Näissä Suomi-ammateissa vannotaan vala Jumalan edessä - entä jos kieltäytyy? - Työelämä - Ilta-Sanomat

Näissä Suomi-ammateissa vannotaan vala Jumalan edessä - entä jos kieltäytyy?

Tiistaina virkaan astuneet ministerit vannoivat virkavalansa iänikuisella kaavalla.

Uudet ministerit vannoivat virkavalansa tiistaina.­

25.6.2014 13:56

Alexander Stubbin hallituksen maa- ja metsätalousministeriksi noussut Petteri Orpo, sosiaali- ja terveysministerinä aloittanut Laura Räty ja Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi ryhtynyt Lenita Toivakka vannoivat kaikki valansa sormet raamatulla. Tavan mukaan kaikki asettivat kaksi sormeaan Raamatun päälle ja vannoivat lakiin kirjatun valan.

Valtioneuvoston jäsenen on vannottava virkavala ja tuomarinvala tai annettava virkavakuutus ja tuomarinvakuutus ennen tehtävään ryhtymistään.

Myös monissa muissa viroissa on vannottava virkavala, muun muassa tasavallan presidentin kanslian kansliapäällikkö, maaherrat ja puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen sotilasviroissa sekä sotilaallisissa tehtävissä palvelevat virkamiehet ovat velvoitettuja valan antamiseen.

Sanamuoto on vuodelta 1734 periytyvässä muodossa.

”Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.”

Mitäpä jos keskusviraston pääjohtaja tai vankilan johtaja ei halua vannoa taivaallisen isän nimiin? Silloin he antavat virkavakuutuksen. Virkavakuutuksessa vakuutetaan kunnian ja omantunnon kautta lakien noudattamista.

Myös muun muassa ulosottomiehet, avustavat ulosottomiehet, poliisilaissa tarkoitetut poliisimiehet ja vankeinhoitolaitoksen laitoshallinnon virkamiehet, jotka eivät vanno virkavalaa tai anna virkavakuutusta, antavat kirjallisen vakuutuksen ryhtyessään hoitamaan virkaansa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?