Työelämä

6,5 tunnin työpäiviä täydellä liksalla – tiesitkö Veikkauksen työntekijöiden edusta?

Julkaistu:

Työaika
Veikkauksen työntekijät tekevät kesäisin vain 6,5 tunnin työpäiviä täydellä palkalla.
Vielä 1990-luvun alussa virkamiesten työtahtia kevennettiin niin sanotulla kesätyöajalla, joka lyhensi työpäivän pituutta.

Kyseinen etu poistui vuonna 1994 laman aikana valtion ja kuntien työntekijöiltä, mutta täysin se ei ole kuitenkaan kadonnut.

Veikkauksen työntekijöiden työpäivän pituus on kesäkuun alusta elokuun loppuun 6 tuntia 30 minuuttia, kun se on normaalisti 7 tuntia 15 minuuttia. Veikkauksen väki siis pääsee joka työpäivänään nauttimaan kesästä täydellä palkalla 45 minuuttia aiemmin.

 

Viime vuosikymmenen puolivälissä meidän työnantajapuolella oli toive, että siitä olisi päästy työehtosopimusta neuvoteltaessa kokonaan.

Kesäkuukausien lyhyempi työaika koskee Veikkauksen vakituisia ja määräaikaisia työntekijöitä ja myös päällikkötason henkilöstöä. Yhtiön johto on kuitenkin edun ulkopuolella.

Veikkauksen viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta kertoo, että yhtiössä käytössä oleva kesätyöaika on "historiallinen jäänne".

- Viime vuosikymmenen puolivälissä meidän työnantajapuolella oli toive, että siitä olisi päästy työehtosopimusta neuvoteltaessa kokonaan eroon, Ilmivalta sanoo.

Kesätyöaika jäi kuitenkin työntekijäpuolen vaatimusten vuoksi.

- Työntekijäpuoli osoitti hyvin selkeästi, että tämä on heille tärkeä ja arvostettava asia.

Ilmivallan mukaan kesätyöaika vähentää vuodessa työntekijän työaikaa yhteensä 4-5 työpäivällä sillä oletuksella, että hänellä on täysi, kuukauden mittainen kesäloma.

- Kesä on vähän hiljaisempaa aikaa, mikä mahdollistaa sen, että tehdään vähän lyhyempää päivää.

Vaikka Veikkauksen johtoa ei haittaisi, jos kesätyöaika poistuisi yhtiöstä, pyritään asiassa näkemään hyviäkin puolia.

- Kesätyöaika mahdollistaa sen, että työntekijät pystyvät liukumavapaidensa puitteissa käyttämään vähän joustoa työn tekemisessä, mikä ei ole huono asia. Tämä on vähän erikoinen poikkeus, mutta ehkä sen voi nähdä työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta ihan hyvänä asiana.

Lyhennetty kesätyöaika on käytössä yhä myös joissain urheilujärjestöissä.

- Meillä työpäivä päättyy kesä-, heinä- ja elokuussa perjantaisin kello 15 eli tuntia aiemmin, Suomen Olympiakomitean talousjohtaja Päivi Kekäle kertoo.

Myös Suomen Urheiluliitossa on voimassa kesätyöaika, joka lyhentää kesäisin työviikkoa tunnilla.

- Järjestössä ollaan kuitenkin koko ajan töissä, joten on eri asia, miten sitä voidaan noudattaa, Suomen Urheiluliiton talousjohtaja Arto Kuusisto sanoo.

Suomen Työväen Urheiluliitossa kesätyöaika koskee liiton muutamaa toimistotyöntekijää, joiden työpäivät ovat tunnin lyhempiä kesäkuun alusta elokuun puolivälin tienoille.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa mainitaan, että kesätyöajasta on luovuttu vuonna 1994, mutta siitä voidaan sopia paikallisesti.

Sosiaalialan Työnantajista arvioidaan, ettei kesätyöaikaa ole käytössä yksityisellä sosiaalipalvelualalla enää käytännössä lainkaan.

Onko sinun työpaikallesi jäänyt joku mielenkiintoinen etu vanhoilta ajoilta? Kommentoi alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt