Suomen peliteollisuuden nousu maailmankartalle teki Supercellin omistajista superrikkaita. Peliyhtiö Supercellista myytiin viime vuonna 51 prosentin osuus japanilaiselle operaattorille ja peliyhtiölle 1,1 miljardilla eurolla.
Isoimmat rahat kuittasivat perustajista yhtiön luova johtaja Mikko Kodisoja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen. Kodisoja oli Suomen kovatuloisin verovuonna 2013 tienattuaan käsittämättömät 170,1 miljoonaa, kakkosena listalla oli Paananen yli 168 miljoonan tienesteillä.
Kun Kodisojan isä Kalervo Kodisoja katseli alakouluikäisen Mikko-poikansa pelaamista, ei isä voinut aavistaa, että pelit tekevät pojasta joskus vielä miljonäärin.
Katso tästä Suomen kovatuloisimmat TOP-50 ja tästä kaikki yli 150 000 euroa tienanneet maakunnittain.
Kodisojan isä sanoo IS:lle tuoreiden verotietojen tultua julki, että pelimiljonääri Mikko Kodisoja ei käyttänyt lapsena rahaa pelaamiseen.
Kodisoja antaa nyt muille vanhemmille sellaisen neuvon, ettei pelaamiseen saa käyttää rahaa. Lisäksi lapsille pitäisi määrätä pelipäivät. Pelaaminen ei saa olla jokapäiväistä.
Hannele ja Kalervo Kodisoja perustivat Kallun grillin lähes 30 vuotta sitten. Tytär Mari jatkaa perinnettä
"Hänestä tuli heti nörtti"
Viime vuoden toukokuussa ilmestyneessä Terho Puustisen ja Mika Mäkeläisen kirjoittamassa yrittäjäkirjassa Taivas+helvetti, Mikko Kodisoja muistelee saaneensa nuhteita isältään, koska pelasi liikaa.
Isä-Kodisoja myönsi IS:lle viime vuoden lokakuussa, että nuoren miehen peli-intoa joutui toisinaan hillitsemään.
– Kyllä hän pelasi tosi paljon kavereiden kanssa.
Isä-Kodisoja kuvaili poikaansa "luovaksi tyypiksi," joka kiinnostui tietokoneista ja pelaamisesta jo varhain.
– Yhdeksänvuotiaana (Mikko) sai tietokoneen ja kiinnostui heti, isä-Kodisoja muisteli.
Kodisoja kertoi pojan heti opetelleen käyttämään sähköpostia, jonka kautta sai uusia kavereita.
– Kun Mikko sai tietokoneen, hänestä tuli heti nörtti.
"Koitin häntä grillihommiin saada"
Kalervo Kodisoja on turkulainen grilliyrittäjä. Kun yrityksen kirjanpitäjän tietokone kerran meni jumiin, 12-vuotias Mikko tarjoutui auttamaan.
– Puoli tuntia meni ja kone tuli muuten kuntoon, mutta kielenä oli englanti.Meni muutama minuutti ja kielikin oli vaihdettu suomeksi.
Tietokoneiden lisäksi Mikko Kodisojaa kiinnostivat nuorena elokuvat ja videot. 10-vuotiaana nuorempi Kodisoja kuvasi videoita kolmen sisaruksensa ja serkkupoikiensa kanssa. Kalervo-isän mukaan poika innostui videokuvaamisesta niin, että haaveili jopa Hollywood-tuottajan urasta.
Hollywood-tuottajaa ei Mikko Kodisojasta tullut, eikä myöskään grilliyrittäjää, vaikka isä yrittikin aluksi saada pojasta työnsä jatkajaa.
–Koitin häntä grillihommiin saada, mutta luova työ oli hänelle parempi vaihtoehto, Kalervo Kodisoja toteaa.
Mikko Kodisoja kertoi Taivas+helvetti -kirjassa viettäneensä kahdeksannella luokalla aikaa mopojengin kanssa, jonka kanssa juotiin välillä keskiolutta. Osa porukasta ei aina pysynyt kaidalla polulla, vaan varasteli autostereoita ja jopa auton. Kirjan mukaan Kodisoja ei pahimpiin keikkoihin kuitenkaan osallistunut.
Kalervo Kodisoja on tietoinen siitä, mitä hänen poikansa on kirjassa paljastanut. Mikään hulttio ei poika nuorenakaan ollut, isä-Kodisoja vakuuttaa.
– Hän oli erittäin fiksu ja kuuliainen poika, Kodisoja toteaa.
Ei enää ujoudesta tietoakaan
Mikko Kodisojasta on vaikea kuulla sanottavan pahaa sanaa. Kodisojan tuttavapiirin kuuluva henkilö puolestaan kuvailee Kodisojaa hauskaksi, huumorintajuiseksi ja muut ihmiset huomioivaksi.
– Mikko on reilun ja avoimen oloinen kaveri, jolla on jalat maassa, Kodisojasta kirjoittanut Terho Puustinen puolestaan kertoo.
Taivas+helvetti -kirjassa Kodisoja kertoo nuorempana olleensa hyvin ujo. Puustisen mukaan enää ei ujoudesta ole tietoakaan.
– Ei hän enää ole ujo, elämä on opettanut. Hän ei myöskään ole sellainen, joka pyrkisi olemaan tilanteiden keskipisteenä.