Näillä aloilla maahanmuuttajat huhkivat – monet alat olisivat pulassa ilman

Julkaistu:

Laivojen siivous, bussin kuljetus ja remonttihommat ovat maahanmuuttajien hallussa.
Monet alat olisivat pulassa ilman maahanmuuttajia.

Siivouspalveluissa melkein joka neljäs työntekijä on ulkomaalaistaustainen. Maahanmuuttajia työskentelee paljon myös bussikuskeina, ravintoloissa, rakennustyömailla ja lähihoitajina.

Eniten ulkomaalaisten osuus on kasvanut siivousalalla. Tilastokeskuksen tuoreen selvityksen mukaan vuosina 2008–2013 alalle syntyi 3 800 uutta työpaikkaa maahanmuuttajille.

– Laivojen siivoojista 90 prosenttia on maahanmuuttajia. Pääkaupunkiseudulla perussiivoustoimesta yli puolet on maahanmuuttajien hoidossa, PAM:n neuvottelupäällikkö Jyrki Sinkkonen luettelee toimialoja.

Maahanmuuttajia on paljon myös hotellien siivoojina.

Ravintoloissa ja ruokaloissa maahanmuuttajia on nykyisin 18 prosenttia työvoimasta. Työvoiman vuokrausyrityksissä maahanmuuttajien osuus on yli 11 prosenttia.

Maahanmuuttajat ovat saaneet töitä bussikuljettajina. Henkilöliikenteessä maahanmuuttajia on yli 10 prosenttia.

Maahanmuuttajia on työllistynyt paljon myös rakennusalalle. Remonttikohteissa kuuluu viron kieltä. Pihamaalla näkee autoja, joissa ovat Viron rekisteritunnukset.

Venäläisiä maahanmuuttajia on työllistynyt paljon Etelä-Karjalassa. Maahanmuuttajia huhkii esimerkiksi kaupan kassoina, myymäläapulaisina tai baariapulaisina.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman sanoo, että maahanmuuttajat ovat olleet pelastus monelle yritykselle. Maahanmuuttajia on saanut palkattua matalapalkka-aloille.

– Muissakin maissa kuin Suomessa nämä alat ovat eräänlaisia sisääntuloaloja, Stenman vertaa.

Maahanmuuttajat ovat hyvin edustettuina hoitoalalla. Lähihoitajina, sairaanhoitajina ja avustajina on paljon ulkomaalaistaustaisia.

– Töihin sijoittamista helpottaa se, että siihen liittyy työhön ohjaus.

Maahanmuuttajien suuri osuus esimerkiksi siivousalalla asettaa paineita edunvalvonnalle.

– Pääluottamusmiehen pitäisi osata englannin kieltä, Sinkkonen valittaa.

Edunvalvojaa huolestuttaa se, että maahanmuuttajilla on huono järjestäytymisaste. Sinkkonen pelkää, etteivät ulkomaalaistaustaiset tunne kunnolla työehtosopimusta.

– Jotkut siivousalan yritykset rekrytoivat systemaattisesti maahanmuuttajia. Tulee mieleen, onko maahanmuuttajan palkkaaminen edullisempaa, vaikka samojen sääntöjen pitäisi koskea kaikkia, Sinkkonen pohtii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt