Karu lista alle 3940 €/kk tienaavista – onko näissä Suomi-ammateissa pian varaa rakastua ulkomaalaiseen?

Jos olet pienituloinen duunari tai keskipalkkainen opettaja, puolison tuominen Suomeen ei kohta onnistu.

20.2.2016 11:30 | Päivitetty 20.2.2016 12:40

Köyhän suomalaisen ei ole varaa rakastua ulkomaalaiseen. Toimeentulovaatimuksista on tulossa niin kovia, ettei puolison tuonti ulkomailta Suomeen onnistu kaikilta.

Tiukkaa tekee keskituloisellekin. Opettajan peruspalkalla ei onnistuisi puolison ja kahden lapsen tuonti Suomeen. Nettotulojen rajaksi ministeriö suunnittelee tällaisissa tapauksissa 2 600 euroa. Veronmaksajien Keskusliiton laskelman mukaan bruttotulojen pitäisi olla perheen yhdistäjällä 3 940 euroa.

Tähän asti suomalaiselta ei ole vaadittu toimeentulovaatimuksia, jos hän tuo puolison tai perheen ulkomailta Suomeen. Muutos on luvassa. Sisäministeriö suunnittelee lakimuutosta, joka asettaa toimeentulovaatimukset perheen yhdistäjille, kahden kulttuurin perheiden etujärjestö Familia kertoo verkkojulkaisussaan.

Tulevaisuudessa oleskelulupaa perhesiteen perusteella pitää luultavasti hakea puolison kotimaasta.

Suunnitelman mukaan jos aikoo tuoda puolison ulkomailta, perheen yhdistäjän pitää tienata kuukaudessa 1 700 euron nettotulot. Veronmaksajan Keskusliiton laskelman mukaan bruttotulojen pitäisi olla 2 225 euroa kuukaudessa.

Laskelman olettamuksena on, että palkansaaja on alle 53-vuotias. Hänen tulonsa on palkkatuloa lomarahoineen. Nettotulossa on otettu huomioon tämän vuoden veroperusteet ja sova-maksut (mm. sairausvakuutus ja työeläkemaksu), keskimääräiset kunnallis- ja kirkollisveroprosentit.

Puolison ja yhden lapsen tuominen ulkomailta vaatii 2 200 euron nettotulot kuukaudessa. Bruttotulojen pitäisi olla 3 155 euroa kuukaudessa.

Perheen yhdistäminen tuottaa vaikeuksia monelta ammatinharjoittajalta. Ammattiluettelossa palkat on laskettu Tilastokeskuksen palkkatilastosta. Palkka on laskettu yksityisen, valtion ja kunnan palkkojen pohjalta. Palkka on kokonaisansioiden mediaani kuukaudessa.

Näissä ammateissa ei varaa tuoda puolisoa ja kahta lasta Suomeen

EDIT: Juttua ja otsikkoa muokattu 12.39.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?