Kuntapomo: Työttömät kauppojen kassoille auttamaan pakkaamisessa

Julkaistu:

Työelämä
Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli elokuun lopussa yhteensä yli 290 000 työtöntä työnhakijaa. Heitä on nyt yli 44 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Nyt heidätkin haluttaisiin tekemään jotain, edes tunniksi tai kahdeksi päivässä.
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) ehdotti elokuussa, että sosiaaliturvasta tehtäisiin vastikkeellista. Vastikkeellisuuden muotoa hahmotteli STM:lle Rauman sosiaali- ja terveysjohtaja Antti Parpo, joka on tehnyt kannustinloukuista myös väitöskirjan. Nyt työ jatkuu ministeriön piirissä.

Toistaiseksi malli on vielä auki, mutta nyt vahvimmalla olevassa ehdotuksessa työttömät joutuisivat tekemään työvelvoitteen alaista työtä kunnissa tai yrityksissä yhden tai kahden tunnin ajan päivässä. Palkinnoksi työstä saisi pienen lisärahan toimeentuloturvaan, mutta kieltäytyminen pienentäisi turvan määrää.

– Lähtökohta on, että se koskettaisi kaikkia. Haluamme mukaan niin monta kuin mahdollista, Parpo sanoo.

Käytännössä kyseeseen tulisivat avustavat tehtävät kunnissa ja yrityksissä. Esimerkiksi kunnissa apua tarvitaan vanhuspalveluissa, teknisellä puolella ja puistojen ja teiden kunnossapidossa.

– Tiukkenevassa taloustilanteessa kunnat ovat joutuneet luopumaan vanhanaikaisesta kotiavusta, esimerkiksi siivouksesta. Nyt olisi mahdollisuus iskeä tähänkin kohtaan. Samalla annamme työttömille mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan, sanoo Parpo. 

– Myös vanhusten yksinäisyys on suuri ongelma, johon tällä voisi puuttua, hän jatkaa.

Myös yrityksissä tekemistä riittää. Parpon mukaan esimerkiksi kaupoissa tehtävä hyllytys on yksi esimerkki tällaisesta työstä. Kaikkia työttömiä ei voisi julkiselle sektorille työllistää, Parpo huomauttaa.

– Myös kaupan kassoilla voisi olla tarjolla vaikkapa pakkausapua. Löytyy paljon sellaista tekemistä, joka ei kuitenkaan korvaa yhtään työntekijää avoimilla työmarkkinoilla.

Parpon tavoitteena on, että malli ei veisi yhdenkään ihmisen työpaikkaa.

Lue koko juttu täältä.

Ota kantaa

Pitäisikö työttömiä palkata kauppojen kassoille pakkaamaan kasseja?

Kyllä 34% Ei 66%
Ääniä yhteensä 2594

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt