Kotkalaismies raivostui eläkepäätöksestä − ”Olen oikeasti vihainen” - Työelämä - Ilta-Sanomat

Kotkalaismies raivostui eläkepäätöksestä − ”Olen oikeasti vihainen”

Kotkalainen Ari Kahri aikoo kannella päätöksestä eteenpäin vaikka EU:n elimiin saakka.

Kotkalainen Ari Kahri on vihainen viime viikolla tehdystä eläkepäätöksestä.­

29.9.2014 8:50

Kotkalainen laitosmies Ari Kahri on syntynyt vuonna 1962, mikä tarkoittaa, että tuoreen eläkepäätöksen myötä hän pääsee eläkkeelle vasta 65-vuotiaana. Hän on ollut työelämässä 17-vuotiaasta saakka aluksi satamatöissä ja myöhemmin tehtaassa erilaisissa hommissa. Työvuosiin on mahtunut myös 15 vuotta yötöitä 12 tunnin vuoroissa.

− Alkaa olla paikat vähän rikki ja nyt pitäisi tehdä vielä reilut 12 vuotta lisää töitä, kun se ennen oli reilu 10 vuotta.

Kahri kertoo, että hänen oma isänsä kuoli vain puoli vuotta ennen kuin pääsi eläkkeelle. Isällä oli ollut suunnitelmana ostaa eläkkeellä matkailuauto ja lähteä vähän kiertämään maailmaa, mutta suunnitelmat ja kertynyt eläke valuivat hukkaan.

− Minä en halua samaa. Se on niin väärin kuin vain olla ja voi.

"Se vähän risoo"

Työmies sanoo hyväksyvänsä eläkepäätöksen siinä tapauksessa, että hänen kuollessaan ennen eläkkeelle pääsyä, valtion pitää maksaa täysmääräisinä maksamattomat eläkkeet hänen perillisilleen.

− Tässä on kyse minun maksamistani verorahoista ja eläkekertymästä ja se vähän risoo.

Kahri aikoo valittaa päätöksestä eteenpäin vaikka EU:n elimiin asti, jos tarve vaatii. Hän sanoo suostuneensa tiettyihin ehtoihin silloin, kun siirtyi veronmaksajaksi ja allekirjoittaneensa työsopimuksen, jota ei ilman hänen lupaansa pitäisi voida muuttaa.

− Vaikka isä ja äiti opettivat, että työ elättää ja työtä pitää tehdä, niin jonnekin pitää vetää raja. Ei tämä vetele. Olen oikeasti vihainen, Kahri sanoo ja ryydittää sanomaansa vielä voimasanalla.

Kotkalaismies sanoo olevansa ”kova jätkä töitä tekemään” ja saattavansa jatkaa työntekoa vaikka yhdeksänkymppiseksi saakka.

− Mutta vaihtoehto pitää olla ja joskus pitää ottaa kevyemmin. Ei ole tarkoitus, että me synnytään, käydään kouluja, tehdään töitä ja kuollaan töissä.

Kotkalainen Ari Kahri kuuluu vuonna 1962 syntyneenä ryhmään, jonka eläkeikä nousee ensimmäisenä 65 vuoteen. Raskasta työtä tehnyt mies ei niele uutta järjestelmää.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?