EK:n Alahuhta: Yritysjohtajien pitäisi pitää maltillinen palkkalinja - Työelämä - Ilta-Sanomat

EK:n Alahuhta: Yritysjohtajien pitäisi pitää maltillinen palkkalinja

EK:n kevätseminaarissa ovat keskiviikkona puhuneet niin tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuin EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta.

20.5.2015 17:34

Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa tyytyväinen hallitusneuvottelujen prosessiin eli hän kiittelee hallitusneuvottelijoita talouden ongelmiin puuttumisesta. – Se tuntuu perusteelliselta, tehokkaalta ja hyvin kattavalta. Ne ovat jo tietysti hyviä merkkejä, mutta ne ovat vain merkkejä, Niinistö sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton kevätseminaarin jälkeen.

Entistä valtiovarainministeriä miellyttää erityisesti se, että hallitusneuvottelijat osaavat erottaa vallitsevan alijäämän ja ajan mittaan tulevan uuden paineen.

Niinistö nimittää näillä näkyvin uuden hallituksen Meksikon-vierailunsa jälkeen 29. toukokuuta. Hän ei ota kantaa uuden hallituksen kokoon vaan sanoo nimittävänsä sellaisen hallituksen kuin hänelle esitetään.

Niinistö painotti puheessaan talouselämän kärkikaartille, että suomalaisen yhteiskunnan vahvimpia kilpailuvaltteja on yhteiskunnallinen eheys.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta muistutti, että yritysjohtajien pitäisi pitää omalla kohdallaan maltillinen palkkalinja, mutta Niinistö menisi pidemmälle.

– Puhuisin pidättyväisyydestä ja sitten myöskin luopumisesta siinä missä ehkä muutkin joutuvat luopumaan juuri budjettileikkausten myötä, Niinistö sanoi puheensa jälkeen.

Niinistö sanoi, ettei hän näe mitään merkkejä yhteiskunnallisen eheyden järkkymisestä, mutta hänen mielestään kyse on niin suuresta hyveestä, että sitä kannattaa kaikin tavoin varjella.

– Kerran rikkoutunutta eheyttä on hyvin vaikea palauttaa, presidentti huomautti.

Alahuhta haluaa hallitukselta aikataulua

EK:n Alahuhta kiitteli hallitusneuvotteluita vetävän Juha Sipilän (kesk.) aloitetta yhteiskuntasopimuksesta ja toivoi, että maan hallitus asettaisi työmarkkinoiden kolmikantaiselle valmistelulle tavoitteet ja aikataulun.

Alahuhta sanoi seminaarissa, että jos työmarkkinajärjestöt eivät pysty saavuttamaan yhteisymmärrystä, hallituksen on otettava ohjat omiin käsiinsä.

Alahuhdan mukaan EK:ssa valmistaudutaan tällä hetkellä myös työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannen vuoden jälkeiseen aikaan. Tähtäimessä on käydä syksyllä 2016 yrityskohtaisuutta painottava liittokohtainen neuvottelukierros.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?