Kotipizza toimii franchising-periaatteella eli pizzerioita pitävät itsenäiset yrittäjät, joilla on sopimus emofirman kanssa tuotemerkin käytöstä ja liiketoimintamallista. HS:n mukaan Kotipizza perii franchising-maksuja 10,5 prosenttia yhtiön myynnistä.
HS:n haastattelema Kotipizza-yrittäjä arvostelee sitä, että rojaltit maksetaan bruttoliikevaihdosta, josta vähennetään kaikki kulut. Muutamat entiset Kotipizza-yrittäjät kertovat HS:lle, että heidän kuukausitulonsa jäivät alhaisimmillaan 300-500 euroon. He eivät esiinny haastattelussa nimillään.
Eräs Kotipizza-yrittäjä Panu kertoo HS:lle rahoittaneensa yrityksen päivittäistä toimintaa ottamalla pankkilainaa. Yrittäjä Teemu kertoo puolestaan lehdelle, ettei pizzerian liikevaihto ollut puoliakaan siitä, mitä Kotipizza oli arvioinut - kulut olivat puolestaan ennakoitua suuremmat.
Yrittäjät arvostelevat myös sitä, että tavarat täytyy tilata tietystä Helsinki Foodstock -tukusta, ja laskuihin lisätään erilaisia lisiä. Yrittäjät sanovat HS:lle, että Kotipizza tarkastaa käytettyjen raaka-aineiden alkuperän.
Toimitusjohtaja puolustautuu
Kotipizzan omistavan Frankis Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen vastaa HS:lle, että rojaltit ovat hänen käsityksensä mukaan alan keskitasoa. Hänen mukaansa pikaruoka-alalla viime vuodet ovat olleet vaikeita. Tukkuyhtiön laskutuslisien ja muiden lisien hän kertoo olevan merkki avoimuudesta, jolloin yrittäjät tietävät, mistä he maksavat.
- Ei kannata tilata usein pieniä eriä vaan harvemmin ja kerralla riittävästi. Foodstockin käytöllä on tarkoitus varmistaa, että kaikissa Suomen Kotipizzoissa on tasalaatuisia tuotteita, Tervanen sanoo HS:lle.