HS: Kotipizza-yrittäjän tulot jäivät 300 euroon

Helsingin Sanomat on haastatellut Kotipizza-yrittäjiä, jotka syyttävät ketjua huonoista sopimusehdoista. Kotipizzan mukaan franchising-yrittäjien rojaltimaksut ovat keskitasoa.

8.4.2014 8:37

Kotipizza toimii franchising-periaatteella eli pizzerioita pitävät itsenäiset yrittäjät, joilla on sopimus emofirman kanssa tuotemerkin käytöstä ja liiketoimintamallista. HS:n mukaan Kotipizza perii franchising-maksuja 10,5 prosenttia yhtiön myynnistä.

HS:n haastattelema Kotipizza-yrittäjä arvostelee sitä, että rojaltit maksetaan bruttoliikevaihdosta, josta vähennetään kaikki kulut. Muutamat entiset Kotipizza-yrittäjät kertovat HS:lle, että heidän kuukausitulonsa jäivät alhaisimmillaan 300-500 euroon. He eivät esiinny haastattelussa nimillään.

Eräs Kotipizza-yrittäjä Panu kertoo HS:lle rahoittaneensa yrityksen päivittäistä toimintaa ottamalla pankkilainaa. Yrittäjä Teemu kertoo puolestaan lehdelle, ettei pizzerian liikevaihto ollut puoliakaan siitä, mitä Kotipizza oli arvioinut - kulut olivat puolestaan ennakoitua suuremmat.

Yrittäjät arvostelevat myös sitä, että tavarat täytyy tilata tietystä Helsinki Foodstock -tukusta, ja laskuihin lisätään erilaisia lisiä. Yrittäjät sanovat HS:lle, että Kotipizza tarkastaa käytettyjen raaka-aineiden alkuperän.

Toimitusjohtaja puolustautuu

Kotipizzan omistavan Frankis Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen vastaa HS:lle, että rojaltit ovat hänen käsityksensä mukaan alan keskitasoa. Hänen mukaansa pikaruoka-alalla viime vuodet ovat olleet vaikeita. Tukkuyhtiön laskutuslisien ja muiden lisien hän kertoo olevan merkki avoimuudesta, jolloin yrittäjät tietävät, mistä he maksavat.

- Ei kannata tilata usein pieniä eriä vaan harvemmin ja kerralla riittävästi. Foodstockin käytöllä on tarkoitus varmistaa, että kaikissa Suomen Kotipizzoissa on tasalaatuisia tuotteita, Tervanen sanoo HS:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?