Tamperelaispari pettyi nollasopimuksiin: ”Luulin, että kahdella työllä eläisi” - Työelämä - Ilta-Sanomat

Tamperelaispari pettyi nollasopimuksiin: ”Luulin, että kahdella työllä eläisi”

Tamperelaisella Krista Fagerlundilla on kaksi eri työsopimusta, mutta töitä on ollut viimeksi lokakuussa.

Juhapekka Lindfors ja Krista Fagerlund ovat mukana Operaatio vakiduuni -kampanjassa. Kampanja kerää nimiä kansalaisaloitteeseen, jolla on tarkoitus tehdä loppu nollatuntisopimuksista.

4.5.2015 6:31

Tamperelaiset Krista Fagerlund ja Juhapekka Lindfors ovat kokeneet kantapään kautta nollasopimusten nurjan puolen.

Fagerlundilla on kaksi nollatuntisopimusta eri vartiointialan firmojen kanssa. Töitä on ollut viimeksi lokakuussa.

– Ensimmäisen firman kanssa tein sopimuksen elokuussa ja sain alle kymmenen vuoroa. Ajattelin parantaa tilannetta ja tein sopimuksen toisen firman kanssa. Sieltä vuoroja ei ole tullut ensimmäistäkään, hän kertoo.

Samalla alalla oleva Lindfors ehti 4,5 vuodessa nousta tarvittaessa töihin tulevan paikalta esimiesasemaan. Yt-neuvottelujen yhteydessä hänet irtisanottiin, mutta puolen vuoden jälkeen hän palasi samalle työnantajalle nollasopimuksella.

Myös Lindforsilla oman alan töitä on ollut viimeksi syksyllä. Hetkeen hän ei ole voinut ottaa vuoroja vastaan, koska hän on siirtynyt työkokeiluun ja tehnyt muita keikkahommia.

 Sitä tavallaan on työsuhteessa, mutta tavallaan taas ei. Kun vuoroja ei pysty ottamaan vastaan, ei niitä enää tarjota.

– Tilanne on kimurantti. Sitä tavallaan on työsuhteessa, mutta tavallaan taas ei. Kun vuoroja ei pysty ottamaan vastaan, ei niitä enää tarjota.

Pariskunta on todennut, että ainoa vaihtoehto on vaihtaa alaa, eikä jäädä kotiin roikkumaan ja odottamaan satunnaisia työvuoroja.

– Olen ollut työkokeilussa hoiva-alalla kuusi tuntia viitenä päivänä viikossa. Ei siinä paljon nollatuntisopimuksella enää yövuoroja tehdä. Tarkoitus on tulevaisuudessa päästä kouluun, Lindfors sanoo.

– Luulin, että kahdella työllä eläisi, mutta elänkin Kelan työmarkkinatuella, Fagerlund puolestaan toteaa.

Elämää suunnitellaan viikon sykleissä

SAK julkaisi viikko sitten tutkimuksen, jossa haastateltiin vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekeviä. Jotkut haastatelluista kertoivat roikkuvansa löysässä hirressä: elämä pyörii sen ympärillä, miten toimeentulo saadaan riittämään, kun välillä tarjolla on täysiä viikkoja ja välillä työtunteja on nolla.

Elämä suunnitellaan työvuorolistan mukaan pahimmillaan vain viikon sykleissä. Rajaa arjen ja loman välille on vaikeaa vetää, sillä lomaa ei välttämättä voi pitää, eikä lomarahaakaan kerry yhtä mukavasti kuin kokoaikatyössä olevilla.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan osa-aikatyötä tekee Suomessa noin 330 000 työntekijää, mikä on noin 17 prosenttia kaikista työsuhteista. Lähes kolmannes heistä tekee osa-aikatyötä vastentahtoisesti, kun kokoaikatyötä ei ole ollut tarjolla.

Nollasopimuksilla, joissa vähimmäistyöaikaa ei ole määritelty, työskenteli vuonna 2014 päätoimisesti 83 000 työntekijää.

Millaisia kokemuksia sinulla on osa-aikatyöstä tai nollatuntisopimuksista? Kommentoi alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?