Yli 4500 €/kk tienaavat voivat olla ”köyhiä rikkaita” – ongelmat alkavat paljastua juuri nyt

– Usein ongelmat pahenevat kesälomien päätyttyä ja joulun jälkeen, Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar kertoo ilmiöstä.

Taloudenpidon ongelmissa on yleensä kaksi piikkiä. Toinen on ajankohtainen juuri nyt lomien loppuessa.

4.8.2015 14:35

Monet ihmiset, jotka ovat verotulojen perusteella rikkaita, saattavat elää käytännössä velkaköyhyydessä. He ovat eräänlaisia ”köyhiä rikkaita”, joilla rahat eivät riitä velkojen lyhennyksiin. Joukossa voi olla yritysjohtajia, lääkäreitä ja juristeja.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar kertoo, mistä ilmiössä on kyse ja millainen tilanne on juuri nyt.

Takuu-Säätiöltä saa velkaneuvontaa ja voi hakea takausta pankista nostettavaan velkojen järjestelyluottoon ellei lainan saaminen ole muutoin mahdollista.

– Tällä hetkellä tilanne näyttää hankalalta etelän kasvukeskuksissa. Helsingissä ilmiö on vielä osittain piilossa, koska pääkaupunkiseudun asumiskustannukset ovat kovat, Pantzar arvioi.

Hän uskoo, että Helsingin ongelmat näkyvät enemmän talous- ja velkaneuvojilla kuin Takuu-Säätiössä.

– Käsitykseni mukaan ihmisillä voi olla hurjia lainaviritelmiä. Esimerkiksi Kirkkonummelta tai Nurmijärveltä on saatettu ostaa iso asunto ja veloista ei enää selvitäkään, jos työttömyys tai avioero sattuvat kohdalle, hän sanoo.

Taloudenpidon ongelmissa on Pantzarin mukaan yleensä kaksi piikkiä. Toinen on ajankohtainen juuri nyt.

– Usein ongelmat pahenevat joulun jälkeen ja kesälomien päätyttyä.

Hälytysmerkit: liian suuri osa tuloista asumiseen

”Köyhät rikkaat” -ilmiö nousi vahvasti esiin noin vuosi sitten, jolloin asiasta kertoi Helsingin sanomat. Sen jälkeen Suomen työllisyystilanne on vain heikentynyt. ”Köyhien rikkaiden” joukossa voi olla jopa yli 4 500 euroa kuukaudessa ansaitsevia.

Pantzar on huolissaan siitä, että isoja luottoja otetaan ilman, että ajatellaan tarkasti niiden takaisin maksamista.

– Ikään kuin aina voisi olla tietty määrä luottoa, hän pohtii.

Kalliistakaan asunnosta ei aina pääse myymällä helposti eroon, jos ei ole valmis alentamaan hintaa. Pantzar kertoo, että suurimpien talousvaikeuksien taustalla on toisinaan myös jokin riippuvuus.

– Peliriippuvuus voi tuhota talouden, hän painottaa.

Osa tuloista varatilille

Pantzarin mukaan olisi hyvä, jos ihmiset suunnittelisivat taloutensa niin, että heillä olisi liikkumavaraa ongelmien varalta. Tämän voisi tehdä vaikkapa tallettamalla osan tuloista varatilille, jota käytetään vain yllättäviin kuluihin eikä juokseviin kustannuksiin.

– Pankeilla on nyrkkisääntönä, että asumiskuluihin voi mennä enintään 40 prosenttia tuloista. Sen lisäksi pitää tietysti laskea sekin, kuinka monta autoa tai millaisia rahaa vaativia harrastuksia on. Rikkautta korostavien ”kulissien” ylläpito voi tulla yllättävän kalliiksi, hän painottaa.

– Ilmiön pahentumisesta ei vielä tiedetä. Kasvu alkaa näkyä usein viivästyneesti, sillä ihmiset sinnittelevät yllättävän pitkään ennen kuin tulevat asiakkaiksemme. Uskoisin, että taantuvien paikkakuntien ongelmat alkavat näkyä, sillä Takuu-Säätiön chat-palvelujen yhteydenotot ovat lisääntyneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?