomaalan mukaan työnjohtajien kasvanutta kysyntää voisi selittää esimerkiksi runsas säätely, joka edellyttää koulutusta ja erikoisosaamista. Ala on ollut nousussa myös liiketoiminnasta saatujen tietojen mukaan.

Rakennusalalla erityisesti työnjohtajille on tarvetta.

– Rakennusalan piristyminen on aiemmin ennakoinut myös muille aloille parempia aikoja. Tällaista kehitystä toivon nyt yleisemminkin työmarkkinoille, Tuomaala sanoo.

Rakennusalan opiskelijoita hän kehottaa pitämään arvion tulosta katsauksena lähitulevaisuuteen. Työmaiden tehtävissä vaaditaan entistä enemmän tarkkuutta esimerkiksi turvallisuusasioissa, joten koulutetuille on todennäköisesti tilausta.

Ylitarjonta alkaa helpottaa

Arvioiduista ammateista noin kolmasosa eli 70 ammattia määriteltiin ylitarjonta-ammateiksi, joissa on liikaa työnhakijoita kysyntään nähden. Työvoimapulaa oli arviointien perusteella 12 ammatissa.

– Viime vuosina ylitarjonta-ammattien lista kasvoi jatkuvasti, mutta nyt tilanne on tasaantunut. En näe, että ylitarjonta olisi lähitulevaisuudessa lähdössä uuteen kasvuun, Tuomaala arvioi.

Tuomaala on havainnut muutenkin positiivisia merkkejä työmarkkinoiden kehityksestä. Esimerkiksi avointen paikkojen määrä työnvälityksessä on kasvanut hieman.

– Kysyntää on kyllä tullut. Paikkoja on pitkälti kaupallisella puolella, esimerkiksi myynti- ja markkinointitehtävissä. Niin sanottujen perinteisten ammattien, kuten teollisuuden osalta kasvua ei ole ollut.

Pidemmän aikavälin ennusteet antavat odottaa hienoista parannusta nykytilanteeseen työmarkkinoilla. Tuomaalan mukaan seuraavina vuosina työllisiä voi olla muutamia tuhansia enemmän kuin nyt.

Tuomalaan mukaan kouluttautuminen kannattaa edelleen. Pitkällä aikavälillä ennusteet näyttävät siltä, että korkeasti koulutetuilla aloilla työllisyysnäkymät ovat matalan koulutuksen aloja paremmat.

Puhelinmyyjille on tarvetta.

Top 15 eniten pulaa työntekijöistä

1. Ylilääkärit ja erikoislääkärit

2. Yleislääkärit

3. Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät

4. Kuulontutkijat ja puheterapeutit

5. Hammaslääkärit

6. Sosiaalityön erityisasiantuntijat

7. Suuhygienistit

8. Ylihoitajat ja osastonhoitajat

9. Erityisopettajat

10. Myyntiedustajat

11. Sairaanhoitajat ym.

12. Rakennusalan työnjohtajat

13. Tutkimus- ja markkinatutkimushaastattelijat

14. Psykologit

15. Betonirakentajat ja raudoittajat

Top 15 eniten ylitarjontaa

1. Yleissihteerit

2. Johdon sihteerit ja osastosihteerit

3. Graafiset ja multimediasuunnittelijat

4. Vaatturit, pukuompelijat, turkkurit, hatuntekijät

5. Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat

6. Huonekalupuusepät ym.

7. Elektronisten ja automaattisten laitteiden asentajat ja korjaajat

8. Toimittajat

9. Käytön tukihenkilöt

10. Tieto- ja viestintäteknologian asentajat ja korjaajat

11. Tuote- ja vaatesuunnittelijat

12. Postinkantajat ja -lajittelijat

13. Painopinnanvalmistajat

14. Konepuusepät

15. Laborantit ym.

Hammaslääkärit ja suuhygienistit työllistyvät hyvin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?