Marjo muutti töihin Tallinnaan – palkka Suomen tasoa, asuminen hyvin edullista - Työelämä - Ilta-Sanomat

Marjo muutti töihin Tallinnaan – palkka Suomen tasoa, asuminen hyvin edullista

Virolaisministeri toivoo suomalaisia asumaan ja töihin. Näin tekeekin jo pieni mutta kasvava joukko.

10.10.2015 13:39

MARJO Kukkonen muutti Tallinnaan viisi kuukautta sitten. Pelialan kehitystehtävissä toimivaa Kukkosta viehättää uuden kotikaupungin ”kepeä ja iloinen yleistunnelma”.

Kukkonen elää Tallinnassa mukavasti. Palkka on suomalaista tasoa, mutta esimerkiksi keskustassa sijaitseva kaksio maksaa 40 prosenttia vähemmän kuin Helsingin Kalliossa sijainnut yksiö.

– Lähtökohtaisesti it-alan palkkaus on täällä keskipalkkaa parempi, mutta ei se ihan Suomen tasoon yllä, tallinnalaisen Reval-ketjun kahvia siemaileva Kukkonen kertoo.

Kukkonen on yksi noin tuhannesta suomalaisesta, joka on vuodenvaihteen jälkeen hakenut Viron sähköisen kansalaisuuden. Viron elinkeinoelämä houkuttelee erityisesti it-osaajia töihin.

VIRON keskipalkka oli viime vuonna 1 005 euroa. Vaikka Virossa keskiansiot jäävät yhä kauas Suomen palkoista, osa työnantajista – esimerkiksi suomalaistaustaisista – maksaa kohtuupalkkaa suhteessa maan yleiseen palkka- ja hintatasoon.

Marjo Kukkonen maksaa Tallinnassa asumisesta huomattavasti vähemmän kuin Helsingissä.­

Viron monilla aloilla, esimerkiksi it-sektorilla ja ravintola- ja palvelusektorilla on voimakas noste. It-ala on saanut vauhtia Viron nopeasti edenneestä digitalisoitumisesta, Kukkonen huomauttaa.

– Virossa ei ole samanlaista hankintalainsäädäntöä, ja luulen että sekin vaikuttaa valtion hankintojen nopeuteen. Viron start up -kulttuuri on aika vahvaa, ja yrittämisestä on yritetty tehdä mahdollisimman yksinkertaista.

Viro tarjoaa nykyään ulkomaalaisille sähköistä henkilöllisyyttä, jolla pääsee käyttämään sähköisiä palveluita ja perustamaan yrityksen.

Palvelu on vielä osin kesken, mutta siitä on saatu paljon hyvää palautetta, Viron terveys- ja työministeri Jevgeni Ossinovski kertoo.

ORASTAVASTA Viron-muuttoliikkeestä saattaa kertoa sekin, että Tallinnaan avattiin tänä syksynä ensimmäinen suomenkielinen lasten päivähoitopaikka. Tallinnan suomalainen koulukin pullistelee oppilaita.

Ossinovski vakuuttaa, että suomalaiset ovat tervetulleita töihin ja asumaan Viroon.

Töitä tai bisnesmahdollisuuksia etsiviin muihin kansalaisuuksiin verrattuna suomalaisilla on ministerin mukaan etulyöntiasema, koska kielet ja kulttuurit ovat samantapaisia. Vironsuomalaiset ovat tallinnalaisillekin uusi ilmiö – toisin kuin turistit.

– Suomalaisilla ei vielä ole mitään tiettyä työntekijämainetta, koska heitä on sen verran vähän. Koska Suomi tunnetaan korkean koulutuksen maana, oletettavasti heitä pidetään osaavina, Ossinovski sanoo sähköpostitse.

Marjo Kukkonen ei ole törmännyt vahvoihin ennakkoluuloihin – lähinnä paikallisten ihmettelyyn siitä, että suomalainen muuttaa Viroon, kun yleensä suunta on ollut päinvastainen.

VIROLAISET ovat alkujäykkyyden jälkeen ystävällisiä ja luotettavia. Kukkia ostetaan aina kun mahdollista. Erojakin on, sillä kulttuuri on suomalaista muodollisempi. Teitittely on yleistä, nelisen vuotta Tallinnassa asunut Meri Lindroth on huomannut.

– Mielenkiintoinen ero on, että rahasta puhutaan avoimemmin. Palkat kerrotaan ja niitä udellaan, asuntojen ja vuokrien hintoja kysellään avoimesti. Suomalaiselle se tuntuu yksityisyyden rajat ylittämiseltä, mutta kuuluu täällä asiaan, Lindroth kertoo.

Vanhassa kaupungissa asuva Lindroth muutti Tallinnaan jatko-opintopaikan takia. Hän luennoi osa-aikaisesti yksityisessä yliopistossa Estonian Business Schoolissa. Vapaa-ajalla Lindroth luistelee, vetää Tallinnan suomenkielisellä radioasemalla kissaohjelmaa ja tekee vapaaehtoistyötä.

– Kaupunki on nuorekas, hyvällä tavalla boheemi, hyvin mielenkiintoinen. Koko ajan ideoidaan uutta, on tapahtumia ja ravintoloita.

Lindrothin mukaan suomalaisten huono maine voi valitettavasti edelleen hyvin ja suomalaiset tekevät edelleen osansa ruokkiakseen sitä.

– Todella huonoa käytöstä näkee, sellaista että hävettää omien kansalaisten puolesta. Toisaalta he ovat vain pieni, meluisa vähemmistö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?