Satamat pysähtyivät - lakon taustalla rajuja uhkausväitteitä

Ahtaajien lakon takana on erikoinen selkkaus. AKT:n mukaan venäläisen laivan edustaja uhkaili Tornion ammattiosaston ja työpaikan pääluottamusmiestä.

Vuosaaren satama.

11.6.2014 7:12 | Päivitetty 11.6.2014 8:39

Ahtaajat ovat jääneet tänään pois töistä, mikä on pysäyttänyt Suomen satamat. Syynä on Torniossa käytävä työtaistelu.

Asian taustoista kerrotaan Kotkan Ahtaustyöntekijöiden verkkosivulla seuraavasti:

-AKT:n hallituksen päätöksellä ke 11.6. klo 06.00 keskeytetään kaikki työt Suomen satamissa. Työt jatkuvat to 12.6. klo 06.00 alkaen. Syy toimenpiteeseen on Tornion ammattiosaston lakkoon asettaman laivan edustajan uhkailu sataman pääluottamusmiestä kohtaan, Kotkan Ahtaustyöntekijöiden verkkosivulla kerrotaan.

"Varustamo ylitti rajan"

AKT:n liittosihteeri Arto Sorvali kertoo saman Ilta-Sanomille. Hänen mukaansa lakon syynä on Torniossa ammattiosaston lakkoon asettaman laivan edustajan esittämä uhkailu sataman pääluottamusmiestä kohtaan.

Laiva on ollut reilun viikon lakossa laiturissa.

- Työnantaja on pysynyt suhteellisen asiallisena, vaikkei ole tykännytkään tilanteesta. Asiasta on neuvoteltu kuten kuuluu, mutta eilen sitten tuli ilmoitus, jonka olemme tulkinneet uhkaukseksi kyseisen sataman pääluottamusmiestä kohtaan. En lähde uhkausta erittelemään, mutta korostan, ettemme missään tapauksessa voi hyväksyä toimenpidettä. Varustamo ylitti rajan, mitä se ei olisi saanut tehdä, Sorvali sanoo.

Sorvali sanoo, että uhkauksen tarkoitus oli saada lakko loppumaan ja laiva takaisin vesille.

AKT pitää lakkoa laillisena, sillä se ei koske työehtosopimusta.

Ahtausalan yrityksiä edustava Satamaoperaattorit ry vahvistaa, että satamien lakossa on taustalla kiista venäläisen laivan varustamon ja Torniossa toimivan AKT:n ammattiosaston välillä.

Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru jatkaa, että Satamaoperaattorit on täysin ulkopuolinen tilanteessa, eikä yhdistys ole voinut vaikuttaa asiaan. Ensimmäiset huhut tänä aamuna alkaneesta lakosta toimitusjohtaja kertoo kuulleensa vasta eilen illalla.

Lakosta kertoi ensin Yle.

Matkustajaliikenne pyörii silti

Sorvali sanoo Ilta-Sanomille, että tavallisten ihmisten arkeen lakko ei vaikuta.

Varastoilla on tarpeeksi tavaraa päiväksi, eikä lakko pysäytä matkustajaliikennettä.

- Päivän täräys ei ihmiselämään vaikuta. Tässä mielenilmauksessa pysäytetään tavarat eikä ihmisiä. Ruotsin ja Viron laivat menevät ilman rahtia, mutta muuten ne liikkuvat meidän puolesta normaalisti, Sorvali selittää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?