Työpaikkaa etsinyt 16-vuotias Aleksi naurettiin pihalle – nyt 19-vuotiaana hänellä on oma verkkokauppa - Työelämä - Ilta-Sanomat

Työpaikkaa etsinyt 16-vuotias Aleksi naurettiin pihalle – nyt 19-vuotiaana hänellä on oma verkkokauppa

16-vuotiaana Aleksi Mäkelä ei saanut kesätöitä. Siksi hän perusti oman verkkokaupan. Nyt 19-vuotiaana hän tilaa tavarat suoraan tehtaalta Kiinasta.

Aleksi Mäkelällä on oma verkkokauppa, jossa myydään mopo- ja moottoripyörätarvikkeita.

17.2.2016 16:54

PAIMIOLAINEN Aleksi Mäkelä, 19, pyytää, että soitan hänelle alkuiltapäivästä. Aikaeron takia hänen on nimittäin pitänyt ottaa Skype-yhteys Kiinaan jo aamuyöllä. Hän tilaa suoraan tehtaalta erilaisia varaosia ja tarvikkeita mopoille ja moottoripyörille, joita hän myy omassa Pitracing-verkkokaupassaan.

Mäkelä on kokeillut yrittämistä jo muutaman vuoden. Hän perusti oman verkkokaupan, koska töitä ei muuten meinannut löytyä. Mäkelä kertoo 16-vuotiaana käyneensä itse moottoripyöräliikkeissä kysymässä hommia, koska oli niistä erittäin kiinnostunut. Mikä tahansa alaa liippaava pienikin homma olisi kiinnostanut.

– Katselivat nuorta poikaa vähän kuin halpaa makkaraa ja nauroivat pihalle. Töitä ei herunut, vaikka harrastuneisuutta löytyi alalta aika laajasti, Mäkelä kertoo.

Hänellä oli omia pyöräprojekteja, joita varten hän oli tilannut osia Kiinasta. Sitten hänelle tuli mieleen, että voisihan näitä tilata kerralla vähän enemmänkin ja myydä eteenpäin.

– Aluksi tilasin kolmea tuotetta: kahvojen tuppeja, kaasuttimia ja tietynlaisia renkaita. Tavoitteena oli, että myyn halvemmalla kuin muut Suomessa. Tarkoituksena oli saada kulut peittoon ja vähän taskurahaa, Mäkelä kertoo strategiastaan.

KOVIN ihmeellistä markkinointia nuori mies ei sanojensa mukaan harrastanut. Sana kiiri suusta suuhun ja alan harrastefoorumeilla. Hän koodasi itse sivut, hankki y-tunnuksen ja otti selvää verojen maksamisesta. Parissa vuodessa verkkokauppa on kasvanut niin, että tuotenimikkeitä on nyt noin 300.

– Toisen vuoden jälkeen tuloja on tullut sen verran, että alv-velvollisuuden raja meni rikki. Rahaa tulee sen verran, että pärjäisin niukasti eläen juuri ja juuri, mutta pelkästään niillä tuloilla eläminen söisi kasvua, toistaiseksi kotona vielä asuva Mäkelä kertoo.

Tällä hetkellä Mäkelä valmistautuu kotonaan Kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin. Hän toivoo, että voisi pyörittää verkkokauppaa sivutoimisesti opintojen ohella.

TAVARATILAUKSIA paimiolainen tekee suoraan tehtailta sekä parilta tukkuliikkeeltä. Tilaukset tulevat merikontissa Suomeen. Lähetykset ovat parin kuution luokkaa. Mäkelä kertoo löytäneensä luotettavat kontaktit melko nopeasti netistä hakemalla. Hänen mukaansa tilausten tekemisessä on toisinaan hankaluuksia kieliongelmien takia, mutta lopulta Suomeen on saapunut ihan oikea lähetys.

– Kävin toissa syksynä Pekingissä ja kesällä olen lähdössä Etelä-Kiinaan. Vielä en voi tarkemmin kertoa, mitä on myöhemmin luvassa.

Toiset ikätoverit ovat kyselleet Aleksi Mäkelältä yrittämisestä jonkin verran ja mielellään hän kokemuksiaan jakaa. Nuori yrittäjä saa hänen mielestään tarpeeksi tietoa bisneksen aloittamiseen. Rahallisesta tuesta hän ei osaa sanoa, koska ei ole starttirahaa hakenut.

URA on vasta alussa, mutta Mäkelä on jo tovin seurannut Suomen taloustilannetta yrittäjän näkökulmasta. Verotus vähän mietityttää, samoin työn kannattaminen.

– Itsekin tarvitsisin pariksi tunniksi viikossa postitusapua, mutta ei siihen varmasti saa palkattua ketään byrokratian takia.

– Tulevaisuuden haaveena olisi oman korjaamon tai myymälän perustaminen tähän verkkokaupan ohelle. Tarinan opetus: aina ei tarvita työnantajaa, kun ideoita ja omia kykyjä riittää. Lisähyötynä omat työajat ja sellainen työ jota tekee intohimolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?