Tämä kuva kertoo koko totuuden Suomen taloudesta – ”Eivät asiat enää ihan niin synkiltä näytäkään”

Emeritusprofessori Esko Valtaoja ihmettelee surkuttelua huonosta taloustilanteesta. Hänen mukaansa kyse on vain pienestä kuopasta Suomen menestystarinassa.

Emeritusprofessori Esko Valtaoja puhui Tekniikan päivillä perjantaina Tampereella.

25.10.2015 19:44

Talous sukeltaa, lama ei laannu koskaan, Suomen menestystarina on ohi – vai onko? Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja kysyi perjantaina Tampereella järjestetyillä Tekniikan päivillä, mikä oikein on se lama, jota nyt valitetaan.

Valtaoja puhui tapahtumassa tiedon ja teknologian vaikutuksesta maailmanhistoriaan. Puheeseen sisältyneistä talouskommenteista kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Emeritusprofessori näytti yleisölle käyrän maailman maiden bruttokansantuotteen kehityksestä pitkällä, satojen vuosien aikavälillä. Valtaojan laatima kuva perustuu OECD:ssa työskentelleen brittitaloustieteilijän Angus Maddisonin tutkimuksiin. Kahden viime vuosisadan aikana maailmantalous ei ole vain noussut, vaan suorastaan räjähtänyt kasvuun.

– (Kuva on) ainoa, mitä teidän aikuisten oikeasti tarvitsee maailmanhistoriasta tietää. Unohtakaa kaikki sodat, vallankumoukset, diktaattorit ja niin edelleen, Valtaoja kertoo yleisölle Aamulehden paikalta kuvaamalla videolla.

– Te olette kaikki optiomiljonäärejä ja nautitte siitä jokapäiväisessä elämässänne, hän täräyttää.

Tämä käyrä kuvaa koko maailman bruttokansantuotteen kasvua 1500-luvulta lähtien.

Suomikin on vaurastunut

Valtaoja täsmentää Ilta-Sanomille, että hyvinvoinnin kasvu on hänestä ollut viime vuosisadan suurin uutinen, tärkeämpi kuin esimerkiksi sodat tai vallanvaihdokset. Silti ihmisten huomio kohdistuu lamakausiin, uutiset rummuttavat kurjuutta ja suuri osa suomalaisista pitää maailmantilannetta synkempänä kuin se onkaan.

– Tällä hetkellä olemme tässä notkahduksessa, taantumassa, lamassa, mitä nimellä poliitikot ja taloustieteilijät haluavatkin sitä nimittää. Haastoin ajattelemaan, että notkahdukset ovat hyvin pieniä verrattuna siihen kehitykseen, mitä Suomen vauraudessa ja hyvinvoinnissa on tapahtunut, Valtaoja kertoo.

Hän näytti Tekniikan päivien yleisölle myös toisen käyrän, tällä kertaa Suomen bruttokansantuotteesta. Kuvassa näkyvät 90-luvun ja nykytilanteen aiheuttamat karut kuopat – mutta toisaalta myös ilmiö, mitä voi Valtaojan mukaan kuvata ”hillittömäksi vaurastumiseksi”.

– Kun minä olin pikkupoika, Suomen reaalinen bruttokansantuote oli viidesosa nykyisestä. Kansakoulussa veisattiin, että on maamme köyhä, siksi jää. Nyt olemme pikku taantumasta huolimatta yksi maailman vauraimpia ja kyselyiden mukaan myös onnellisimpia maita, Valtaoja sanoo.

Ilta-Sanomat laati Tilastokeskuksen tietojen pohjalta vastaavan kuvan siitä, kuinka Suomen bruttokansantuote on kehittynyt sadan vuoden aikana. Luku on kymmenkertaistunut, vaikka otettaisiin huomioon viime vuosina tapahtunut lasku.

 ”Kyllä tästäkin noustaan”

Kriittinen kuulija saattaa nyt kysyä, kenen käsiin kaikki tämä rikkaus on kasautunut. Valtaojan mukaan tuloeroissa on kymmenen viime vuoden aikana ollut hienoista kasvua, mutta historiallisesti katsottuna köyhilläkin menee nyt lujaa.

– Vähän kärjistäen voisi sanoa, että vaikka Suomessa on köyhiä ja sinnitteleviä, ei kukaan kuole nälkään niin kuin vielä sata vuotta sitten, Valtaoja sanoo.

Hänen mukaansa historianäkökulman tarkoituksena ei ole sokaista ihmisiä nykyhetken ongelmilta, vaan hyökätä ”näköalattoman pessimismin” kimppuun.

– Jotain tarvitsee tehdä Suomen taloudelle, mutta kun katsoo laajemmassa perspektiivissä, eivät asiat enää ihan niin synkiltä näytäkään, Valtaoja kertoo.

Hän uskoo, että nykyinen talouspiina on väliaikainen ilmiö.

– 90-luvun lamasta noustiin, ja kyllä tästäkin noustaan, kun katsotaan vuosikymmenen perspektiivissä. Maailmantalous kasvaa ja Suomi sen mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?