Työelämä

Yritti saada nuoren töihin 14 eurolla / tunti – sai järkyttyä heti puhelimessa

Julkaistu:

Tapahtumia järjestävä yrittäjä tahtoi palkata keikkatyöhön nimenomaan nuoren, mutta päätyi kymmenen nuorta haastateltuaan palkkaamaan eläkeläisen. TE-toimistosta vahvistetaan, että monen nuoren työnhakutaidot ovat hyvin puutteellisia.
Helsingissä tapahtumia järjestävä yrittäjä järkyttyi hakiessaan kesällä työntekijää apulaiseksi tapahtumiin. Hakuprosessin aikana hän havaitsi nuorten työnhakutaitojen olevan tärviöllä.

Yrittäjä kuvailee apulaisen tehtäviä kivaksi ja kevyeksi perusduuniksi, johon ei vaadittu työkokemusta. Tuntipalkka keikkatyöläiselle olisi ollut 14 euroa.

– Tahdoin palkata nimenomaan asiakaspalveluhenkisen nuoren, joka voisi saada työkokemusta. Olen itse aloittanut aikoinaan vastaavissa hommissa viiden euron tuntipalkalla.

Yrittäjä kertoo haastatelleensa kymmenen nuorta, mutta yhtäkään heistä hän ei lopulta palkannut.

– CV:t vilisivät kirjoitusvirheitä. Yhdellä luki jopa työhön suosittelijan kohdalla "työhön suostuttelija". Työkokemukseksi listattiin "tiskaaminen kotona" ja suosittelijaksi kelpaa näköjään oma äiti, yrittäjä kummastelee.

Ikäviä yllätyksiä jo puhelimessa

Eräältä työhaastattelukutsu jäi saamatta varsin nololla tavalla.

– Kun soittelin nuoria haastatteluun, vastasi puhelimen päästä laiska ääni. Edes omaa nimeä ei sanota puhelun alkuun. Yksi ei edes vastannut puhelimeen, vaan laittoi tekstarilla perään viestin "Häh?". En soittanut takaisin.

Kirjoitusvirheiden lisäksi vetelä olemus ja asenne työhaastattelutilanteissa yllättivät työnantajan.

– Haastattelussa tuolissa makasi hymytön, purkkaa jauhava selkärangaton. Lukiosta valmistuneen tuntipalkkatoive oli 22 euroa. 14 euroa oli kuulemma liian vähän.

”Monet ovat aivan pihalla työnhausta”

Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Frank-Ole Hägglund kertoo ymmärtävänsä yrittäjän järkytystä. Hän pitää tarjottua palkkaa erittäin kohtuullisena.

– Valitettavasti tällaista näkee aika usein. Jotkut nuoret osaavat hyvin, mutta jotkut eivät osaa ollenkaan. Monet ovat aivan pihalla työnhausta. Näin on ollut aina, mutta ehkä tapauksia on nyt enemmän, kun työttömiäkin on enemmän, Hägglund kertoo.

– Myös sen olemme havainneet, että nuoria ei tavoita puhelimitse ennen puoltapäivää, koska he ovat vielä nukkumassa, hän jatkaa.

Paikka meni eläkeläiselle

Apulaisen paikka meni lopulta eläkeläiselle, joka saapui paikalle yrittäjän järjestämään tapahtumaan CV kädessään kyselemään työtä.

– Hän oli juuri sopiva tehtävään, oikea löytö. Reippaus on tärkeää. Pitää näyttää, että haluaa työn. Sitähän on aina hoettu, että kannattaa käydä esittäytymässä työnantajalle, muistuttaa yrittäjä, joka toivoisi, että kouluissa opastettaisiin nuoria paremmin työnhakuun.

Hän kertookin jo olleensa yhteydessä aiheesta rehtoriin, joka oli eräässä hakemuksessa mainittu ”työhön suostuttelijana”.

Hägglundin mukaan kouluissa opetetaan jo työnhakua, mutta se ei vain tunnu menevän nuorten jakeluun. Työttömille työnhakijoille TE-toimisto järjestää viiden päivän valmennuskursseja työnhakuun jatkuvasti.

Moni jää kuitenkin kurssien ulkopuolelle. Esimerkiksi yrittäjän mukaan hänen haastattelemansa nuoret eivät saapuneet haastatteluun TE-toimiston kehotuksesta.

– Työnhakijoita on niin paljon, ettemme voi ottaa kursseille esimerkiksi opiskelijoita. Kouluissa asiaa kannattaisi kyllä viedä paremmin eteenpäin, myös Hägglund tuumii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt