Helsinkiläinen suuhygienisti Annemari, 36, alkoi eroottiseksi tanssijaksi – tässä menee asiakkaan raja

Annemari mietti yli kymmenen vuotta, uskaltaisiko hän vaihtaa alaa. Päätöstään eroottinen viihdetaiteilija ei ole katunut.

–Pidin työstäni hoitoalalla, mutta ei se ollut sellaista, mitä elämältäni haluan, Helsingissä asuva eroottinen viihdetaiteilija Annemari, 36, sanoo.

16.1.2016 8:32 | Päivitetty 16.1.2016 9:06

Huone oli pieni, valaistukseltaan hämärä ja sisustukseltaan karun pelkistetty. Tuoli, se ainoa huonekalu, oli sijoitettu toiselle seinustalle. Eipä siellä juuri mitään muuta matalan esiintymiskorokkeen lisäksi ollutkaan.

Hetkeä aikaisemmin helsinkiläiseen K-18-liikkeeseen sisään astunut mies istuutui jakkaralle ja kuuli, kuinka musiikki lähti soimaan.

Seinän toisella puolella nainen katsoi itseään vielä kerran peilistä. Pitkät vaaleat hiukset laineilivat olkapäillä, kun hän otti viimeiset askeleet kohti ovea ja valmistautui tekemään sen työn, josta asiakas oli hetkeä aikaisemmin maksanut.

NAINEN ei ollut miestä kassalla nähnyt, hän oli vain saanut tiedon asiakkaasta. Lääkäri, putkimies, juristi, poliisi, työtön, perheenisä, poikamies – ei huoneessa odottavan statuksella ollut hänelle mitään merkitystä. Tuolissa istuvat ovat naiselle aina tasa-arvoisia, kunhan osaavat käyttäytyä sovitulla tavalla.

Ovi avautui ja kahden huoneessa olleen katseet kohtasivat. Meni sekunti, toinenkin.

Naisen hämmennys purkautui lopulta spontaanina naurahduksena.

– Mitä ihmettä sinä täällä teet, hän kysyi tuolilla istuvalta mieheltä.

– Huomasin, että olet vaihtanut alaa, mies vastasi harteitaan kohauttaen.

– Toimin omalla nimelläni, kaikki on avointa. Vanhempani ovat kuitenkin niin hienotunteisia, etteivät he kysele, Annemari kertoo.

Joskus vuosituhannen vaihteessa, parikymppisenä opiskelijana, Annemari ajatteli asiaa ensimmäisen kerran. Silloin hän ei vielä rohjennut. Alan maine ja sen myötä syntyvä leima pelottivat. Hän alkoi luoda urapolkua perinteiselle kaavalla: ensin lähihoitajaksi, siitä edelleen hammashoitajaksi ja lopulta suuhygienistiksi.

Töitä riitti. Ei se kuitenkaan ollut lopulta sitä, mitä Turussa syntynyt nuori nainen halusi tehdä eläkeikäänsä saakka.

 Olen todella tyytyväinen ratkaisuuni. Nautin työstäni. Voi jopa sanoa, että rakastan sitä.

– Pidin työstäni hoitoalalla, mutta ei se ollut sellaista, mitä elämältäni haluan. Uskon, että jokainen ihminen haluaa tehdä työtä, jossa voi toteuttaa omaa intohimoaan, 36-vuotias nainen sanoo ja katsoo pitkään suoraan silmiin.

– Kun ikää alkoi tulla lisää, päätin kokeilla. Olen todella tyytyväinen ratkaisuuni. Nautin työstäni. Voi jopa sanoa, että rakastan sitä. Koen tämänkin työn terveyttä edistävänä. Se on tärkeää sekä asiakkaiden mielelle että ruumiille.

Annemari haluaa itseään kutsuttavan eroottiseksi viihdetaiteilijaksi. Työnkuva on laaja ja monipuolinen. Haastattelua edeltävänä päivänä hänellä oli ravintolaesiintyminen Jyväskylässä. Myös keikat suurten suomalaisten kaupunkien privaattiklubeilla ja erotiikkaliikkeissä ovat normaalia arkea.

– Ravintoloissa esityksiä katsoo samaan aikaan useita henkilöitä, mutta klubeilla tilanteet ovat intiimimpiä. Niissä asiakkaan kanssa ollaan yleensä kahdestaan. On minulla tosin käynyt pariskuntiakin asiakkaana, Annemari kertoo.

NORMAALISSA esityksessä Donna Heart -taiteilijanimeä käyttävä Annemari riisuu itsenä ja stimuloi esiintymisellään asiakkaansa siihen tilaan, johon tämä on rahaa sijoittaessaan itsensä halunnut. Sen saa perushinnalla. Sitten jos haluaa jotain lisää, pitää kaivaa lompakkoa uudestaan.

– Monet tahtovat extroja. Niitä kannattaa aina kysyä ja niistä voidaan neuvotella.

Monenlaiset asiat ovat mahdollisia, mutta tietyssä kohdassa klubeilla ja private­show-liikkeissä menee Annemarin mukaan raja.

– Seksiä kysytään usein, mutta sitä ei niissä myydä.

– Jotkut tulevat asiakkaaksi ja luulevat, että kaikki mahdollinen kuuluu hintaan. On tapauksia, jotka eivät arvosta naista lainkaan. Jos he alkavat hankaliksi, osoitan ovea ja käsken poistumaan.

 Joskus aikaisemmin ihmisiä kävi privaattipaikoissa paljon enemmän, mutta netti on syönyt määriä. Välillä tuntuu, että oikein mikään ei riitä.

Jotkut ovat lähteneet karmit paukkuen.

– Itsepuolustusvaistoni on herkkä. Jos yhdessä sovitut säännöt eivät miellytä, se on voi voi – en jätä vaihtoehtoja. Onneksi tuollaiset asiakkaat ovat harvassa, mutta valitettavasti niitäkin on.

KUTEN monien muidenkin esiintyvien taiteilijoiden, myös Annemarin leipä on palasina maailmalla. Hän kertoo kotisivuillaan donnaheart.net olevansa tilattavissa erilaisiin tilaisuuksiin, joissa ohjelmasta voidaan sopia aina erikseen. Skaala on laaja: S/M-sessioita, kalenterikuvauksia, PR-keikkoja, pikkuhousujen myyntiä ja musiikkivideoissa esiintymistä – noin muutama esimerkki mainiten.

Musiikkivideoilla esiintymisestä Annemari pitää. On hän tosin kokeillut myös sellaisia vähän toisenlaisiakin videoita.

Niitä, joita kansan suussa kutsutaan pornoleffoiksi.

– Muutamassa olen ollut mukana. Ihan kivoja kokeiluja, mutta vähän huono maku jäi. Sain sovitun kertakorvauksen esiintymisestä, mutta harmittaa, ettei dvd-levyjen myynnistä tule näyttelijöille mitään.

– Vaikka en ole alalla rahan vuoksi, niin kyllä se tässä kohtaa merkkaa. Minusta jonkinlainen ”arvokkuuden” mittari oli, että näyttelijät joutuivat itse ostamaan kyseiset elokuvat, jos ne itselleen halusivat. Siis omat elokuvansa!

RAHA. Erotiikka-alan keskustelussa moni asia punoutuu sen ympärille. Annemari vakuuttelee haastattelun aikana monta kertaa, ettei se ajanut häntä alalle.

– Kun 2,5 vuotta sitten aloitin, en ihan oikeasti edes tiennyt, mitä näistä hommista tienaa.

Euroista hän ei mielellään puhu. Oman yrityksensä kautta toimivana hän tienaa kuitenkin paljon paremmin kuin suuhygienistinä. Helpolla raha ei kuitenkaan tule.

– Joskus aikaisemmin ihmisiä kävi privaattipaikoissa paljon enemmän, mutta netti on syönyt määriä. Välillä tuntuu, että oikein mikään ei riitä.

Vanha sananlasku ”kateus voittaa kiimankin” sopii alalle kirjaimellisesti. Kilpailu asiakkaista on kovaa, välillä jopa raakaa. Henkisesti heikko ei kauan jaksa.

– Silloin alussa juttelin asioistani kollegoille vähän liiankin avoimesti. En enää.

ANNEMARILTA on kysytty, miten hänellä on varaa siihen tai tuohon. On tivattu suoraan, myykö hän seksiä.

– Vastaukseni olivat joskus sellaisia, että minut ymmärrettiin väärin. Olen monesti pahoittanut mieleni kysymyksistä. Ei minulle itselleni tulisi mieleenkään kysyä toisilta tuollaisia. Kun mitään rikollista ei tapahdu, se on pääasia.

Annemarin sosiaaliseen mediaan laittamat päivitykset ympäri Eurooppaa ovat vain kiihdyttäneet joidenkin epäluuloja. Hän on toki käynyt töissä Suomen rajojen ulkopuolellakin, mutta ei keikka kultakaivos ollut, ei tosiaan.

– Asiakasmäärään nähden siellä oli ihan liikaa tyttöjä. Lopetin työt kesken. Tuollaisilla ehdoilla ei Suomen ulkopuolelle kannata lähteä. Mitään pohjapalkkaa ei ollut, tienestit tulivat asiakkaiden ostamista sylitansseista, Annemari muistelee viime kesän työmatkaansa.

– Suomessa tienaa paremmin. Tosin täälläkin voisi olla tilausta vähän uudenlaiselle jutulle.

Monenlaiset suunnitelmat pyörivät Annemarin mielessä. Hän ei halua vielä puhua yksityiskohtaisesti keskeneräisistä asioista, mutta oman yritystoiminnan laajentaminen on vakaassa harkinnassa.

– Olen jo käynyt pankinjohtajan juttusilla. Tahdon pysyä alalla vielä pitkään.

ÄITI, isä, isoveli ja hänen lapsensa, he ovat ne tärkeimmät. Annemari kertoo suhteensa lähisukulaisiinsa olevan läheinen ja luottamuksellinen. On kuitenkin asioita, joista he eivät puhu.

Tai asia.

Annemarin työ.

– Koskaan emme ole siitä jutelleet, mutta kyllä he tietävät. Kyllä netti ja sosiaalinen media ovat sen työn hoitaneet.

– Toimin omalla nimelläni, kaikki on avointa. Vanhempani ovat kuitenkin niin hienotunteisia, etteivät he kysele. Minä voisin kyllä puhua, mutta...

 Toimin omalla nimelläni, kaikki on avointa.

Niin, ei se helppoa ole. Kun kuulumisia kysellään, jutellaan niitä näitä, mutta ei koskaan mitään tyttären työhön liittyvää. Isä ja äiti asuvat edelleen samassa turkulaisessa lähiössä, jossa Annemari lapsuutensa vietti. Työ vei tytön Helsinkiin, mutta vahva tunneside kotiin on säilynyt.

– Emme puhu tästä veljenkään kanssa. Kerran hänen tyttärensä kysyi, mitä tarkoittaa Donna Heart. Kerroin, että teen töitä sillä nimellä. Ei siitä sitten sen enempää jatkettu, Annemari hymyilee.

HARVAT takavuosilta tutut kaveritkaan kysyvät mitään suoraan. Jos kysyvät, Annemari kertoo rehellisesti.

– Negatiivista palautetta ei ole tullut.

Välillä niihin tuttuihin törmää töissäkin. Ihan niin kuin siihen yhteen mieheen, joka saapui helsinkiläiseen alan paikkaan asiakkaaksi. Mies ei saapunut sinne sattumalta.

– Meillä on yhteinen historia, Annemari luonnehtii miestä, mutta tarkentaa, ettei kyse ollut vanhasta poikaystävästä.

Silloinkin, pienen alkuhämmennyksen jälkeen, Annemari teki työnsä Donna Heartina.

– Mies sanoi lopuksi, että hänen ei olisi pitänyt tulla asiakkaaksi, Annemari muistelee.

– Vastasin, että se oli oikein mukavaa, kun hän kävi.

Toista kertaa mies ei enää tullut.

Annemari: Eroottinen viihdetaiteilija

ENSIMMÄINEN KEIKKA: ”Siitä on 2,5 vuotta aikaa. Kaverini oli töissä alalla ja lähdin hänen mukaansa helsinkiläiselle privaattiklubille. Ensimmäinen asiakas oli ujo ja arka nuori mies. Vaikka olin itsekin ensikertalainen, hänelle piti sanoa, että älä jännitä.”

SEURUSTELU: ”En ole seurustellut sinä aikana, kun olen näitä töitä tehnyt. Olen aika vaativa, eikä sopivaa ole osunut kohdalle. Haaveilen kuitenkin omasta perheestä.”

PALAUTE: ”Googletan toki itseäni, mutta negatiivisiin kommentteihin harvemmin törmää. Kerran eräs asiakas kysyi minulta, olenko synnyttänyt, kun mahani kuulemma pömpötti. Sanoin, että en ole, se on ihan vaan läskiä. Koin, että se oli sopiva näpäytys ja iän tuomaa itsevarmuutta. Olen kuullut, että jotkut tytöt ovat alkaneet jopa itkeä, jos heille on sanottu esiintyessä rumasti.”

YRITYSTOIMINTA: ”Teen töitä Donna Heart -yritykseni kautta. Minulla on kirjanpitäjä ja asiat hoidetaan täsmällisesti. Esiintymisvaatteet, meikit, matkat ja vastaavat saa vähentää verotuksessa, mutta esimerkiksi silikonirintoja ei. Niiden osalta pitäisi kuulemma pystyä konkreettisesti näyttämään ammatillinen hyöty.”

TAITEILIJANIMI DONNA HEART: ”Pidän Madonnasta ja Donna on muutenkin sellainen hyvin naisellinen nimi. Heart kuvastaa sitä, että olen tässä koko sydämelläni mukana.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?