Työntekijä jäi äitiyslomalle – yrittäjä joutui ottamaan kymppitonnin lainan

Julkaistu: , Päivitetty:

Kangaskauppias joutui ottamaan pankista lainaa selviytyäkseen työntekijän äitiysloman aiheuttamista kuluista.
Työntekijän äitiysloma panee pienen yrityksen talouden lujille, Orimattilassa kangaskauppaa pitävä Sari Eurén joutui kokemaan. Hän joutui ottamaan 10 000 euroa pankkilainaa pystyäkseen maksamaan työntekijän äitiysloman ja vanhempain vapaan palkan.

– Naisyrittäjät ovat laskeneet, että yhden työntekijän äitiysloma tulee maksamaan 14 000 euroa. Allekirjoitan tämän laskelman, Eurén sanoo IS:lle.

Eurén pitää Orimattilassa yhden hengen yritystään. Hän palkkasi itselleen sijaisen, kun jäi äitiyslomalle.

Sitten sijainen ilmoitti, että hän on jäämässä äitiyslomalle.

– En halua olla mariseva yrittäjä. Olen kahden lapsen äiti ja minun mielestäni äidin pitää hoitaa mahdollisimman pitkään kotona pieniä lapsia. Nykyisessä järjestelmässä kuluja tulee kuitenkin liikaa yksittäiselle yritykselle.

Eurén sanoo, että hän on iloinen työntekijän vauvauutisesta. Taloudelliselta kannalta tilanne on kuitenkin kohtuuton pienen yrityksen kannalta.

Eurén laskee, että työntekijän äitiysloman aiheuttamat kulut olivat 17,5 prosenttia yrityksen vuosimyynnistä.

Äitiysvapaa ja vanhempainvapaa ovat yhteensä noin kymmenen kuukautta. Kela maksaa suuren osan äitiysloman palkasta, mutta työnantajan maksettavaksi tulee myös kuluja.

Eurén sanoo, että eniten kuluja yksittäiselle yritykselle tuo se, että äitiyslomalaiselle pitää maksaa täydet vuosilomat. Kymmenen kuukauden aikana työntekijä saa jokaiselta kuukaudelta täydet lakisääteiset 2,5 päivää lomaa.

Yrittäjälle koituu myös muita kustannuksia.

– Lasta odottava saa helposti sairauslomaa. Hän pääsee työajalla käymään neuvolassa, Eurén luettelee.

Eurén ehdottaa ratkaisuksi, että Suomessa otettaisiin esimerkkiä Ruotsista. Ruotsissa on yhteinen yritysten rahoittama kassa, josta korvataan yrittäjälle äitiyslomalle jäävän kulut.

– Ei tämä ole mukava äitiyslomalle jäävän työntekijänkään kannalta. Hän on ollut tuuraajana ja tietää, missä summissa liikkuu yrityksen kassavirta.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

(lisätty ja tarkennettu klo 14:09: 10 kuukauden äitiysloma muodostuu äitiysvapaasta ja vanhempainvapaasta)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt