Työttömän on vaikea saada töitä – tämän vuoksi 3 kk:n työttömyys on vaikea raja - Työelämä - Ilta-Sanomat

Työttömän on vaikea saada töitä – tämän vuoksi 3 kk:n työttömyys on vaikea raja

Työllistyvistä työttömiä on vain 24 prosenttia, kertoo Työ- ja elinkeinoministeriön analyysi.

Julkaistu: 10.3.2016 20:58

Työ- ja elinkeinoministeriön raportti osoittaa, että työnantajat palkkaavat työtöntä työnhakijaa mieluummin työnhakijan suoraan edellisistä hommista.

Työ- ja elinkeinoministeriön raportissa Työvoiman hankinta toimipaikoissa 2014 käy ilmi, että vain noin joka neljäs avoimeen työpaikkaan palkattu on ollut paikkaa hakiessaan työttömänä. Opiskelijoiden osuus oli 14 prosenttia ja vastavalmistuneiden kahdeksan prosenttia.

Vuonna 2014 yli 40 prosenttia rekrytoiduista taas siirtyi uusiin hommiin suoraan edellisestä työpaikastaan. Toisesta työpaikasta palkattujen osuus oli suurin informaatio- ja viestintäalalla ja maa- ja metsätaloudessa. Molemmissa osuus oli lähes 60 prosenttia. Sen sijaan informaatio- ja viestintäalalla työllistettiin suhteellisesti kaikkein vähiten työttömiä. Palkattuja työttömiä oli 14 prosenttia.

Raportista käy myös ilmi, että aiemman työntekijän siirtyminen toiseen työpaikkaan on hyvin yleinen syy rekrytointiin. Sijaisuuden täyttö ja henkilön siirtyminen toiseen työpaikkaan oli syynä kummassakin tapauksessa hieman yli 20 prosenttia. Yleisin syy oli henkilöstön lisäystarve, jonka vuoksi täytettiin joka kolmas työpaikka.

Raportista on uutisoinut muun muassa Yle.

Jos grafiikka ei näy yllä, voit katsoa sen täältä.

Kolme kuukautta on dramaattinen raja

Henkilöstöpalveluyritysten Liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara sanoo, että mitä kauemmin on työttömänä, sen vaikeampi töitä on saada.

– Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan jo kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen mahdollisuus saada työtä laskee aika dramaattisesti.

Tuliara arvioi, että syynä on se, että aktiiviset ja osaavat työnhakijat saavat kolmen kuukauden sisällä uusia hommia.

– Se menee niin sanotusti normaalin työnvaihtoajanjakson sisään. Jos osaaminen on kunnossa ja sille on kysyntää, hakija haluaa töitä ja on itse aktiivinen, kolmessa kuukaudessa saa usein tuloksen aikaiseksi.

Tuliara kuitenkin lisää, että toki kolmen kuukauden jälkeenkin saa töitä. Yli kolmen kuukauden työttömyys ei välttämättä tarkoita sitä, että osaaminen olisi pielessä.

– Yleistystä ei voi tehdä. Suomessa on varmasti aktiivisia työnhakijoita, jotka eivät onnistu kolmessa kuukaudessa. Ehkä he onnistuvat seuraavan kolmen kuukauden aikana? Ei se ole aikaraja, jonka jälkeen pitäisi masentua.

”Työttömällä ei ole varaa jäädä odottelemaan”

Osalla työnhakijoista voisi kuitenkin olla Tuliaran mukaan peiliin katsomisen paikka.

– Ehkä he, joilla on vaikeuksia saada töitä, korostuvat tilastoissa kolmen kuukauden jälkeen. Ehkä siinä ostittain niin sanotusti ”kerma” on kuoriutunut.

Tuliara sanoo, että monet työnhakijat ovat sellaisia, jotka eivät ole varsinkaan alussa aktiivisia. Työttömyyskorvausjärjestelmä on hänen mukaan sellainen, että se passivoi työnhakijoita.

– Ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saa tosi pitkään. Työnhakijat ajattelevat, ettei ole mitään hätää, ja voi rauhassa jäädä lepäilemään ja odottelemaan. Se on aika ratkaiseva virhe ajatella, kun jää työttömäksi. Kyllä ripeä toiminta palkitaan, vaikka saisikin ansiosidonnaista.

Tuliara sanoo, että irtisanominen on iso asia ja se varmasti lamauttaa hetkeksi, mutta ihmisen olisi siitä huolimatta kerättävä itsensä nopeast.

– Juuri alun päivät ratkaisevat. Se on tärkeää, että laittaa verkkoja vetämään moneen paikkaan. Lyhytaikaisempaakin työtä voi ottaa vastaan, sillä siinä ollessaan voi hakea vakituista työpaikkaa. Mahdollisuudet ovat paremmat. Työ johtaa aina työhön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?