Töitä on, palkka jopa 3000 €/kk – yllättävä taito kertoo, onko sinusta alan ammattilaiseksi - Työelämä - Ilta-Sanomat

Töitä on, palkka jopa 3000 €/kk – yllättävä taito paljastaa ammattilaisen

Suomessa haetaan satoja hitsaajia ja kaasuleikkaajia. Kuukausipalkka on jopa noin 3 000 euroa, mutta silti osassa Suomea on pulaa hakijoista.

Kuvituskuva. Hitsaus on tarkkuutta vaativaa työtä.

14.12.2015 23:31

Konepajayhtiö Telatekin Taivalkosken yksikkö kouluttaa kuumeisesti uusia hitsareita. Sillä on tällä hetkellä töissä noin 120 henkilöä. Yksikkö aikoo palkata 30 lisätyöntekijää vuoden sisällä.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämästä ammattibarometrista käy kuitenkin ilmi, että Koillismaalla on pulaa vapaista hitsareista.

– Me olemme täällä Koillismaalla. Täällä ei ole niin vahva se metallimiesten määrä. Työmiehet ovat siellä etelässä ja työt täällä pohjoisessa. Se menee tällä kertaa näin päin, Telatekin Taivalkosken tuotantopäällikkö Mikko Lehtola sanoo Ilta-Sanomille.

600 avointa työpaikkaa

Ammattibarometrista ilmenee, että pulaa hitsareista ja kaasuleikkaajista on myös Oulun seudulla, Ylivieskassa, Jyväskylän alueella sekä Lahdessa. Avoimia hitsareiden ja levyseppien työpaikkoja on ollut koko Suomessa kuukausittain noin 600.

Lehtola kertoo, että yhtiö on käyttänyt myös vuokratyövoimaa, mutta se ei ole kannattavaa.

– Vuokramies ei ole tuottavaa työvoimaa, kun se on niin kallis. Tavoite on kouluttaa omia työntekijöitä. Nimenomaan hitsareita ja levyseppiä, Lehtola sanoo.

Hän kertoo, että hitsarin kuukausipalkka on lisien kera keskimäärin 2 500–3 000 euroa.

Onko sinulla hyvä käsiala?

Työ vaatii erityistä tarkkuutta. Telatekin Taivalkosken yksikkö valmistaa ruoripotkurirunkoja laivoihin.

– Meidän tuotekin on jo sellainen, että se vaatii tarkkuutta. Saumat tarkistetaan ja asiakkaan laatuvaatimukset ohjaavat työtä. Tämä on tarkkaa ja vaativaa työtä, Lehtola.

Hän sanoo, että hyvän hitsarin tunnistaa siitä, jos on aidosti kiinnostunut työstään. Lehtola kertoo, että hyväksi hitsariksi voi tulla, jos on myös hyvä käsiala.

– Tämä on kädentaitoa vaativaa työtä. Ja sen takia naiset ovat hyviä hitsareita, koska naisilla on usein parempi käsiala kuin miehillä, Lehtola sanoo.

Käsialan ja hitsaustaidon välisestä yhteydestä kertoi ensimmäisenä Koillissanomat.

Naisia on kuitenkin töissä Telatekin Taivalkosken tehtaalla vain vähän.

– Reilu vähemmistö on naisia. Heitä on muutamia. Tämä työ mielletään likaiseksi ja raskaaksi, minkä takia tämä on miesvoittoinen työ, Lehtola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?