Näin Elop ja Ballmer söivät lupauksensa - "Kyse oli laskelmoinnista" - Työelämä - Ilta-Sanomat

Näin Elop ja Ballmer söivät lupauksensa - "Kyse oli laskelmoinnista"

Stephen Elopin ja Microsoftin Steve Ballmerin lupaukset ex-nokialaisten työpaikkojen pysymisestä Suomessa olivat laskelmointia, arvioi asiantuntija.

Nokian kauppoja Microsoftin kanssa johtaneet Steve Ballmer ja Stephen Elop lupasivat suomalaisille yhtä ja toista työpaikoista ja investoinneista.­

17.7.2014 17:17 | Päivitetty 17.7.2014 18:51

Suomi mykistyi viime syyskuussa, kun tuli tieto Nokian kännykkätuotannon kauppaamisesta amerikkalaiselle ohjelmistojätille Microsoftille.Nokian väistynyt toimitusjohtaja Stephen Elop ja Microsoftin silloinen toimitusjohtaja Steve Ballmer kävivät jymyuutisen jälkeen Espoossa pidetyn tiedotustilaisuuden lisäksi eduskunnassa sekä Nokian yksiköissä Tampereella ja Oulussa.

Parivaljakko antoi Suomen-kierroksellaan ruusuisia lupauksia nokialaisten työpaikkojen säilymisistä, uusista investoinneista Suomeen ja Microsoftin hyvästä yrityskansalaisuudesta.

 Kun Microsoft osti Nokian yksikön, niin johdon tehtävänä oli myös sitouttaa henkilöstöä. Siinä tilanteessa ei voinut muuta sanoa.

Tänään Microsoft ilmoitti, että 12 500 ex-nokialaista saa potkut maailmanlaajuisesti. Suomessa irtisanotaan 1 100 työntekijää. Oulun-yksikkö ajetaan alas, ja tiettävästi vähennykset koskevat myös Espoon-konttorin tukitoimintoja. Yhtiö on ilmoittanut mahdollisesti lisäävänsä väkeä Salossa ja Tampereella.

Arvostettu amerikkalainen Nomura Securities -yhtiön pörssianalyytikkoRick Sherlund arvioi jo aiemmin, että konsernissa on edessä suuret irtisanomiset ja että ne kohdistuvat ennen kaikkea ex-nokialaisiin.

 Jos suuren amerikkalaisyhtiön pitää valita, miellyttääkö se amerikkalaisia poliittisia päättäjiä vai suomalaisia poliittisia päättäjiä, niin tarvitseeko vastausta miettiä kauaa?

- Microsoftin Ballmer lupasi suomalaisille yhtä sun toista, nettipankki Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju sanoo Ilta-Sanomille.

Oksaharju arvioi, että Elopin ja Ballmerin Suomelle antamissa lupauksissa oli kyse laskelmoinnista.

- Kun Microsoft osti Nokian yksikön, niin johdon tehtävänä oli myös sitouttaa henkilöstöä. Siinä tilanteessa ei voinut muuta sanoa.

Oksaharju muistuttaa, että Microsoft on palveluyhtiö, jossa osaaminen on henkilöstössä.

- Näissä tilanteissa puheet ovat kaikki kaikessa, jotta osaavimmat ihmiset pysyvät talossa.

Microsoftiin siirtyneiden Suomen nokialaisten asema ei helppo, jos konsernin rakenteita aletaan panna uuteen uskoon, Oksaharju pohtii.

- Suomessa osaavan henkilöstön hinta on hyvin suolainen. Jos miettii, mihin globaali yhtiö, kuten Microsoft, palkkaa väkeä, niin osaamista alkaa löytyä muualtakin. Intiassa vastaava insinööri tekee puoleen hintaan.

Pienen Suomen yhteiskunnallinen mielipide ei globaalisti toimivaa amerikkalaista jättiyritystä käytännössä hetkauta, Oksaharju arvioi.

- Kun yhtiön kotipaikka on Yhdysvalloissa, niin sinne työpaikat jäävät herkemmin. Jos suuren amerikkalaisyhtiön pitää valita, miellyttääkö se amerikkalaisia poliittisia päättäjiä vai suomalaisia poliittisia päättäjiä, niin tarvitseeko vastausta miettiä kauaa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?