Työelämä

Kyllä, he saavat korvausta saunavuoron peruuntumisesta - IS listasi Suomen erikoisimpia tes-lisiä

Julkaistu:

Moni palkansaaja on tottunut saamaan työssään iltalisiä ja sunnuntailisiä, mutta miltäpä kuulostaisi saunalisä, tunturilisä tai vaikkapa tunnelilisä?
Suomessa on pitkä perinne työehtojen sopimiselle ja työehtosopimusten alakohtaisille erityispiirteille. Toiset saavat etuja, jotka toisille ovat silkkaa utopiaa. Listasimme alle muutamia erikoisimpia lisiä.

Saunalisä


Ahtaajat työskentelevät Suomen satamissa, joissa he purkavat ja lastaavat laivoja sekä proomuja. Työ on tärkeää Suomen viennin ja talouden kannalta. Ahtaajat ovatkin onnistuneet neuvottelemaan itselleen saunalisän.

Jos ahtaaja on töissä lauantaina tai arkipyhäaaton iltana, saa hän 2,82 euron saunalisän jokaiselta tekemältään tunnilta lokakuusta lähtien. Tätä ennen lisä oli 2,79 euroa tunnilta. Myös mahdolliset iltalisät tulevat saunalisän päälle.

AKT:n mukaan saunalisä on ollut käytössä jo noin 25 vuoden ajan. Vuosaaren satamassa toimivan Finnsteve Oy:n pääluottamusmies Jape Lovén kuvailee saunalisää haittalisäksi iltatyön ja pyhätyön tapaan.

- Suurin osa meidän alan työpaikoista on sellaisia, joissa työskennellään maanantain ja perjantain välillä päiväsaikaan. Laivat kulkevat kuitenkin omaa aikatauluaan, ja meitä tarvitaan, että ulkomaankauppa pyörii. Meillä on myös työehtosopimuksessa merkitty, että joka neljäs lauantai on pakollinen työvuoro.

- Saunalisänimike pohjautuu vanhaan suomalaiseen kulttuuriin. Siihen aikaan, kun oli kuusipäiväiset koulu- ja työviikot, niin lauantainahan mentiin työviikon päätteeksi saunaan. Tämä saunalisä on ehkä nimikkeenä vanhempi kuin itse tarkoitus, Lovén perustelee.

Työehtosopimukseen lisä on kuitenkin kirjattu juuri tällä nimellä

Tunturilisä


Ylen ohjelmatyöntekijät saavat puolestaan tunturityölisää. Lisän saa, kun Ylen ohjelmatyöntekijä menee talvisin työpaikalleen tunturiolosuhteissa jalkaisin, hiihtämällä tai kevyellä moottoripyörällä. Kertakorvausta tästä saa 34,34 euroa. Työskentely Saanan tunturissa katsotaan tunturityöksi myös kesällä ja matkustustavasta riippumatta.

Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamusmies Pike Epstein kertoo, että tunturilisä on jäämistöä siltä ajalta, kun Yle hallinnoi itse aiemmin maanpäällisiä radio-, tv- ja mobiili-tv-verkkoja lähetysasemineen ja mastoineen. Nykyään nämä ovat Digitan hallussa.

- Tunturilisää ei enää juuri makseta, hyvä jos kertaakaan vuosittain, Epstein sanoo.

Tunnelilisä


Rakennusalan toimihenkilöt saavat puolestaan tunnelilisää, jos he joutuvat työskentelemään kallioon louhittavan tunnelin sisällä. Tuntipalkkaa korotetaan tällöin kymmenellä prosentilla.

Uudenmaan Rakennustoimihenkilöiden hallituksen jäsen Timo Teikari kertoo, että lisä perustuu tukaliin työolosuhteisiin.

- Siinä työssä on omat vaaransakin, mutta lähinnä lisä tulee siitä, kun työskennellään pimeässä ja ilmakin saattaa olla välillä huono, Teikari toteaa.

Lentäjille oltava kahvia


Saunalisän, tunturilisän ja tunnelilisän esimerkiksi myyjät ja myymälätyöntekijät saavat vähintään viiden prosentin korotettua palkkaa, kun he joutuvat työskentelemään myymälän kylmähuoneessa. Pakkashuoneessa työskennellyiltä tunneilta maksetaan 20 prosentilla korotettu palkka.

Kaupan varastotyöntekijät saavat puolestaan 7-11 prosentin korotettua tuntipalkkaa, jos he joutuvat työskentelemään poikkeuksellisen raskaissa tai likaisissa olosuhteissa.

Myös Finnairin lentäjiä on huomioita erilaisilla eduilla työehtosopimuksessa. Finnairin on hankittava lentäjilleen esimerkiksi silmälasit, jos lentäjän näkö sitä vaatii. Tämän lisäksi Finnairin on tarjottava lentäjälle vähintään yksi lämmin ateria lennolle, jos päivällä tulee lennettyä vähintään viisi tuntia.

Lentokoneen ohjaamossa on lentäjille oltava myös joko kahvia, teetä tai virvoitusjuomia sekä pullotettua vettä.

- Tämä on ihan lentäjien vireystilan ylläpitämisen takia. Matkustajat eivät oikein tykkäisi, jos lentäjä pysähtyisi välillä Irlantiin hakemaan  itselleen vettä, Suomen Liikennelentäjäliiton varapuheenjohtaja Timo Willberg sanoo pilke silmäkulmassaan.

Tuleeko sinulle mieleen muita erikoisia lisiä - ota osaa keskusteluun alla!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt