Näin raha virtaa Suomesta Viron duunarien perheille – Timo Soini: Tällaiset "erityisedut" otettava pois - Työelämä - Ilta-Sanomat

Näin raha virtaa Suomesta Viron duunarien perheille – Timo Soini: Tällaiset "erityisedut" otettava pois

Timo Soini otti ISTV:n Eurogrillissä kantaa Jussi Halla-ahon eiliseen kommenttiin virolaisista.

14.5.2014 12:21 | Päivitetty 14.5.2014 14:08

Jussi Halla-aho sanoi eilen ISTV:n haastattelussa pitävänsä ongelmallisena sitä, että virolaiset voivat täysin vapaasti tulla Suomeen töihin, tuovat eväänsä Virosta Suomeen ja vievät palkkansa sinne.

- Loppusaldo on Suomen kannalta negatiivinen. Muun muassa sen vuoksi, että Suomi maksaa sosiaalisia tulonsiirtoja ulkomaille näiden ihmisten perheille, Halla-aho sanoi.   Halla-ahon mukaan ongelma ei liity pelkästään virolaisiin vaan myös puolalaisiin työntekijöihin.   Soini otti kantaa asiaan ISTV:n Eurogrillissä tänään.   - Se että meillä käy virolaisia ihmisiä töissä, on tosiasia. Toiseksi, kun täällä työskennellään, niin on tärkeää, että heillä on samat työehdot ja palkat. Tämä on se olennainen asia, Soini aloitti   - Se mitä minä luulen, että Jussi tarkoitti, on se, että ei saa sen takia, että on ulkomailta lähetetty työntekijä, olla mitään erityisetuja, ja tämä on minusta se tilanne. Ei me Euroopassa voida siihen mennä, että ihmisten liikkuvuutta rajoitetaan kansallisuuden perusteella. Se tietysti tuntuu väärältä, että jos täällä on ja käyttää palveluita, voi saada jopa lapsilisiä lapsilleen, jotka eivät käy täällä, mutta verot ja palkka menevät muualle. Mutta se on osa tätä järjestelmää, Soini jatkoi.   Erityseduilla Soini tarkoitti palveluja, joita voi käyttää, mutta ei ole osallistunut niiden rahoittamiseen.

Katso tästä, miten Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kommentoi Halla-ahon esille nostamaa kysymystä

Virolaisia houkutellaan Suomen eduilla

EU-lainsäädännön perusteella suomalaisten sosiaaliturvaetuuksien piiriin voi päästä, vaikka ei asuisi Suomessa.

IS uutisoi helmikuussa, että Suomen korkeampi lapsilisä on iso houkute perheelliselle Suomeen töihin tulevalle henkilölle. Eri väitteiden mukaan jopa työpaikkailmoituksissa mainostetaan Suomen lapsilisiä automaattisena "palkanlisänä".

Esimerkiksi Virossa lapsilisä on alimmillaan vain 19 euroa kuukaudessa. Mikäli lapsen vanhemmista toinen käy töissä Suomessa, on hän oikeutettu hakemaan Kelalta ns. erotusetuutta. Tällöin Suomi maksaa Suomen ja Viron lapsilisien välisen erotuksen. Suomen ja Viron yhteenlaskettu tuki vastaa siis samaa, jonka perhe saisi, jos asuisi Suomessa. Lasten lukumäärästä riippuen kyse voi olla jopa useista sadoista euroista kuukaudessa.

Esimerkkejä: Näin raha virtaa Suomesta

Lapsilisä, kotihoidon tuki

Virolainen K on töissä Suomessa. Hänen kotona lapsia hoitava vaimonsa sekä 2- ja 5-vuotiaat lapsensa asuvat Virossa. Suomi maksaa lapsilisää ja kotihoidon tukea myös Virossa olevista lapsista, koska K on täällä työntekijänä.

Vanhempainraha

Puolalainen B on työskennellyt Suomessa vuoden ajan vanhempainpäivärahakauden alkaessa. Hän kuuluu asumisperusteiseen sosiaaliturvaan ja on sairausvakuutettu työskentelynsä perusteella. Koska 180 päivän vakuutuskausi täyttyy, hän on oikeutettu äitiys- ja vanhempainrahaan. B muuttaa lapsen syntymän jälkeen kotimaahansa. Vanhempainpäivärahakausi maksetaan loppuun saakka Suomesta.

Työttömyysturva

Intialainen A työskentelee Suomessa suomalaisen yrityksen palveluksessa. A:n perhe asuu Intiassa. A:n oleskelu Suomessa on tarkoitettu lyhytaikaiseksi, eikä hän muuta vakinaisesti Suomeen asumaan. Hän työskentelee kuitenkin yli kuusi kuukautta, joten hän kuuluu työssäoloehdon täyttyessä asumiseen perustuvaan sosiaaliturvaan ja on sairausvakuutettu Suomessa työskentelynsä ajan. Häneen sovelletaan myös työttömyysturvalakia.

Sosiaaliturva

Japanilainen yritys lähettää japanilaisen B:n työskentelemään Suomeen yrityksen suomalaiseen tytäryhtiöön. Työsopimus on tehty kahdeksi vuodeksi. B:n katsotaan muuttavan vakinaisesti Suomeen, ja hän pääsee Suomen sosiaaliturvan piiriin työskentelyn aloituksesta lähtien.

Ylen Ajankohtainen kakkonen laati huhtikuun lopussa myös konkreettisen laskelman, kuinka paljon virolainen perhe voi Suomesta tukia nostaa.

Eurogrillissä seuraavaksi Haglund ja Sipilä

Puoluejohtajien haastattelut ISTV:n Eurogrillissä alkoivat tänään. Soinin haastattelu piti tulla suorana lähetyksenä, mutta teknisten ongelmien takia niin ei tapahtunut.

Eurogrilli-sarja jatkuu: torstaina kello 10.30 tentattavana on rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund. Keskustan Juha Sipilä on vuorossa torstaina alkuillasta kello 17.15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?