Työelämä

Iloinen uutispommi: Turun telakalle jättitilaus, työllisyysvaikutukset yli 10 000 henkilötyövuotta

Julkaistu: , Päivitetty:

TUI Cruises -varustamo on ilmoittanut tilaavansa kaksi uutta risteilijää Turun telakalta.
TUI Cruisesin tilausten työllisyysvaikutukset ovat 10 000 henkilötyövuotta, lisäksi on optio kahdesta uudesta tilauksesta. Yhteensä työllisyysvaikutukset olisivat 20 000 henkilötyövuotta.

Tilauksen arvo on lähes miljardi euroa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) paljasti tiedotustilaisuudessa, että Suomen valtio ja saksalainen Meyer Werft ostavat Turun telakan korealaiselta STX:ltä.

Suomen valtio omistaa telakasta Teollisuussijoituksen kautta 30 prosenttia. Meyer Werftin osuus on 70 prosenttia. Kaupasta neuvoteltiin kesän ajan.

Vapaavuorien mukaan Suomen valtio on tilapäinen omistaja telakkakaupassa. Tarkkoja aikatauluja ei ole asiassa päätetty. Valtiolla on halutessaan oikeus muutaman vuoden päästä irtautua.

Vapaavuori kertoi tiedotustilaisuudessa, että Meyer Werft löytyi valtion kumppaniksi marraskuussa 2013.

Ministeri Jan Vapaavuori sanoi, että valtio on käynyt saksalaisten kanssa telakan omistuksesta neuvotteluja puolitoista vuotta.

Kauppahinta on salainen.

– Sen verran voin sanoa, että telakan talousvaikeudet ovat heijastuneet hintaan, Vapaavuori sanoi maanantain tiedotustilaisuudessa.

Vapaavuori sanoo, että jo pitkään on ollut selvää, ettei Turun telakka voi saada uusia tilauksia vanhalla omistuspohjalla.

– Uusille tilauksille ei olisi ollut rahoittajia, koska rahoittajilla ei ole luottamusta.

Vapaavuori sanoo, että Turun telakka on ollut pari kertaa jo kuilun partaalla. Valtio on osallistunut kaksi kertaa pelastusoperaatioon ja parsinut rahoitusratkaisuja.

Viime vuoden marraskuussa telakalle löytyi sopiva kumppani saksalaisesta Meyer Werf:stä. Vapaavuori sanoo, että hän on käynyt pari kertaa saksalaisten pääkonttorissa neuvottelemassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt