Työelämä

”Karenssia paukkuu” – TE-toimisto kommentoi työttömien väitteitä

Julkaistu:

TE-toimistot vinkkaavat nykyisin työttömille ahkerasti työpaikoista. Tarjouksista kieltäytyville on tullut karenssia ennätysmäärä.
Ennätysmäärä työttömiä on joutunut karenssiin, kun he eivät ole hakeneet työpaikkoja. TE-toimistot ovat siirtyneet sähköiseen asiointiin. Ne ovat tehostaneet työnvälitystä ja seurantaa. Jos työtön ei hae hänelle osoitettua työpaikkaa, uhkana voi olla karenssiin joutuminen ja työmarkkinatukien menetys.

Artikkeli herätti IS:n lukijoissa vilkasta keskustelua. Monien kommentoijien mielestä sähköinen asiointi on tehnyt TE-toimistoista suoranaisia karenssiautomaatteja. IS pyysi Uudenmaan TE-toimistoa kommentoimaan lukijoiden väitteitä.

”Karenssia pukkaa”

Monien IS:n lukijoiden mielestä sähköinen asiointi on johtanut siihen, että työttömän pitäisi olla koko ajan vahtimassa sähköposteja. Jos ei heti hae paikkaa, saa karenssia.

– On kohtuuton vaatimus, että saman päivän aikana on haettava tarjottua työpaikkaa, jos työnantajan ilmoituksessa on mainittu, koska on viimeinen hakupäivä, nimimerkki rautakauppias kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyllähän siinä karenssia pukkaa, kun TE-toimiston työhön osoitus tulee päivän myöhässä postissa tyylillä; eilen vika hakupäivä, tänään karenssi, nimimerkki Kokemusta on väittää.

Mintun mielestä TE-toimisto toimii mielipuolisesti. Yhteyttä ei saa ja kaikki toimii verkossa.

– Työtarjous tulee omille sivuille ja jos et vahtaa sivuja koko aikaa, niin päivän tarjous menee ohi ja karenssia paukkuu.

Näin Uudenmaan TE-toimisto kommentoi sähköistä palvelua:

”TE-toimistojen sähköisten palvelujen tarkoitus on parantaa ja nopeuttaa asiointia TE-toimiston kanssa sekä osaltaan tehostaa uuden työn löytymistä. Sähköisen palvelun kautta työnhakija-asiakas voi muun muassa ilmoittaa työn hakemisestaan TE-toimistoon ilman erillistä henkilökohtaista asiointia tai puhelinsoittoa.

Työttömyysturvajärjestelmä on säädetty vastikkeelliseksi, joten etuuden saajan yleisenä velvollisuutena on muun muassa hakea aktiivisesti työtä ja koulutusta.

Työtarjouksiin tulee reagoida viipymättä, jotta tarjotun työn saamismahdollisuus olisi mahdollisimman hyvä. Osa työnantajista palkkaa henkilön heti, kun sopiva työhakemus on saapunut. Jos työtarjous on tullut myöhässä tai asiassa on jokin muu epäselvyys, kannattaa tällaisessa tilanteessa ottaa yhteyttä omaan TE-toimistoon.”

”Palkka ei riitä bensaan”

Lukijat kirjoittavat, että TE-toimisto voi vaatia menemään työhön huonojen liikenneyhteyksien päähän.

Nimimerkki Tämä on totta kirjoittaa, että TE-toimisto voi tarjota osa-aikatyötä haja-asutusalueelle. Palkka tuskin riittää polttoaineeseen.

Nimimerkki Karenssia kertoo, miten hän autottomana ihmisenä joutui kuukausien karenssiin. Hän väittää käyneensä naapurin kanssa autolla noin 35 kilometrin päässä töissä. Sitten naapuri otti lopputilin eikä enää järjestynyt kyytiä töihin. Julkista liikennettä ei ollut tarjolla.

– Eikä työt olleet aina pajalla, vaan välillä käytiin muualla asennus-, huolto- ja muissa hommissa. Millä olisin kulkenut tarvittaessa? Bussi on mahdotonta liikkua työkaluineen ja yhteyksineen.

Näin Uudenmaan TE-toimisto kommentoi kilometrirajoja:

”Työttömyysturvalain mukaan henkilön työssäkäyntialue ulottuu 80 kilometrin etäisyydelle hänen asuinpaikastaan. Henkilöllä on kuitenkin pätevä syy kieltäytyä vastaanottamasta hänen työssäkäyntialueeltaan tarjottua työtä, jos hänen päivittäisen työmatkansa kesto ylittäisi kokoaikatyössä keskimäärin kolme tuntia ja osa-aikatyössä keskimäärin kaksi tuntia.

Henkilöllä on pätevä syy kieltäytyä vastaanottamasta hänen työssäkäyntialueensa ulkopuolelta tarjottua työtä, jos hänen päivittäisen työmatkansa kesto ylittäisi joukkoliikennevälinettä tai työnantajan järjestämää kuljetusta käyttäen kokoaikatyössä keskimäärin kolme tuntia ja osa-aikatyössä keskimäärin kaksi tuntia.”

”Myyjän homma ei oikein nappaa”

Työvälitys on ”ekonomille ruohonleikkuuta” -tyylistä meininkiä, lukijat valittavat.

Eräs henkilö väittää joutuneensa karenssiin, kun ei hakenut autonkuljettajan työpaikkaa, vaikka hänellä ei ole ajokorttia, kertoo nimimerkki ”ei sitä kortilla ajeta”.

Nimimerkki joopajoo väittää, että TE-toimisto lähetti hänen kaverilleen työtarjouksen putkimiehen töistä, vaikka kaveri ei ollut koskaan tehnyt putkimiehen töitä eikä hänellä ole alan koulutusta.

Nimimerkki onneksi jo eläkkeellä on sitä mieltä, että TE-toimistot ovat etääntyneet tosielämästä tarjotessaan uusia töitä irtisanotuille.

Näin Uudenmaan TE-toimisto kommentoi ammattisuojaa:

”Työttömyysturvajärjestelmä on säädetty vastikkeelliseksi, joten etuuden saajan yleisenä velvollisuutena on muun muassa hakea aktiivisesti työtä ja koulutusta.

Työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta työstä kieltäytymisestä lukien, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy vastaanottamasta TE-toimiston tarjoamaa tai hänelle muuten yksilöidysti tarjottua työtä. Muista korvauksettomista määräajoista ja työssäolovelvoitteen asettamisesta toistuvan kieltäytymisen perusteella säädetään niin ikään työttömyysturvalaissa.

Työttömyysturvalaissa säädetään ammattitaitosuojasta muun muassa, että henkilöllä on kolmen kuukauden aikana työttömäksi työnhakijaksi rekisteröitymisestä tai tätä myöhemmästä päätoimisten opintojen päättymisestä lukien pätevä syy kieltäytyä työstä, joka ei vastaa hänen koulutukseensa ja työkokemukseensa perustuvaa ammattitaitoaan.

Työnantaja tekee lopullisen arvion työntekijän soveltuvuudesta avoinna olevaan työtehtävään. Työnhakijan kannattaa aina päivittää työnhakuprofiilinsa ajan tasalle mikäli esimerkki lupa- tai ammattipätevyysvaatimuksissa on epäselvyyttä, ettei työtä esimerkiksi tarjottaisi tehtävään, johon työnhakijalla ei ole lupaa. Työnhakijan kannattaa kuitenkin oman työllistyvyytensä kannalta hakea työtä mahdollisimman laajalta ammattialalta jo heti työttömyyden kohdatessa.”

Ota kantaa

Tekisitkö mitä tahansa työtä, jota sinulle tarjotaan TE-keskuksesta?

Kyllä 14% En 86%
Ääniä yhteensä 33144

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt