Insinöörejä, kauppiaita, vuohipaimenia, kirurgeja... Tällaisia taitoja on Irakista tulleilla turvapaikanhakijoilla

rac

Julkaistu:

Irakista tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on jonkin verran hyvän koulutuksen saaneita.
Viikonloppuna muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk) erityisedustajana Välimeren pakolaiskriisin hoidossa toimiva Antti Pentikäinen vaati, että Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat on saatava mahdollisimman nopeasti töihin.

Mutta minkä alojen taitoja turvapaikanhakijoilla oikein on? Suomeen tänä vuonna tulleista turvapaikanhakijoista suurin osa on saapunut Irakista. Suomeen on tullut tänä vuonna yli 13 000 turvapaikanhakijaa Irakista.

Kasvaneen määrän vuoksi heidän työuristaan ja koulutustaustastaan ei ole vielä tarkkaa tilastollisista kuvaa, mutta varsinkin Joutsenon vastaanottokeskuksessa asiasta on jo näppituntuma.

Insinöörejä ja tietotekniikan osaajia

– Vielä emme ole tarkasti pystyneet tilastoimaan Irakista tulleiden turvapaikanhakijoiden koulutustaustaa, sillä olemme keskittyneet akuuttien palvelujen järjestämiseen. Mitään kokonaisvaltaista tilastoa ei ole, mutta tulijoissa on ihan vuohipaimenesta kirurgiin asti osaajia. Hyvin vähän on sellaisia, joilla ei ole mitään ammatti- tai koulutustaustaa, Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen kertoo.

– Näppituntuma on se, että joukossa on jonkin verran hyvän koulutuksen saaneita, esimerkiksi tietoliikennealalla toimineita henkilöitä ja insinöörejä. Myös opettajina toimineita on heidän joukossaan.

Useimmilla koulutusta

Lisäksi saapuneiden joukossa on muun muassa kauppiaita, käsityöläisiä ja toimittajia.

– Useimmilla turvapaikan hakijoilla, joita itse olen tavannut on ollut kotimaassaan jokin työ tai koulutus, hän painottaa.

Tulleiden joukossa on myös julkisella sektorilla toimineita.

– Myös valtionhallinnossa toimineita kuuluu turvapaikanhakijoihin, Kähkönen kertoo.

Turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen runsain joukoin pohjoista reittiä. Irakilaiset eivät ole halunneet jäädä Ruotsiin, vaan he ovat pyrkineet nimenomaan Haaparannan ja Tornion kautta Suomeen.

Juttua korjattu: Irakista on tullut Suomeen tänä vuonna turvapaikanhakijoita yli 13 000.