Työelämä

Tällainen on Talvivaaran ostaja: Veroparatiisisaarella toimiva sijoitusrahasto

Julkaistu:

Talvivaara
Kaivosyhtiö Talvivaaralle on löytynyt ostaja, mutta järjestelyn toteutuminen on yhä epävarmaa. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan ratkaistavana on vielä esimerkiksi isoja ympäristökysymyksiä, joista suurimpana kaivosalueella olevien vesien poistaminen.
Valtio ja konkurssipesä kävivät Vapaavuoren mukaan vakavasti otettavia neuvotteluita useiden ostajaehdokkaiden kanssa. Brittiläinen yritysjärjestelyihin erikoistunut sijoitusyhtiö Audley valikoitui parhaan tarjouksensa ja uskottavan taustansa perusteella.

Audley-konsortio olisi uuden kaivosyhtiön pääsijoittaja ja vastaisi sen toiminnasta 85 prosentin omistusosuudella. Suomen valtion kokonaan omistama erityisyhtiö Terrafame omistaisi 15 prosenttia uudesta kaivosyhtiöstä.


Osapuolet ovat sopineet, että kauppahintaa ei julkisteta. Summa on Vapaavuoren mukaan joka tapauksessa pienempi kuin 40 miljoonaa euroa eli vähemmän kuin mitä kaivokseen on tähän mennessä kulunut veronmaksajien varoja.

Tavoitteena on, että järjestely toteutuu kesällä. Siihen saakka kaivoksen liiketoimintaa ylläpitää konkurssipesä.

Toimii Guernseyn saarella

Audley Capital Advisors on kymmenen vuoden ajan toiminut britannialainen sijoitusrahasto, joka on erikoistunut yritysjärjestelyihin ja kaivannaistoimintaan. Yhtiö toimii Guernseyn veroparatiisisaarella. Audleyn omistavat sen työntekijät.

Audleyn perusti Julian Treger, jolla on menneisyys aggressiivisena aktivistisijoittajana. Yhtiön aiempiin yritysjärjestelyihin kuuluu Western Coal -yhtiön rahoituksen varmistaminen, toiminnan uudelleenrakentaminen ja myynti sekä FirestoneDiamonds -yhtiön rahoituksen järjestäminen ja johdon uudistaminen.

Audley on myös perustanut kultaan, hopeaan ja antimoniin keskittyvän Mandalay Resources -yhtiön. Global Mining Observer -lehden mukaan Audley on usein onnistunut rekrytoimaan alihintaan hankkimiinsa yhtiöihin kovan luokan johtajia.

Perä tyytyväinen

Uuden kaivosyhtiön toimitusjohtajaksi nimitettäisiin Audleyn John MacKenzie. Hän on vastannut aiemmin Anglo American -kaivosyhtiön kupariliiketoiminnasta.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä on tyytyväinen, jos kaivokselle saadaan uusi omistaja. Hän kuitenkin korostaa kaupan toteutumisen olevan yhä auki.


– Siinä on todella paljon asioita vielä auki ennen kuin kauppa pystytään viemään loppuun. Tällaisia ovat esimerkiksi ympäristö- ja luvitusasiat. Eihän kukaan voi ottaa kaivostoimintaa vastaa ennen kuin sillä on toiminnan vaatimat luvat, sanoo Perä STT:lle.

Perä ei ota kantaa omaan tai emoyhtiön rooliin mahdollisessa uudessa kaivosyhtiössä. Selvitysmies Pekka Jaatisen mukaan Talvivaaran kaivososakeyhtiön tavoitteena on pysyä mahdollisen uuden kaivosyhtiön yhtenä omistajana.

Ota kantaa

Olitko sijoittanut Talvivaaraan?

Kyllä 13% En 87%
Ääniä yhteensä 5880

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt