Koira pääsi Hesarin nimitykset-palstalle - katso kuva, titteli ja toimenkuva

Julkaistu:

Moni Helsingin Sanomien lukija saattoi hieraista sunnuntaiaamuna silmiään, kun nimityspalstalla komeili Vantaan Energia Oy:lle työhön otettu kaksivuotias kaukolämpökoira Jekku.
Lisätietoina nimityksissä kerrotaan, että saksanpaimenkoira Jekun, eli Hellraiser’s Nicon, tehtäväalueisiin kuuluu kaukolämpöputkien nuuhkinta mahdollisten putkivuotojen paikallistamiseksi, jotta ne voidaan nopeasti korjata.

– Kyseessä on oikea työhön nimitys, ei ennenaikainen aprillipila, kertoo Vantaan Energian markkinointisuunnittelija Minna Korhonen.

Jekku tulee työskentelemään Vantaan Energialla keikkaluonteisesti, kun vuotoa on syytä epäillä. Vuotoja paikannetaan esimerkiksi helikopterista lämpökamerakuvan avulla, mutta tarkan sijainnin määrittämisessä Jekun työpanoksesta on todettu olevan hyötyä.

Työhön soveltuvuutta Jekku kokeili jo viime syksynä, ja tulosten perusteella hänet otettiin mukaan.

– Jekku on jo löytänyt vuotokohtia. Yhteistyötä tiivistetään nyt keväällä. Talvella kaukolämpöputkien vuodot voi tunnistaa lumen sulamisesta, mutta lumettomina aikoina se ei toimi, silloin Jekku on arvokas. Jekku pystyy haistamaan vuotoja ennen kuin ne pääsevät pahenemaan, kertoo Korhonen.

Vuodoista Jekku ilmoittaa menemällä makuulle haistamansa vuotokohdan päälle.

Myös homekoirana toimivan Jekun omistaja on koiravalmentaja Esa Puolakka. Hän oli aloitteellinen Jekun työllistämisessä Vantaan Energialle. Korhonen kertoo, että Puolakka oli keksinyt idean juteltuaan eläkealalla olevan tuttavansa kanssa ja lähtenyt kouluttamaan Jekkua kaukolämpöalalle.

– Keikoille mennessä koiravalmentajalla on mukana kaukolämpövettä, johon on lisätty väriainetta ja kemikaaleja, jonka hajun perusteella Jekku lähtee haistamaan vuotoja, kertoo Korhonen.

– Meidän tietojen mukaan Jekku on Suomen ensimmäinen kaukolämpökoira, sanoo Korhonen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt