Lääkäriliitto tyrmistyi työpaikkailmoituksesta: Lääkärille palkka kirjoitettujen reseptien mukaan

Julkaistu:

Alkoholiongelmaisten katkaisuhoitoon erikoistunut yritys etsi yleislääkäriä runsaasti ihmetystä herättäneellä työpaikkailmoituksella.
Oikotielle kesäkuussa jätetyssä työpaikkailmoituksessa yritys haki riveihinsä yleislääkäriä osa-aikaiseen puhelimitse tapahtuvaan etätyöhön.

Päivittäiseksi työajaksi ilmoitettiin noin 30-60 minuuttia vastaanotettavien puheluiden määrästä riippuen.

Työn luonnehdittiin sopivan erittäin hyvin lisäansioita haluaville hakijoille. Palkka oli määrä maksaa provisioina kirjoitettujen reseptien määrän mukaan.

Työpaikkailmoitus poiki Ilta-Sanomien toimitukseen useita yhteydenottoja, joissa epäiltiin palkkausperiaatteen toimivuutta etenkin hoitoa tarvitsevien näkökulmasta.

Lääkäriliitto tyrmistyi ilmoituksesta


Myös Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve kertoo saaneensa tiistai-illasta alkaen useita yhteydenottoja samaisesta työpaikkailmoituksesta.

- En ole koskaan nähnyt vastaavanlaista lääkärin rekrytointi-ilmoitusta, hän jyrähtää.

Pälve lyttää ilmoituksen suoralta kädeltä epäeettiseksi.

- Tämä ei ole ollut oikea rekrytointimalli. Kirjoitettujen reseptien määrään pohjautuva palkka ei voi olla palkkausperuste; se ei ole eettistä, eikä kannusta oikeisiin toimintamalleihin.

Pälveen mukaan provisioperusteinen palkkaus voisi johtaa siihen, että reseptejä kirjoitettaisiin, vaikkeivät ne olisi edes tarpeen.

- Ei se niin voi olla. Lääkärin pitäisi toimia kaikissa tilanteissa potilaan parhaaksi ja kirjoittaa reseptejä vain, jos hänen on pakko.

"Logiikka ei toimi lääketieteen alalla"


Pälve epäilee, ettei työpaikkailmoituksen jättänyt henkilö ole itse lääkäri. Hänen mukaansa työpaikkailmoituksen epäeettisyyteen ovat reagoineet nimenomaan hoitoalan ammattilaiset.

- Työpaikkailmoituksessa esitelty "nerokas" logiikka ei toimi lääketieteen alalla. Lääkärin palkkauksessa käytetään tavallisesti kahta eri mallia; toinen perustuu kuukausipalkkaan ja toinen vastaanotosta perittäviin maksuihin, Pälve kertoo.

Pälveen saatua tiedon eettisesti epäilyttävästä työpaikkailmoituksesta, hän otti heti yhteyttä liiton tiedotukseen. Yrityksen työpaikkailmoitus hävisi Oikotieltä jo keskiviikkoaamupäivän aikana.

Alan ilmoittelua seuraa Lääkäriliiton alaisuuteen vuonna 2003 perustettu Lääkäripalvelujen markkinoinnin valvontalautakunta.

Oikotie ja Ilta-Sanomat kuuluvat molemmat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt