Näille aloille kouluttautuminen iso riski Suomessa – jopa lähes kolmasosa työttöminä - Työelämä - Ilta-Sanomat

Näille aloille kouluttautuminen iso riski Suomessa – jopa lähes kolmasosa työttöminä

Ilta-Sanomat selvitti, miltä aloilta valmistuneiden on kaikkein vaikeinta työllistyä.

Ilta-Sanomat selvitti, miltä aloilta valmistuneet ovat useimmiten työttöminä.­

21.8.2014 13:21

Korkeakoulutettujen työttömyys nousi taas tapetille, kun Helsingin Sanomien mielipideosastossa julkaistiin kahden korkeakoulutetun työttömän tarinat. Ilta-Sanomat uutisoi kirjoituksista tiistaina.

Nimimerkki ”Syrjäytynyt” kirjoitti suorittaneensa kaksi korkeakoulututkintoa, mutta elävänsä silti miehensä tuloilla. Hän sanoi lähettäneensä työnantajille yli 500 työhakemusta ja saaneensa yhden määräaikaisen sijaisuuden sekä kuusi ”kiitos, mutta ei kiitos” -vastausta”. Myös nimimerkki ”Työtön” kertoi kokeneensa saman.

Ilta-Sanomat selvitti, miltä aloilta valmistuneiden on kaikkein vaikeinta työllistyä.

Etenkin luovilta aloilta valmistuneet korkeakoulutetut kärsivät työttömyydestä, selviää Opetushallituksen Vipunen-tilastopalvelusta.

Toisaalta pelkällä ammattitutkinnolla on vielä vaikeampi työllistyä. Heikoiten työllistyvät prosessi-, kemian ja materiaalitekniikan, graafisen ja viestintätekniikan ja kulttuurialan tutkinnon suorittaneet.

Osalla listalle päätyneistä aloista tosin on vähän tutkinnon suorittaneita. Lisäksi sijoittumistilastossa käytetään vuoden lopun työllisyystilannetta, joten siinä voi näkyä myös kausityöttömyys.

Kesäkuun työttömyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan 9,2 prosenttia.

Korkeakoulututkinnon (kaikki) suorittaneista työttömiä:

Graafinen ja viestintätekniikka 22,2 % (tällä opintoalalla on vain yksi tutkinto, amk-insinööri)Kuvataide 19,0 %Teatteri ja tanssi 16,9 %Kirjallisuus 8,8 %Matkailuala 7,0 %Luonto- ja ympäristöala 6,2 %Filosofia 6,0 %Kulttuurin ja taiteiden tutkimus 5,9 %Historia ja arkeologia 5,8 %Prosessi-, kemian ja materiaalitekniikka 5,4 %

Ammatillisen perustutkinnon suorittaneista työttömiä: Puutarhuri, puutarhatalouden perustutkinto 30,5 %Pintakäsittelyalan perustutkinto 28,0 %Puualan perustutkinto 24,1 %Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto 23,5 %Painoviestinnän perustutkinto 22,2 %Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 21,2 %

Kaikki tiedot vuodelta 2011.

Lähde: Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen

Jutusta julkaistu oikaisu 4.9: Jutussa luki, että maanmittausalan ammatillisen perustutkinnon suorittaneista työttöminä olisi ollut 61,5 prosenttia. Oikea lukema on 14,5 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?