Nämä ikäluokat ovat eläkeuudistuksen pahimmat kärsijät - ollapa nyt kolmekymppinen tai alle - Työelämä - Ilta-Sanomat

Nämä ikäluokat ovat eläkeuudistuksen pahimmat kärsijät - ollapa nyt kolmekymppinen tai alle

Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan 1960–1970-luvuilla syntyneet ovat tuoreen eläkeuudistuksen suurimpia kärsijöitä.

30.9.2014 16:20 | Päivitetty 30.9.2014 17:04

Viime viikolla tehdyn eläkeuudistuksen suurimmat voittajat ovat Eläketurvakeskuksen mukaan nuoret ja naiset. Varsinkin 1980-luvulla ja sen jälkeen syntyneet ikäluokat todennäköisesti hyötyvät eläkeuudistuksesta muita enemmän, sillä heidän eläkkeistään tulee keskimäärin korkeammat ja maksutaso on alempi – eli eläkemaksuja pitää maksaa palkasta vähemmän.

Myös naiset voittivat tuoreen arvion mukaan eläkeuudistuksessa: naiset elävät pidempään, joten he hyötyvät suhteessa enemmän eläkkeestään.

– Naisilla vaikutus on paljon positiivisempi kuin miehillä. Yhteensä naiset saavat enemmän eläkettä suhteessa mitä ovat maksaneet. Se korostuu vielä tässä uudistuksessa, kun ikärajoja nostetaan, Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki sanoi tiistaina.

Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan 1960–1970-luvuilla syntyneet ovat puolestaan jatkossa suurimpiä kärsijöitä. Heidän eläketulonsa alenevat tässä uudistuksessa.

– Julkisessa keskustelussa näitä niin sanottuja häviäjiä on ilmoittautunut vaikka kuinka paljon. Mutta kokonaisuutena minusta tämä on tasapainoinen ratkaisu, Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantala sanoi.

Naisista noin puolella pitkä työura

Uudistuksessa sovittiin muun muassa eläkeiän nostosta vaiheittain 65 vuoteen. Uudistus on tulossa voimaan vuonna 2017. Eläketurvakeskus arvioi, että nyt tehty uudistus myöhentää vanhuuseläkkeelle siirtymistä, kasvattaa työllisten määrää ja nostaa varhaiseläkkeillä olevien määrää. Uudistuksen tarkoituksena on, että eläkkeelle siirtymisiän odote nousee vähintään 62,4 ikävuoteen vuoteen 2025 mennessä.

Pitkän työuran tehneille on eläkeuudistuksessa tulossa mahdollisuus omaan niin sanottuun työuraeläkkeeseen. Sille pääsee tulevaisuudessa erillisen arvioinnin jälkeen, kun on tehnyt raskasta työtä vähintään 38 vuoden ajan. Eläketurvakeskus arvioi, että miehistä noin 70 prosenttia ja naisista noin 50 prosenttia yltäisi 38 vuoden pituiseen työuraan. Eläketurvakeskuksella ei ole tietoa, kuinka iso osa heistä täyttäisi sen vaatimuksen, että työ on ollut erityisen raskasta.

Uudistus ei vaikuta jo eläkkeelle siirtyneisiin sukupolviin, sillä eläkkeellä olevat eivät enää osallistu eläkkeiden maksamiseen. Uudistukset eivät myöskään koske jo maksussa olevia eläkkeitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?