Porschen tehtaalla palkka pysyi samana, vaikka työtuntien määrää laskettiin – tuottavuus kasvoi - Työelämä - Ilta-Sanomat

Porschen tehtaalla palkka pysyi samana, vaikka työtuntien määrää laskettiin – tuottavuus kasvoi

Porschen Zuffenhausenin tehtaalla tehdään 34-tuntista työviikkoa. Tuottavuus on kasvanut kuudella prosentilla vuodessa, Porsche Finlandista kerrotaan.

Porschen tehtaalla Stuttgartissa on käytössä 34-tuntinen työviikko. Kuvassa Porsche 911 Turbo S -autoja.

15.6.2015 22:03 | Päivitetty 16.6.2015 1:34

Lokakuussa 2013 uutisoitiin, kuinka Porschen Zuffenhausenin tehtaalla vakituisten työntekijöiden viikkotuntimäärä laskettiin 34 tuntiin ilman palkanalennuksia. Muutoksesta hyötyi 3 500 työntekijää.

– Tuotannon tuottavuuden kasvu on lisännyt työntekijöiden stressiä, ja sen korjaamiseksi tarvitaan eräänlainen varaventtiili. Se toteutetaan työajan lyhentämisenä Zuffenhausenin tehtailla. Sama periaate tullaan ottamaan käyttöön myös Leipzigin tehtaillamme, Porsche-pomo Uwe Hück kertoi Automobilwochelle.

Porsche Finlandin myynti- ja markkinointipäällikkö Oscar Bernard kertoo, että lyhyempi työviikko on edelleen käytössä Zuffenhausenin tehtaalla Stuttgartissa.

– Sillä on saavutettu noin kuuden prosentin tuottavuuden nousu vuodessa ja näin tulee käymään todennäköisesti jatkossakin eli se nostaa tuottavuutta. Tavoitteeseen on päästy joka vuosi ja sama kasvu tullaan saavuttamaan jatkossakin, Bernard sanoo.

Suomessa hallitus on esittänyt työajan pidentämistä tuottavuuden lisäämiseksi. Palkansaajakeskusjärjestö STTK:n Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaiset hyväksyisivät mieluummin maltilliset palkankorotukset kuin työajan pidentämisen ilman palkankorotuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?