Eduskunta hyväksyi vuosilomalain muutoksen

Julkaistu:

Lomat
Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen vuosilomalain muutoksesta.
Muutokseen sisältyy perhevapaan lomakertymän pieneneminen. Lisäksi lomalla sairastamiseen tulee kuuden päivän omavastuu.

Muutos rajaa äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan vuosilomakertymää siten, että lomaa kertyy vapaan aikana enintään kuuden kuukauden ajalta, kun nykyisin lomaa kertyy koko ajalta.

Lomalla sairastamisen omavastuusta huolimatta työntekijöille turvataan vähintään neljän viikon vuosiloma, jos vuosilomaa on kertynyt ansaintavuodelta vähintään 24 arkipäivää.

Hallitus tavoittelee vuosilomalain muutoksilla julkisen talouden säästöjä.

Vasemmistopuolueet ovat kritisoineet vuosilomalain muutosta erityisesti siltä osalta, että se lyhentäisi vuosilomien kertymistä äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaalla. SDP:n ja vasemmistoliiton mukaan ehdotus leikkaisi naisten ja äitien etuja, ja uhkaisi kasvattaa sukupuolten välistä palkkakuilua.

Yrittäjät tyytyväisiä

Suomen Yrittäjät pitää lomalla sairastumisen omavastuun palauttamista suurena helpotuksena pienille yrityksille.

– Nämä muutokset auttavat erityisesti pieniä työnantajayrityksiä ja naisvaltaisten alojen yrityksiä ja helpottavat työllistämistä, sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjien mukaan palkkakustannukset ja sijaisen palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset vähentyvät, kun omavastuupäivät palautetaan. Myös töiden järjestely helpottuu, jos lomia siirretään vähemmän.

Lain on määrä tulla voimaan 1. huhtikuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt