Työelämä

Tutkimus: Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja apteekkariin, vähiten puhelinmyyjään ja poliitikkoon

Julkaistu:

Palomiehillä on suomalaisten vankka tuki.
Tämän vahvistaa Valitut Palat –lehden ja ja sen eurooppalaisten Reader’s Digest -sisarlehtien yhdessä brittiläisen Wyman & Dillon –tutkimuslaitoksen kanssa tekemästä laajasta tutkimuksesta, jossa kysyttiin haastateltavien luottamusta eri ammattien edustajiin.

Jopa 96 prosenttia suomalaisista arvostaa palomiehet ammattilaisina luotettavimmiksi. Samaan lukuun yltää apteekin henkilöstö eli mm. apteekkarit ja proviisorit.

Sairaanhoitajilla ja lentäjillä vastaava luku on 94 prosenttia ja käsityöläisillä 93 prosenttia.

Tutkimuksessa vahvistui myös suomalainen erikoisuus: meillä taksikuskit ja poliisit ovat arvostettuja ammattilaisia, toisin kuin keskimäärin Euroopassa.

- Muita eurooppalaisia keskimääräistä vähemmän suomalainen luottaa vain puhelinmyyjään, summaa tutkimus.

Puhelinmyyntiä harjoittavilla yhtiöillä onkin tarve imagonkohotukseen, sillä tutkimuksen mukaan puhelinmyyjään sanoi luottavansa vain viisi prosenttia vastaajista.

Suomalaispoliitikot ovat maineensa parantamisessa jo kehittyneet, sillä heihin luottaa 11 prosenttia vastaajista, kun vuotta aiemmin luku oli yhdeksän prosenttia.

Kaikkein vähäisintä luottamus poliitikkoihin oli kolmen prosentin lukemalla Ranskassa, Puolassa ja Sloveniassa, jotka ovat kaikki EU-maita. Korkeinta luottamus poliitikkoihin on 24 prosentin lukemalla Sveitsissä, joka ei kuulu EU:hun.

- Suomalaiset ovat luottavaista väkeä. Suomalaisten luottamus eri alojen ammattilaisiin on keskimäärin vahvempaa kuin muualla Euroopassa. Useampi kuin joka toinen tutkituista ammattilaisista saa korkeimmat arvosanat juuri Suomessa, huomautetaan tutkimuksen yhteenvedossa.

Tutkimus toteutettiin viime vuodenvaihteessa yhdeksässä Euroopan maassa osana Reader’s Digestin laajaa Luotetuin merkki -tutkimusta (European Trusted Brands). Tutkimukseen vastasi yhteensä lähes
17 000 henkilöä. Suomessa kyselyyn vastanneita oli yli 2 000.
Apteekkari ei yllättynytKampissa sijaitsevan Joutsen apteekin apteekkarille Bengt Mattilalle ei tullut yllätyksenä apteekkihenkilökunnan sijoittuminen luotettavimpien ammattien joukossa ei tule yllätyksenä.

Hänen mukaansa oikean tiedon jakaminen on tärkeä osa työtä.

-Farmaseuteilla ja proviisoreilla on massiivinen tietomäärä markkinoilla olevista lääkkeistä ja niiden käystöstä.

- Se on olennaista, koska meidän pitää tietää mitä myymme. Sillä on varmasti suuri merkitys asiakkaiden luottamuksen rakentamisessa, hän sanoo.

Ammattitaito korostuu erityisesti lääkkeiden yhteensopivuuden ja itsehoitolääkkeiden kohdalla.

Mattilan mukaan onnistuneessa asiakaspalvelutilanteessa henkilökunta auttaa asiakasta saamaan oikean lääkityksen, joka osataan ottaa oikeaan aikaan.

- Toisaalta asiakkaiden tietomäärä on kasvanut viime vuosina merkittävästi. He osaavat hakea tietoa netistä ja uskaltavat kysyä apua apteekin henkilökunnalta. Se on hieno juttu, mutta silti keskustelut pyörivät liikaa lääkkeiden hintojen ympärillä.

Apteekkari uskoo, että vuonna 1912 Joutsen apteekin historiallinen miljöö tuo oman säväyksensä asiakaspalveluun. Apteekki on alkuperäisessä kunnossa jalopuisine tiskeineen, penkkeineen ja hyllyineen.

- Moni asiakas on kommentoinut, että tämä on hyvin rauhoittava paikka. Kun kohtaaminen henkilökunnan kanssa on kiireetön, se tuo varmasti lisää uskottavuutta, hän pohtii.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt