Jopa 445 € / kk – he tienaavat eniten lisillä

rac

Julkaistu:

Työelämä
IS selvitti, millä toimialoilla työntekijöille maksetaan eniten lisiä.

PALKANLISÄT nousivat puheenaiheeksi keskiviikkona, kun Savon Sanomat uutisoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen todenneen sunnuntaityöstä maksettavan tuplapalkan olevan jäänne menneiltä ajoilta. Häkämiehen mukaan maailma on muuttunut niistä ajoista, kun sunnuntai oli kirkko- ja pyhäpäivä, ja näin ollen pyhätyökorvauksesta voitaisiin luopua.

– Kyllä tämän asian ympärillä voitaisiin ainakin jokin kokeilu aloittaa, Häkämies pohdiskeli EK:n julkaisemassa tiedotteessa.

Häkämies perusteli keskustelunavaustaan Suomen kilpailukyvyn parantamisella.

(Yllä olevalla videolla suomalaiset ottavat kantaa Häkämiehen esitykseen. Insinöörin ja vartijan reaktioissa on iso ero. Katso vastaukset videolta!)


SUNNUNTAITYÖSTÄ maksettava tuplakorvaus on vain yksi esimerkki palkanlisistä, joista työntekijät pääsevät osallisiksi. Muita tyypillisiä lisiä ovat esimerkiksi työntekijän palvelusaikaan perustuvat kokemuslisät sekä työajasta riippuvaiset vuorolisät.


SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sallinen nostaa esille myös poikkeuksellisiin olosuhteisiin sekä henkilökohtaiseen osaamiseen liittyvät lisät.

– Esimerkiksi kaupan alan työehtosopimuksesta löytyy kylmä- ja pakkashuone sekä pakastevarastolisä. Käytännössä kysymys on siitä, että työntekijälle on maksettava korotettua palkkaa kylmissä olosuhteissa työskentelyajalta.


Kielilisä puolestaan on tyypillinen esimerkki lisästä, jota kaupan alalla maksetaan työntekijän henkilökohtaisen osaamisen perusteella. Hyvä kielitaito voi tuoda työntekijän tilipussiin viiden prosentin korotuksen kieltä kohden.


TILASTOKESKUS laati keskiviikkona Ilta-Sanomien toimeksiannosta taulukon, josta selviää toimialat, joilla työntekijöille maksetaan eniten vuorolisiä. Tilastokeskuksen tilaston ykkössijalle nousivat julkishallinnon sekä maanpuolustuksen työntekijät, jotka saivat vuorolisiä keskimäärin 445 euroa kuukaudessa. Toiseksi eniten vuorolisiä maksettiin terveys- ja sosiaalialojen työntekijöille, keskimäärin 390 euroa kuukaudessa. Tilaston häntäsijoille jäivät rahoitus- ja vakuutusalalla työskentelevät. Nämä saivat vuorolisiä vain 78 euroa kuukaudessa.

Palkanlisät määräytyvät alakohtaisten työ- ja virkaehtosopimusten mukaan. Näin esimerkiksi ilta- ja yötyöstä maksettavat lisät voivat vaihdella alakohtaisesti erittäin paljon.

– Aloilla, joilla on aina tehty esimerkiksi iltatöitä, työstä maksettava lisä voi olla paljon pienempi kuin alalla, jolla iltaan ajoittuvat työtehtävät ovat harvinaisempia, Rönni-Sallinen kertoo.


TYÖEHTOSOPIMUKSISTA löytyy myös varsin erikoisia lisiä, joita työntekijöille maksetaan. Esimerkiksi hiihtokeskuksissa työskenteleville rinnealan työntekijöille maksetaan niin kutsuttua tolppalisää valopylvääseen kiipeämisen ajalta. Ahtausalalla työskentelevät pääsevät puolestaan hyötymään saunalisästä, jota maksetaan lauantaina ja arkipyhäaaton iltavuorossa oleville 3,46 euroa tunnilta.

Ota kantaa

Teetkö vuorotyötä?

Kyllä 47% En 53%
Ääniä yhteensä 39746

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt