Ratkaisu eläkkeistä siirtyy taas - viikonlopun yli? - Työelämä - Ilta-Sanomat

Ratkaisu eläkkeistä siirtyy taas - viikonlopun yli?

Pitkään hierottu Suomen eläkeratkaisu syntyy todennäköisesti vasta viikonlopun jälkeen. Neuvotteluja jatketaan huomenna, mutta neuvottelulähteet arvioivat, ettei ratkaisua saada silti torstaina, kuten aiemmin toivottiin

17.9.2014 20:23

Ratkaisun julkistaminen menee todennäköisesti viikonlopun yli, vaikka neuvotteluja jatketaan huomenna aamulla. Näin arvioivat useat neuvottelulähteet tänään.

Vaikka työmarkkinajärjestöjen esitys syntyisi tällä viikolla, eri osapuolten täytyy ehtiä arvioida se ennen julkistamista.

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan neuvotteluissa on hiertänyt tällä hetkellä eniten palkansaajajärjestöjen keskinäinen erimielisyys siitä, miten eläkettä työuran aikana karttuu.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan asioita saatiin vietyä viime yön aikana eteenpäin, mutta erimielisyyksiä on yhä liikaa. Hän ei arvioi, voidaanko sopu saada aikaan huomenna.

Vielä eilen pidettiin mahdollisena, että ratkaisu syntyy tänään, ja työmarkkinajärjestöjen hallitukset olivat varautuneet käsittelemään esitystä. Kokoukset kuitenkin peruttiin.

Vaikeimmat kysymykset ovat yhä auki, vaikka niissä on osapuolten mukaan lähennytty. Useamman neuvottelulähteen mukaan päättämättä oli korotetun karttuman lisäksi muun muassa, mikä on uusi vanhuuseläkeikä, mistä ikäluokasta eläkeiän nousu alkaa ja kuinka monta kuukautta vuotta kohden eläkeikä nousee. Myöskään työeläkemaksujen tasosta ei ole päästy sopuun.

Mistä kiikastaa?

Neuvotteluissa on ollut vaikeuksia moneen otteeseen. Vaikeita kysymyksiä ovat olleet mm. työttömyysputkea ja muutosturvaa koskevat asiat.

Vaikeita kysymyksiä ovat olleet myös karttumien suuruus tai ensimmäinen ikäluokka, jota uusi eläkeikä koskee. Esillä neuvotteluissa ovat muun muassa olleet vuosiluvut 1954 ja 1957 ikäluokkina, jota eläkeiän pidennys ensimmäisenä koskisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?