Työttömien tekemästä Mölkky-peleistä 97 % ulkomaille - täällä ne tehdään - Työelämä - Ilta-Sanomat

Työttömien tekemästä Mölkky-peleistä 97 % ulkomaille - täällä ne tehdään

Lahden seudun työttömät sorvaavat kotimaisesta koivupöllistä tänä vuonna yli 200 000 Mölkky-peliä, joista lähes kaikki menevät vientiin.

31.10.2013 11:22 | Päivitetty 31.10.2013 13:09

Loukkuharjun teollisuusalueella Päijät-Hämeen Vääksyssä kohoaa peltinen teollisuushalli, jonka suojissa ei uskoisi toimivan yksi Suomen yskivän vientiteollisuuden kirkkaimpia tähtiä. Avainluvut ovat hurjat ja kelpaisivat bisneslehtien kansiin: vienti on kasvanut kolme vuotta peräkkäin 50 prosenttia ja tuotannosta 97 prosenttia sinkoaa ulkomaille. Että ei tässä olla vain Angry Birdsin pelien varassa.

Koivupöllistä sorvatun Mölkky-pelin menestys maailmalla on lyönyt ällikällä sen tekijätkin.

- Onhan tämä tuhkimotarina, mutta tärkeintä meille on tarjota syrjäytymisvaarassa oleville töitä, valmistusta pyörittävän Tuoterenkaan työpajapäällikkö Leo Kumpulainen sanoo vaatimattomasti.

Jos joku olisi pelin ideoinnin aikaan 1998 väittänyt sen myyvän 15 vuotta myöhemmin satoja tuhansia kappaleita Ranskassa petanquen eli petankin kotimaassa, olisi väitteen esittäjälle kai naurettu.

Vaan ei enää. Yli puolet tuotannosta uppoaa Ranskaan. Pelin suosiolle tärkeä virstanpylväs oli Ranskan joukkueen 2012 Lahdessa voittama mölkyn maailmanmestaruus.

Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa mölkyllä on myös oma nopeasti kasvava ystäväkuntansa. Mölkyn Ranskan-valloituksesta kertoi tällä viikolla Nelosen uutiset ja Helsingin Sanomat.

Mölkky-peli on vahvasti mallisuojattu, mutta jäljittelijöitä on ilmestynyt, kuten menestyvien tuotteiden kohdalla tapana on.

Vaikka Mölkystä on kasvanut miljoonabisnes, sitä tehdään yhä Tuoterenkaan tiloissa melko vaatimattomissa puitteissa. Tuoterengas on kahdeksan Päijät-Hämeen kunnan omistama koulutusyhtymä, jonka ajatus on auttaa heikossa työmarkkina-asemassa olevia pääsemään työmarkkinoille.

- Meidän tulosvaatimuksemme on nolla. Päätehtävämme ei ole tehdä voittoa Mölkyllä, vaan auttaa työelämän ulkopuolella olevia pääsemään kiinni, johtaja Pekka Kotiaho Tuoterenkaalta sanoo. Tässä tavoitteessa pelin suosio on avuksi, vaikka se ei ykköspäämäärä olekaan.

- Hyvä henki tarttuu työntekijöihinkin, Kotiaho sanoo.

Tuoterenkaan eri toimipisteissä on työntekijöitä yhteensä lähes 600, mutta Mölkky-peliä kasataan Asikkalan Vääksyssä 15 hengen voimin. Pelin osavalmistusta on Nastolassa, Asikkalassa, Padasjoella ja Orimattilassa.

Mölkky-pelin myynnistä tulevat miljoonat menevät Tuoterenkaan toimintaan eli työttömien kouluttamiseen.

Aamulla Loukkuharjun teollisuusalueelta on lähtenyt kuorma-autolasti Mölkkyjä maailmalle. Tavara välivarastossa on vähissä. Sopivan puutavaran löytyminen alkaa olla tuotannon pullonkaula. - Ostamme tänä vuonna koivua 3600 pinokuutiometriä. Tuolla lukemalla alamme olla 10 suurimman koivunostajan joukossa, työpajapäällikkö Leo Kumpulainen sanoo.

Sisällä hallissa Mölkky-pelejä pakataan laatikoihin. Huomenna rekka tulee hakemaan uutta, 33 eurolavan lastia Mölkkyjä. Jossakin päin Eurooppaa on luvassa yhä lisääntyvää suomalaisen koivun kalinaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?