PAM: Joululauluista myyjille jopa psyykkisiä oireita - "Nisset ja nasset tulevat uniinkin" - Työelämä - Ilta-Sanomat

PAM: Joululauluista myyjille jopa psyykkisiä oireita - "Nisset ja nasset tulevat uniinkin"

Viikosta toiseen taustalla soivat joululaulut uhkaavat joulumyyjien henkistä ja fyysistä terveyttä, varoittaa Palvelualojen ammattiliiton jäsenlehti PAM.

Joulurenkutukset kaupoissa uhkaavat myyjien terveyttä.­

4.12.2013 16:36

Joululaulujen tarkoitus on virittää lahjojen ostajat joulutunnelmaan, mutta renkutuksia viikkokaupalla ennen joulua kuulemaan joutuvat myyjät ovat romahduksen partaalla.

– Nisset ja nasset tulevat viimeistään jouluaattona uniinkin. En kuulu joululaulujen vihaajiin, mutta kahdeksan tuntia punakuonoja putkeen muutaman viikon ajan ylittää sietorajani. Jouluaattona en taatusti kuuntele yhtään ainoata joululaulua, Helsingin Hakaniemen Sokoksen myyjä Jani Pölönen kertoo PAM-lehdelle.

  Nisset ja nasset tulevat viimeistään jouluaattona uniinkin.

PAMin mukaan etenkin isoissa ketjumyymälöissä eivät myyjät voi vaikuttaa taustamusiikin voimakkuuteen. Meteli vaikeuttaa myös myyjien ja asiakkaiden kommunikointia.

Työterveyslaitoksen tutkijan Minna Huotilaisen mukaan jatkuva nopeatempoinen musiikki ja kovat taustaäänet kuormittavat elimistöä, joka menee stressitilaan.

– On hyvin tiedossa, että jatkuva stressitila lisää alttiutta moniin pitkäaikaissairauksiin, kuten diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin, varoittaa Huotilainen.

Lisäksi vaarana ovat psyykkiset oireet.

– Jos asiakkaan miellyttäminen ja viihtyvyys menevät jatkuvasti työntekijöiden hyvinvoinnin edelle, työntekijät voivat kyynistyä ja heidän sitoutumisensa työhön heikkenee, Huotilainen kertoo PAM-lehdessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?