Top 20: Suomen rankimmat työt – nämä tekevät työkyvyttömäksi - Työelämä - Ilta-Sanomat

Top 20: Suomen rankimmat työt – nämä tekevät työkyvyttömäksi

Työmarkkinajärjestöjen viime viikolla leipoma ratkaisu päästää raskaan työn tekijät eläkkeelle 63-vuotiaana 38 vuoden työuran jälkeen.

29.9.2014 12:42 | Päivitetty 29.9.2014 14:20

Muut työntekijät pääsevät eläkkeelle 65-vuotiaina. Järjestöt eivät ole vielä määritelleet sitä, millainen työ katsotaan henkisesti tai ruumiillisesti raskaaksi. Akava ei ollut sovussa mukana.

Osviittaa tulevalle ratkaisulle voi antaa sosiaali- ja terveysministeriön neljän vuoden takainen tutkimus ammateista, joista jäädään jo nyt yleisimmin työkyvyttömyyseläkkeelle.

Lue lisää: 10 asiaa - näin eläke muuttuu

Naisten rankimmat duunit

1. Maa- ja vesirakennuksen avustavat työntekijät2. Puutarhatyöntekijät ja lomittajat3. Vanginvartijat4. Siivoojat ja sairaala- ja keittiöapulaiset5. Varastotyöntekijät ja rahdinkäsittelijät6. Ravintola- ja siivousesimiehet7. Paperiteollisuustyöntekijät8. Koneenasettajat9. Ajoneuvonkuljettajat10. Kokit, keittäjät ja kylmäköt11. Tarjoilijat12. Perus-, lähi- ja kodinhoitajat13. Vahtimestarit ja kiinteistöhuoltomestarit14. Elintarviketyöntekijät15. Teolliset valmistajat16. Maatalousyrittäjät17. Lehdenjakajat ja puhelinmyyjät18. Varastonhoitajat ja postinkäsittelijät19. Poliisit, palomiehet ja tullimiehet20. Myyjät ja tuote-esittelijät  

(Työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus 30-64-vuotiailla naisilla sairausryhmittäin niissä ammattiryhmissä, joissa eläkkeitä alkoi keskimääräistä enemmän)

Miesten rankimmat duunit

1. Maa- ja vesirakennuksen avustavat työntekijät2. Rakennusviimeistely- ja aputyöntekijät3. Puutarhatyöntekijät ja lomittajat ym.4. Betonimiehet, muurarit ym.5. Kaivostyöntekijät ja kivenhakkaajat6. Kirjasto- arkistotyöntekijät ym.7. Maalarit8. Teolliset ompelijat ym.9. Kirvesmiehet10. Varastotyöntekijät ja rahdinkäsittelijät11. Metsurit ja kalastajat12. Putkiasentajat13. Hitsaajat14. Siivoojat, sairaala- ja keittiöapulaiset15. Vahtimestarit ja kiinteistöhuoltomiehet16. Paperiteollisuustyöntekijät17. Elintarviketyöntekijät18. Perus-, lähi- ja kodinhoitajat19. Vanginvartijat20. Ajoneuvonkuljettajat

(Työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus 30-64-vuotiailla miehillä sairausryhmittäin niissä ammattiryhmissä, joissa eläkkeitä alkoi keskimääräistä enemmän)

Suomen rankimmissa ammateissa yhdistyvät fyysinen raskaus ja työelämän katkonaisuus.­

Työterveyslaitoksen erikoistutkija Tiina Pensola kertoo, että listan alkupään ammatit ovat paitsi fyysisesti raskaita, niissä altistutaan usein myös terveyttä vaarantaville aineille. Lisäksi näissä ammateissa työttömyysjaksot ovat tavallisia.

− Työttömyys ja varsinkin toistuva työttömyys on riskitekijä terveydelle ja työkyvylle, Pensola kertoo.

Erikoistutkijan mukaan työelämän katkonaisuus vaikuttaa niinkin, että työterveyden terveystarkastukset eivät välttämättä ole kovin säännöllisiä, jolloin terveysongelmia on vaikeampi ennakoida. Listan alkupäässä on erityisesti ruumiillisia töitä, koska varhaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään useimmiten tuki- ja liikuntaelinten sairauksien vuoksi.

− Jos on ruumiillinen työ ja on selkä- ja nivelongelmia, se vaikeuttaa työntekoa enemmän kuin istumatyössä, Pensola selittää.

Voiko näitä ammatteja kutsua Suomen raskaimmiksi?

− Ehkä tietyllä tavalla voi. Niissä yhdistyy fyysinen raskaus ja työelämän katkonaisuus. Epävarmuustekijät lisäävät työn raskautta, Pensola arvioi. Juttua päivitetty kello 14.17: Lisätty lista miesten rankimmista duuneista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?