Koulutetut äidit palaavat nopeasti työelämään - Työelämä - Ilta-Sanomat

Koulutetut äidit palaavat nopeasti työelämään

Koulutus ja vakituinen työpaikka edesauttavat äidin paluuta työelämään, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Kelan Perhevapaat 2013 -kysely.

Raskaana oleva nainen töissä.­

20.4.2014 4:12

Kyselyyn vastasi noin 2 200 äitiä, joiden nuorin lapsi on parivuotias. Näistä äideistä yli puolet eli 59 prosenttia oli palannut työelämään. Neljännes äideistä oli pääsääntöisesti kotona.

Tutkimuksen mukaan äidin matala koulutustaso ja työttömyys ennen lapsen syntymää ennustivat sitä, että äiti hoiti kaksivuotiasta lasta kotona.

Työelämään palaavat todennäköisimmin äidit, jotka olivat ennen äitiysvapaata työelämässä ja joilla oli korkeakoulututkinto.

Myös työsuhteen laadulla ja äidin asemalla työelämässä oli merkitystä työhön palaamisen kannalta. Määräaikaisessa työsuhteessa työskennelleet palaavat työelämään hiukan harvemmin kuin vakituisessa työsuhteessa olevat.

Ylempinä toimihenkilöinä työskentelevistä äideistä 82 prosenttia on palannut työelämään lapsen täytettyä kaksi vuotta. Asema työelämässä kytkeytyy paitsi koulutukseen, myös tulotasoon, mikä saattaa houkutella toimihenkilöäitejä töihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?